Verisurf – felgyorsul a gyártás

A CNCMedia csapatának Molnár Péter, a Pannoncad Kft. Mastercam-Robotmaster szakértője mutatott be egy kompakt és gyors megoldást a Mazak nyílt napján. A berendezés lehetővé teszi munkadarabok egyszerű bemérését a szerszámgépben, így jelentős mellékidők spórolhatók meg a termelésben.

VerisurfAhogy videónkban Molnár úr részletesen is elmagyarázza, bármilyen típusú – jelen esetben Römer – mérőkar és a Mastercam szoftver Verisurf moduljának segítségével a munkadarabot nagyon egyszerűen és gyorsan lehet bemérni. Ezt össze lehet vetni az eredeti CAD-modellel, majd az összehasonlítás alapján el lehet végezni a munkadarab a korrekciós megmunkálását. A rendszer nagy előnye, hogy az alkatrészt a szerszámgépben képes bemérni, így a kivétellel és a visszahelyezéssel sem időt, sem pontosságot nem veszít a felhasználó.

A Verisurf modul a Mastercam CAD-alapú, önállóan is működő bemeneti eszköze, melynek segítségével beolvashatók a legkülönbözőbb CAD (Catia, Unigraphics, Pro E, Solidworks, AutoCAD stb.) rendszerekből a névleges vagy tűrésezett méreteket tartalmazó modellek, illetve ezek elláthatók a kívánt méret- és alaktűrésekkel. A virtuális mérőeszköz a képernyőn valós időben mutatja bármely hordozható 3D-s mérőeszköz mérőfejének aktuális helyzetét, valamint az adott helyzet/alakzat tűréstől való eltérését, és ezekről jegyzőkönyvet is készít.

A Verisurf ideális mérőeszköz alaksajátosság-alapú CAD modelleken történő mérésekre, mivel a program valós időben mutatja CAD modellek összes tűrésezett geometriai elemének vagy formájának eltérését a megadottól, valamint a kiválasztásnak megfelelően jegyzőkönyvezi azokat. Robusztus off-line megoldás a CAD modellek és a mérőprogramok által mért adatok összevetésére, kiértékelésére és a szelektív jegyzőkönyvezésre.

A Mastercam szoftver a szkennelés útján létrehozott CAD-modellből néhány gombnyomással elkészíti a CAM-pályát, ennek segítségével pedig rövid időn belül a test sokszorosítása is elkezdődhet. Így a szoftver egyben egy nagy teljesítményű, sokoldalú, interaktív reverse engineering szoftver is geometriai modellek mérési adathalmazokból való előállítására.

Az alábbi videónkban Molnár úr rendszerismertető bemutatója következik.

Egy későbbi cikkünkben egy gyakorlati példán keresztül is bemutatjuk, hogy milyen egyszerűen és intuitívan lehet használni a mérőkarból és a mérőszoftverből álló berendezést.

További információ:

A Verisurf és a Mastercam magyarországi forgalmazója a Pannoncad Rendszerház Kft.