Stäubli TP80 mozgatórobot

A Stäubli Robotics bemutatta az új TP80 nagysebességű robotkarját, amely egy új konfiguráción alapuló négytengelyes robot a szabványos mozgatási feladatokhoz. A mozgató robotoknak ez az innovatív sorozata percenként több mint 200 művelet végrehajtására képes, elődeit meghaladó rugalmassággal és alacsonyabb áron.

Ez az új robot elsősorban könnyű szerkezeti kialakításának köszönheti gyorsaságát, amivel képes a demonstrációs videóban látható kiemelkedően rövid ciklusidőket is megvalósítani. A TP80 a teljes munkatartományban egyenletes pontossággal rendelkezik ellenben sok rivális delta kialakítású robottal. A rögzítés szempontjából is előnyös a TP80 új konfigurációja, mivel ennek köszönhetően egy kisebb szilárdságú alap is elegendő, ami jelentős költségeket spórol meg, és könnyebbé teszi a gyártócellába történő integrációt is.

A TP80 meglehetősen nagy munkatérben képes dolgozni, a teljesen kinyújtott robotkar 800 mm-re ér el a központi tengelytől, függőleges irányban pedig 100 mm-es mozgástartománnyal rendelkezik. Az alkar tervezésénél a lehető legkarcsúbb kialakításra törekedtek, hogy akár szűk helyeken is könnyedén elférjen. Az egykaros kialakítás ráadásul a gépi látás számára is hasznos, mivel egyetlen robotkar sokkal kevesebb kitakarást jelent a kamerák látóterében.

A por és folyadékok elleni megfelelő védelemért a robot burkolata az IP54-es (opcionális kiegészítőkkel IP65-ös) szabványnak megfelelően készül.

Technikai paraméterek:

 

Szabadságfokok száma 4
Maximális terhelhetőség (megfelelő konfigurációban) 1 kg
Névleges terhelhetőség 0,5 kg
Maximális elérési távolság 800 mm
Ismétlési pontosság +/- 5 mm
Függőleges mozgástartomány 100 mm
Robotvezérlő CS8C

forrás: staubli.com