Új vágási technikával energiatakarékosság és minőségibb vágás

Az ALPHAMATIC Maschinenbau GmbH gépalkatrészek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, valamint automata szállítmányozási és kezelési technológiák megvalósításához szükséges speciális gépeket gyárt már 30 éve.
A 2012-es METAV kiállításra az ALPHAMATIC az ALPHACutting nevű termékcsaláddal vonult fel. A név mögött egy modern abrazív vágási technológia van, ami – összehasonlítva a hagyományos fűrészelési technikákkal – energia-hatékonyabb, termelékenyebb és jobb minőségű.

Alphamatic - Kappschnitt

Napjainkban egyre inkább elvárás az innovatív anyagok használata, de a hagyományos fűrészelési-, gyémánt- vagy CBN-vágási technikák ezeknél akadályba ütköznek vagy egyszerűen már nem elég gazdaságosak. Az olyan alkatrészeknél mint a forgattyús tengely és golyósorsó, lineáris vezetők, vékony falú csövek, nagy szilárdságú acélok vagy rácszerkezetek, a jó minőségű vágási technológiák már elérhetők az ALPHACutting fejlesztéseinek köszönhetően. Az abrazív vagy a már alkalmazásban levő keresztező vágással a vágás minősége tovább javítható. A vágókorong függőleges irányban dinamikusan, alacsony nyomásértékkel vezérelt vágóéllel lép az anyagba, így gyakorlatilag csak egyetlen pontban érintkezik a munkadarab és a vágókorong. Az újonnan kifejlesztett szervo hajtású vágónyomás-szabályozás lehetővé teszi az egyenletes kopás megvalósítását állandó előtolás mellett, valamint megakadályozza az anyag deformálódását és színelváltozását. Az abrazív vágáshoz a motor harmadannyi energiát igényel, mint a hagyományos vágásnál, miközben  a kis mértékű melegedés miatt a vágás minősége is bőven meghaladja azt a szintet, amit hagyományos úton elérhetnénk.

“Ezzel a vágási technikával – a hagyományos fűrészelési technikákkal ellentétben – mi mindent kihoztunk a technológiából, amit a jelen feltételek engednek. Jobb vágási minőségű, gazdaságosabb és gyorsabb technológiát alkottunk a nagy szilárdságú anyagok körében.”– nyilatkozta Axel Brunschier, a cég ügyvezető igazgatója.

A továbbiakban a fűrészeléssel ellentétben, az abrazív vágás után nincs szükség további megmunkálásra, mint például sorjázásra. A kitűnő vágási minőségnek köszönhetően ez a technika nyitott alkatrészek vágására is alkalmas, mivel a minőségi elvárásoknak teljes mértékben megfelel.

forrás: ALPHAMATIC

További információ

Az ALPHAMATIC Maschinenbau GmbH honlapja