NCT 201 – a nyugalom garanciája 2.rész

„Mindig is egy magyarországi székhelyű nemzetközi szinten is jelentős elektronikai vállalat létrehozása volt az álmom, aminek a megvalósítása az új termék nemzetközi sikerén is múlik. Jó úton járunk a kérdés csak az, hogy milyen gyorsan haladunk rajta a cél felé.

Póka István

Póka István torony rakás

“Tornyot raktam…”

A szocialista évek

Póka István a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karát éppen akkor fejezte be, amikor a mikroprocesszorok megjelenésével a számítástechnika forradalmi átalakuláson ment keresztül az egész világon. Az ipar egyik meghatározó területén a szerszámgépgyártásban, a nyugati világban megjelentek az elérhető árú, kis méretű, de nagy tudású mikroprocesszoros CNC vezérlők. Magyarországon is felpezsdült a szerszámgépipar és az akkor több ezer főt foglalkoztató szerszámgépgyárak megbízták az EMG-t (Elektronikus Mérőkészülékek Gyára) egy alacsony árfekvésű, kompakt kivitelű CNC vezérlő kifejlesztésével. Ebbe a pezsgő izgalmas szakmai világba került Póka István az egyetem elvégzése után és rövid időn belül az egyik meghatározó fejlesztője lett a később nagy piaci sikert elérő, a szocialista világ legjobb CNC-jének tartott, HUNOR PNC 721-nek.

A 80-as évek

A 80-as évek elején enyhült a diktatúra és megnyílt az út a társas vállalkozások alapítása előtt. Némi mellékkereset reményében Póka István két fejlesztőmérnök munkatársával, Horváth László és Fodor Lajos villamosmérnökökkel, megalapította az NC Technika Gmk-t.
Kezdetben alkalmi munkákat vállaltak, de mivel nem akarták, hogy a mellékállás elvonja a figyelmünket szenvedélyükről az új CNC vezérlő fejlesztéséről, egyre inkább arra törekedtek, hogy a GMK-ban is a főállásban végzett munkát folytathassák. A nemes cél érdekében sikerült megszerezniük az EMG, SZIM és a Csepeli Szerszámgépgyár vezetésének a támogatását és így minden figyelmüket az új vezérlőre tudták összpontosítani.

“Már a célegyenesben voltunk, amikor megbolondult körülöttünk a világ.”
Mondja Póka István.

1989-ben az állami vállalat felelőtlen vezetése, miután egy kisebb vagyont kifizetett a SIEMENS-nek egy teljesen fölösleges licenc megvásárlására, azzal az ötlettel állt elő, hogy az EMG CNC fejlesztési eredményeit, a szocialista együttműködés keretében, átadja egy kijevi vállalatnak.
Ezt 1989-ben már nem tudta a világ proletárjainak egyesülésére felesküdött vezetés véghezvinni. Némi előkészület után 1990 március 31-én az NC Technika Gmk. tagjainak egy része, Benyó László, Horváth László, Póka István, Ponyi László, Szabó József és Szalai Károly, számukra sorsfordító döntésre szánta el magát. Feladták az akkor még biztosnak látszó állami munkahelyüket és belevágtak egy önálló elektronikai vállalat felépítésébe.

A volt EMG-sek 1990 tavaszán

A volt EMG-sek 1990 tavaszán

 

 

Erős központosított vezetés

A rendszerváltás ugyan a nagy állami vállalatok csődjét hozta magával, ám a válság az éledező kisvállalatoknak lehetőséget is teremtett. Aki a kapitalizmus első éveiben kellően talpraesett és gyors volt, méregdrága gépekhez, alkatrészekhez, szerszámokhoz, mérőműszerekhez fillérekért juthatott hozzá. A GMK tartalékait kiegészítve az újrakezdési hitellel az NCT-nek is megvolt a tőkéje a vásárláshoz, amiben a pénzen kívül meghatározó szerepe volt annak a döntésnek, amit a cég induláskor hoztak a tulajdonosok.
Az akkor még csak hat fős cégben szigorú hierarchiát alakítottak ki és azonnal minden dolgozó szerény megélhetést biztosító, de kiszámítható, biztos havi jövedelmet kapott.
Rögtön volt munkáltatói jogokat gyakorló ügyvezető igazgató, műszaki igazgató, gazdasági vezető, szoftver fejlesztési és termelési vezető, de a legfontosabb talán az volt, hogy az ügyvezető igazgató döntéseit csak a közgyűlés kérhette számon. Ez hatalmas szabadságot biztosított az ügyvezetővé választott Póka Istvánnak. A csődbement állami vállalatok kiárusításánál az NCT képviselője azonnal dönthetett, ha valamit meg akart vásárolni. Nem kellett senkinek a hozzájárulását megszereznie az üzletkötéshez. Mire a legtöbb konkurensnél a tulajdonosok kiizzadták a döntést, az NCT már rég elvitte az orruk elől az árut.

