Studer favorit CNC palástköszörű

Univerzális CNC palást köszörűgép kis költségvetéshez és nagy igényekhez

2012 június 06-07 - Studer favorit CNC palástköszörűEzt az univerzális CNC – palást köszörűgépet közepes méretű munkadarabok egyedi és sorozatgyártásban történő köszörülésére fejlesztették. Különféle opciós lehetőségeivel, mint az aktív mérésvezérlő, kiegyensúlyozó készülék, köszörülés felismerő, és hosszpozicionáló utólagosan is könnyedén más köszörülési feladatokhoz igazítható. A masszív, Granitan® S103-ból készült gépágy képezi a köszörűgép alapját, mely magas minőségű komponensekkel felszerelve éveken át garantálja a legnagyobb precizitást, teljesítményt és biztonságot. A teljes burkolat optimális rálátást biztosít a köszörülés folyamatára.
A jól bevált képábrákkal dolgozó, gyakorlatorientált Studer-kezelőszoftver használatával kevésbé gyakorlott felhasználók is gyorsan tudnak megmunkáló és korongszabályzó ciklusokat programozni. Az opcionálisan rendelhető StuderGRIND szoftver pedig olyan speciális alkalmazások esetén nyújt segítséget, mint például bonyolult alakú munkadarab korongjának profilozása.
A Studer termékeinek fejlesztése, gyártása, összeszerelése és ellenőrzése folyamat-orientáltan történik és megfelel a szigorú VDA 6.4 és ISO 9001 előírásoknak.

Gépágy Granitan® S103 ásványöntvényből

A Studer által fejlesztett, évek óta jól bevált anyagstruktúra a cég saját gyáregységében a legmodernebb ipari eljárással készül.
• A kimagasló rezgéselnyelő képesség gondoskodik a köszörült munkadarab kitűnő felületi minőségéről. Ezen felül a köszörűkorong éltartama is növekszik, mely a mellékidők csökkenését eredményezi.
• A Granitan® S103 kedvező termikus viselkedésének köszönhetően a rövid idejű hőingadozások messzemenően kiegyenlítődnek.
• A keresztszán V- és lapos vezetékei közvetlenül a gépágyba formázva, majd rendkívül kopásálló Granitan® S200 réteggel bevonva készülnek. A szabadalmaztatott felületstruktúra megakadályozza a hagyományos vezetékek esetében megfigyelhető káros jelenségeket, mint a szánok felúszása, illetve a Stick-Slip effektus. A vezetékek nagy teherviselő és rezgéstompító képességgel kiegészülve a teljes sebességtartományban a legnagyobb pontosságot nyújtják. A robusztus és gondozásmentes kivitelnek köszönhetően ezek a kiváló tulajdonságai közel korlátlan ideig megmaradnak.

Hossz- és keresztszán

2012. június 6-7 - Komár János műszaki tanácsadó mutatja be a palástköszörűtA hossz- és a keresztszán magas minőségű szürkeöntvényből készül, nagypontosságú V- és lapos vezetékekkel kiképezve. Ezek egymástól való távolsága az optimális gépmerevség tekintetében lett meghatározva. A szánok a teljes mozgástartományban végig felfekszenek a gépágy vezetékein. Ennek alapja az extrém pontosságú egyenesség, ahol is a burkolóvonal 650mm mérési hosszon 0,0025 mm eltérést mutat. A szánok előtolása 40mm-es golyósorsókon keresztül nyomatékos szervomotorok által történik. Ezzel egyrészt nagy szánsebességek érhetők el, mely garancia a rövid mellékidőkre, másrészt a 0,0001mm–es léptető mozgással biztosítható a legnagyobb pontosság. A hossz-szán elfordítható tárgyasztala teljes hosszában köszörült és alapként szolgál a tárgyorsó , szegnyereg és egyéb tartozékok felhelyezésének.

