Nőnapi ajándéknak 3D nyomtatott estélyit

A divatvilágban már korábban is feltűnt egy-két merészebb, 3D nyomtatott ruhakompozíció, de ehhez hasonlót még nem lehetett látni: természetes esésű, több mint 3.000 illesztést tartalmazó, teljes egészében 3D nyomtatott estélyi, melynek “szabása” tökéletesen követi viselőjének alakját. A képeken látható hölgy pedig nem más, mint az amerikai burleszk táncos és modell Dita Von Tesse, aki néhány héttel korábban, a New York-i Ace Hotelben viselte először ezt az egyedi alkotást a nyilvánosság előtt.

Dita Von Tesse

Dita Von Tesse

A csuklós illesztésekkel rendelkező estélyit a Fibonacci-sorozat mintájára Michael Schmidt tervezte, majd ez alapján a 3D modelleket Francis Bitonti készítette el. A 17 darabból álló ruha végül a Shapeways 3D nyomtatási szolgáltatásának köszönhetően ölthetett fizikai formát, amit gondos festés, lakkozás és 12.000 Swarovski kristály felhelyezése követett.

Fibonacci-sorozat ihlette mintázat

Fibonacci-sorozat ihlette mintázat

A több ezer egyedi ívből felépülő háló úgy lett megtervezve, hogy pontosan illeszkedjen Dita testének körvonalaihoz. Ez a páratlan képesség jelent igazán nagy lehetőségeket a 3D nyomtatás számára, mivel így pontosan a megrendelő igényeinek és adottságainak megfelelően készülhet el egy-egy ruhadarab. Ahogy a 3D nyomtatásban használt alapanyagok skálája folyamatosan növekszik, az egyre finomabb és rugalmasabb anyagok használatával várhatóan a divatvilágban is egyre több kreatív elmét meg fog mozgatni ez a technológia.

forrás: shapeways.com
francisbitonti.com