Verisurf – felgyorsul a gyártás

A CNCMedia csapatának Molnár Péter, a Pannoncad Kft. Mastercam-Robotmaster szakértője mutatott be egy kompakt és gyors megoldást a Mazak nyílt napján. A berendezés lehetővé teszi munkadarabok egyszerű bemérését a szerszámgépben, így jelentős mellékidők spórolhatók meg a termelésben.

VerisurfAhogy videónkban Molnár úr részletesen is elmagyarázza, bármilyen típusú – jelen esetben Römer – mérőkar és a Mastercam szoftver Verisurf moduljának segítségével a munkadarabot nagyon egyszerűen és gyorsan lehet bemérni. Ezt össze lehet vetni az eredeti CAD-modellel, majd az összehasonlítás alapján el lehet végezni a munkadarab a korrekciós megmunkálását. A rendszer nagy előnye, hogy az alkatrészt a szerszámgépben képes bemérni, így a kivétellel és a visszahelyezéssel sem időt, sem pontosságot nem veszít a felhasználó.

A Verisurf modul a Mastercam CAD-alapú, önállóan is működő bemeneti eszköze, melynek segítségével beolvashatók a legkülönbözőbb CAD (Catia, Unigraphics, Pro E, Solidworks, AutoCAD stb.) rendszerekből a névleges vagy tűrésezett méreteket tartalmazó modellek, illetve ezek elláthatók a kívánt méret- és alaktűrésekkel. A virtuális mérőeszköz a képernyőn valós időben mutatja bármely hordozható 3D-s mérőeszköz mérőfejének aktuális helyzetét, valamint az adott helyzet/alakzat tűréstől való eltérését, és ezekről jegyzőkönyvet is készít.

A Verisurf ideális mérőeszköz alaksajátosság-alapú CAD modelleken történő mérésekre, mivel a program valós időben mutatja CAD modellek összes tűrésezett geometriai elemének vagy formájának eltérését a megadottól, valamint a kiválasztásnak megfelelően jegyzőkönyvezi azokat. Robusztus off-line megoldás a CAD modellek és a mérőprogramok által mért adatok összevetésére, kiértékelésére és a szelektív jegyzőkönyvezésre.

A Mastercam szoftver a szkennelés útján létrehozott CAD-modellből néhány gombnyomással elkészíti a CAM-pályát, ennek segítségével pedig rövid időn belül a test sokszorosítása is elkezdődhet. Így a szoftver egyben egy nagy teljesítményű, sokoldalú, interaktív reverse engineering szoftver is geometriai modellek mérési adathalmazokból való előállítására.

Az alábbi videónkban Molnár úr rendszerismertető bemutatója következik.

[youtube]CZLRD9lf_e0[/youtube]

Egy későbbi cikkünkben egy gyakorlati példán keresztül is bemutatjuk, hogy milyen egyszerűen és intuitívan lehet használni a mérőkarból és a mérőszoftverből álló berendezést.

További információ:

A Verisurf és a Mastercam magyarországi forgalmazója a Pannoncad Rendszerház Kft.