Köszörűorsó egység

Studer favorit CNC palástköszörűA revolver kialakítású köszörűorsó egység külső és belső köszörülésre egyaránt bevethető. Felszerelhető egy jobb oldali, külső köszörűkoronggal és egy furatorsóval. -15° és +195° tartományon belül manuálisan Hirth-fogazás segítségével 2,5°-onként nagy pontossággal indexálható.
Köszörűkorong méretek: átmérő 500mm, szélesség 63(80) mm, furat 203mm. A motor teljesítménye 9kW. A max. 50m/s vágósebesség hatékony anyagleválasztást tesz lehetővé.
A szíjhajtású furatköszörű orsó fordulatszáma fokozatmentesen szabályozható. 20.000, 40.000 és 60.000 1/min névleges fordulatszámú orsók állnak rendelkezésre.

Szegnyereg

A szegnyeregházban mozog a nagyvonalúan méretezett csúcstámasz, melybe MK4 kúpon lehet csúcsokat befogni. A szorítónyomás finoman állítható, ahogyan ezt a nagy pontosságú alkatrészek igénylik. Csúcsok közötti köszörülésnél a hengeresség korrekció finomállítással 1 μm tartományon belül elérhető. Az optimális hőstabilitás biztosítására a szegnyergen a hűtőfolyadék átáramlik, a csúcstámasz és a gyémánt pedig közvetlen hűtéssel rendelkezik.

Tárgyorsó egység

Az MK5 befogóval ellátott, sokoldalú univerzális tárgyorsó egység mind a támasztás nélküli, mind a csúcsok közti köszörüléskor jeleskedik. A tárgyorsó gördülő csapágyazott, kezelésmentes és kiváló , 0,0004 mm alatti futáspontossággal rendelkezik.
Támasztás nélküli köszörüléskor a finomállítás 1 μm alatti hengeresség korrekciót tesz lehetővé. Pneumatikus elemeléssel könnyen eltolható a tárgyorsó egység, ezzel segítve a munkát beállások, átállások alkalmával.

A gép vezérlése és kezelése

A FANUC 0i CNC-vezérlés a 10,4” aktív képernyővel nagyon megbízható és a hajtás elemeihez optimalizált. A vezérlőszekrény a gépágyhoz van rögzítve. Az elektromos berendezés megfelel a hatályos biztonsági előírásoknak.
Az összes kezelőszervet átláthatóan és ergonomikusan helyezték el. Fontos szerepe van a kézi kezelőegységnek, mely megkönnyíti a beállásokat. A Sensitron elektronikus köszörülés felismerő (opció) segít a mellékidőket minimalizálni.

Képábrás programozás

Studer favorit CNC palástköszörűA favoritCNC kiforrt gépgyártás technikai koncepcióját egy szoftver egészíti ki, melyet a Studernél fejlesztenek és a felhasználókkal közösen állandóan optimalizálnak. Amit nyújt:
• Képábrás programozás: a kezelő kiválasztja az egyes köszörülési ciklusokat, melyek alapján a vezérlés generálja az ISO-kódokat.
• Köszörülési és kőszabályozási ciklusok szabadon programozhatóak, hogy a megmunkálási folyamat optimalizálható legyen.
• StuderGRIND (opció): A programozó szoftver speciális alkalmazásokhoz alkalmas, mint pl. korong profilozása komplex geometriájú munkadarabokhoz. A program külső számítógépen készül és utána küldhetjük közvetlenül a vezérlésbe.

Felszereltség – opciók

Studer favorit CNC palástköszörűA favoritCNC egyik nagy előnye, hogy később, megváltozott igények esetén, azokhoz lehet igazítani. Gyorsan szállítható opciókkal bővíthető a gép alkalmazási spektruma. Következő opciók rendelhetők:
Sensitron 6 – elektronikus köszörülés felismerő: A Sensitron 6 kontakt-vezérlő készülék automatikusan kapcsol át ráállási sebességről köszörülési sebességre. A beállított ráállási érték és a tényleges érintkezési pont közötti levegő táv nagy ráállási sebességgel a legrövidebb idő alatt áthidalható.
Dinamikus korongkiegyensúlyozó rendszer: A megfelelően ki-egyensúlyozott köszörűkorong előfeltétele a jó köszörülési eredményeknek. A dinamikus kiegyensúlyozó rendszer kijelzi a köszörűkorong kiegyensúlyozatlanságát, ezután a súlyok eltolásával a korong a gépen kiegyensúlyozható.
Mérésvezérlő készülék: ez a készülék két mérőkört tartalmaz. Külső köszörülésnél a munkadarab méretének függvényében automatikusan levezérli a tengelymozgást. Ezzel növelve tovább a folyamatbiztonságot, termelékenységet és a minőséget.
Hosszpozicionálás: Segítségével határozható meg a munkadarab Z-irányú nullpontja.

