Optimistán tekint az idei évre a német szerszámgépipar

Martin Kapp, a VDW elnöke

Martin Kapp, a VDW elnöke

Az elmúlt két év számottevő növekedése után a német szerszámgépipar az idei évre is a termelés további növekedését prognosztizálja, igaz a korábbiaknál mérsékeltebb, nagyjából 1% körüli rátával. “Ez azt jelenti, hogy a szektor végre újra eléri a válság előtti 2008-as csúcsteljesítményét.” – jelentette be Martin Kapp, A VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület) elnöke a szervezet éves sajtótájékoztatóján Frankfurtban.

2012. sikere

Az elmúlt év sokkal sikeresebben zárult, mint ahogy az előre várható volt. Az év eleji nagyszerű kiindulási pozíció a megrendelések tekintetében és a teljesen betáblázott gyártókapacitásoknak köszönhetően folyamatosan magas szinten tartott termelés 2012-ben 9%-os növekedést eredményezett. A szektor termelésének összértéke így meghaladta a 14,1 milliárd Eurót.

Ez az eredmény a német szerszámgépipar elsöprő győzelmét jelentette a 2012-es nemzetközi versenyben. Az árfolyamváltozások hatását figyelmen kívül hagyva a kínai szerszámgépipar termelése csökkent, míg japáné alig, mindössze 1,4%-al növekedett. Igaz, hogy a dinamikus hazai piacnak köszönhetően az amerikai termelés is felfelé ívelt, de 7%-os eredményével még így is elmaradt a németek mögött.

Rekord szinten az export

A 9,5 milliárd Eurós német export azonban még ennél is jobb eredménynek számít, ugyanis ez az előző évhez képest 20%-os növekedés, ami a valaha tapasztalt legnagyobb növekedési ráta. A legnagyobb külföldi piac továbbra is Kína, aki több mint kétszer annyi német szerszámgépet vásárolt, mint a második legnagyobb felvevő piacnak számító USA. Általánosan elmondható, hogy a piacok felvétele növekedett, még az olyan erősen válság sújtotta országok esetén is, mint Spanyolország.

Ezzel szemben a kockázatkerülő középvállalatok által dominált német piac továbbra is jóval a válság előtti szint alatt, 6,8 milliárd Eurón stagnál. A potenciális befektetők viselkedése ugyanakkor megérthető. Jelenleg számos olyan nyugtalanító tényezővel kell számolniuk, mint egy potenciális adóemelés, a hirtelen megváltoztatott energia-politika, és az abból adódó magas energiaárak, az európai pénzügyi szektor bizonytalansága, valamint az egyre növekvő fizetési igények problémája.

2013-as optimizmus

A VDW előrejelző partnere, az Oxford Economics magabiztos annak tekintetében, hogy az ipari termelés és az eszközberuházások száma 2013-ban ismét meredekebb növekedést fog mutatni világszinten. A növekedés hajtómotorja azonban jóval inkább Ázsia és Amerika lesz, mint Európa.

“Összességében a makrogazdasági környezet nagy lendületet mutat 2013-ban. A német szerszámgépipar olyan mutatóinak korai értékei, mint a világszintű Beszerzési Menedzser Index (Purchasing Manager Index) és az Ifo Üzleti Bizalmi Indexe (Business Climate Index) mind felfelé mutattak az elmúlt néhány hónapban.” – foglalta össze Martin Kapp.

forrás: VDW