Mérőfejek a mérésvezérlő készülékhez

Szükség szerint különféle mérőfejek alkalmazása lehetséges. Elektronikus, vagy pneumatikus mozgatású tapintókkal rendelkeznek és az alkalmazás függvényében egy , vagy két mérőkört foglalnak el.
A hosszpozicionáló mérőfej passzív pozicionálásra alkalmas mind megszakított, mind folyamatos felületek esetében. Elektronikus, vagy pneumatikus tapintómozgatással rendelkezik és egy mérőkört foglal le. Mérési tartomány: ±2,5mm

Tartozékok és szolgáltatások

Studer - a Körber-Schleifring Csoport tagjaMinden Studer köszörűgéphez átfogó tartozék szortiment kapható. Például csúcsok, kőszabályzó szerszámok, köszörűkorongok, befogó eszközök, furatorsók. A Studer oktatási részlege évente több száz felhasználót oktat programozásra , gépkezelésre – masszív alap a Studer gép optimális kihasználásához. Köszörülést érintő problémák esetén a Studer specialistái nyújtanak támogatást, juttatják el a vevőt az optimális megoldáshoz.
Az After Sales szolgáltatás mindig az ügyfél nyelvén beszél és miután jelen van az egész világon, a szerviz szakember gyorsan az ügyfélhez ér. A gyártó átgondolt szolgáltatási ajánlattal támogatja a felhasználót abban, hogy gépét mindig optimálisan használja. Az alkatrészellátás minimum 10 évig megoldott egy géptípus gyártásának befejezését követően.

 

Jellemzők Mértékegység Mennyiség
Fő méretek    
Csúcstávolság mm 650
Csúcsmagasság mm 175
Max. munkadarabsúly kg 80
Össztömeg kg 4000
Keresztszán (X-tengely)    
Úthossz mm 285
Sebesség mm/min 0,001-5.000
Felosztás    
Forgó jeladós mérőrendszer mm 0,0001
Hosszszán (Z-tengely)    
Úthossz mm 800
Sebesség mm/min 0,001-10.000
Felosztás    
Forgó jeladós mérőrendszer mm 0,0001
Tárgyasztal elfordulási tartomány fok 8,5
Köszörűorsó egység    
Elfordulási tartomány fok -15 – +195
Manuálisan fordítható fok Hirth 2,5
Befogási kúp átmérő mm 63
Motorteljesítmény kW 9
Köszörűkorong átmérő x szélesség x furat mm 500 x 63 (80F5) x 203
Maximális kerületi sebesség m/s 50
Furatorsó befogó készülék (átmérő) mm 100
Fordulatszámok ford/perc 20.000/40.000/60.000
Tárgyorsó egység    
Fordulatszám tartomány ford/perc 1-1500
Befogókúp   MT5
Orsóáteresztés (átmérő) mm 30
Motorteljesítmény kW 1,8
Maximális terhelő nyomaték Nm 70
Futáspontosság támasztás nélkül köszörüléskor mm 0,0004
Szegnyereg    
Befogokúp   MT4
Támasztócsúcs lökethossz mm 35
Csúcstámasz átmérő mm 50
Hengeresség korrekció finomállítás µm ±40
Vezérlés    
FANUC 0i    
Garantált megmunkálási pontosság    
Burkoló egyenes pontossága 650 mm hosszon mm 0,0025
Csatlakozási értékek    
Össz csatlakozási teljesítmény kVA 20
Levegőnyomás bar 5,5

További információ:

A Galika Szerszámgépek Kft. honlapja