Az aranyláz

“Felvásároltunk mindent, amit csak tudtunk! Nagyon jó érzés volt, amikor egy-egy kiárusításnál előnyt jelentett az, hogy egy hazai gyártónak adták el az árut és nem egy hazai, vagy netalán külföldi kereskedőnek. Gyorsan beindult az üzlet. Minden együtt volt a növekedéshez. Volt pénzünk, nyelvtudásunk, a legjobb korban voltunk: fiatalok voltunk, de már hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkeztünk. És ami a legfontosabb majdnem készen volt a termékünk az NCT 90 névre keresztelt CNC vezérlő.
Nagy élmény volt számomra, folytatja Póka István, hogy amikor a jelenlegi ingatlanunkat vásároltuk meg 1996-ban, a felszámoló rendkívül korrekt módon azonos esélyt, azaz tisztességes elbírálást biztosított számunkra egy német-magyar konzorciummal szemben. Ez egy üdítő kivétel volt a korábbi ingatlanvásárlási próbálkozásainkhoz képest, amikor legtöbbször csak az ingatlanok volt állami tulajdonosai, vagy a velük szoros kapcsolatot ápolók pályázhattak eséllyel.
Sohasem találkoztam a felszámolóval, már a nevére sem emlékszem, de így ismeretlenül ezúton is köszönöm a korrektségét! Ha jól emlékszem, a Telefongyár igazgatója volt a rendszerváltás előtt.”

1148 Budapest, Fogarasi út 7.

1148 Budapest, Fogarasi út 7.

Az új 3000 négyzetméteres telephely végre szabad utat nyitott a növekedés előtt. Végre volt helye a fejlesztésnek, az elektronikai gyártásnak és be lehetett indítani a gépgyártást is.

A gépgyártás

Ahogy erősödött, növekedett az NCT-ben az elektronikai gyártás, úgy sorvadt a hazai szerszámgépgyártás és tűnt el az NCT elől a hazai szerszámgépipar, azaz a piac.

“Mit lehetett tenni külföldi partnereket kellett keresnünk és be kellett indítanunk a szerszámgépgyártást is az NCT-ben. Ma, mi adjuk el a legtöbb szerszámgépet Magyarországon és jelentős mennyiséget szállítunk külföldre is.”

EmB-2205

EmB-2205 (XxY=2200×1000 mm)
Megrendelő: DALTIM Kft. Tatabánya

 

NCTBFT-130

NCTBFT-130 horizont fúró-marómű
Megrendelő INCONEX Kft. Budapest

 

Egy CNC csomag nem csak a vezérlő egységből, hanem teljesítményelektronikai elemekből, ún. szervóhajtásokból és szervomotorokból is áll. Először külföldi motor és hajtás gyártóktól, egyre nagyobb számban, megvásárolták ezeket az egységeket, de egy idő után úgy megtanulták a működésüket, felépítésüket, hogy belevágtak a motor és hajtás fejlesztésbe és gyártásba is. Ma már teljes CNC csomagot kínálnak a legigényesebb felhasználóknak is 100 kW szervóhajtás teljesítményig és 70 Nm nyomatékú szervomotor méretig.

Azt gondolhatnánk, hogy ebben a szakmában csak a legnagyobbak rúghatnak labdába. Hogyan lehetséges mégis, hogy egy jelenleg 113 főt foglalkoztató magyar vállalat versenyre kelhet ezekkel a nagy nemzetközi vállalatokkal?
Sok munkával, nagy szakértelemmel és ami talán a legfontosabb emberi hangon kommunikáló vevőszolgálattal (a szolgálatra nagy hangsúlyt fektetnek) úgy látszik, hogy ez mégis lehetséges!

A válság

2008 őszéig töretlenül növekedett az NCT.
“2008 szeptember 16-án mintha falnak mentünk volna. Egyik napról a másikra megálltak a rendelések, majd a már megrendelt üzleteket is elkezdték lemondani. Ez így ment november közepéig. Majd hirtelen felpörgött az üzlet és egy remek év végi hajrát produkáltunk. Megközelítettük a 3 mdFt-os árbevételt. A sikeres évzárás ellenére éreztem, hogy baj lesz. Nem fizettünk prémiumot, osztalékot és nem emeltünk fizetést sem. Készültünk a nehéz időkre és reménykedtünk a csodafegyverben.”

Éhségsztrájk

A csodafegyver a fejlesztési pályázat elnyerése lett volna.

“Éppen 2009 elejére vártuk a döntést. Biztosak voltunk a pozitív elbírálásban. Hideg zuhanyként ért bennünket az elutasítás. Különösen felháborodtunk, amikor megtudtuk, hogy kik végeztek előttünk. Első elkeseredésemben, tehetetlenségtől hajtva éhségsztrájkba kezdtem a Bajnai Gordon által vezetett Gazdasági Minisztériumban. Bár ígéretet kaptam, hogy nem dobnak ki az épületből, azt csak estig tartották be, amikor is bilincsben szállítottak be az V. kerületi rendőrségre. Így a sztrájknak gyorsan vége lett.
Volt olyan ügyfelem, aki elmondta, hogy megsirattak a feleségével, amikor megláttak bilincsben. Volt aki előre hozta a beruházását, hogy segítsen az NCT-nek. Voltak akik biztosították az NCT arról, hogy ha hívjuk őket, akkor jönnek tüntetni.
Nem a megélhetésünk került veszélybe, hanem a jövőnk. Attól féltünk, hogy a fejlesztésünket le kell állítani.”
A minisztérium prominensei azt ajánlották Póka úrnak, hogy jobb pályázatot kell írnia.

NCT 201

“Elsajátítottuk a jobb pályázat írásának a titkát és most már sikeresek vagyunk ezen a téren is. A sikeres pályázásnak is köszönhetően felpörgettük a fejlesztésünket és elkészültünk az újgenerációs NCT 200-as vezérlőcsalád első tagjával az NCT 201-gyel.

Az új NCT 201

Az új NCT 201

Az új terméket 2011 végén Hannoverben mutattuk be először. Azóta kiállítottuk Moszkvában és Chicagóban, idén márciusban pedig ázsiai roadshow-ra visszük Tajvanra és Kínába.
„Mindig is egy magyarországi székhelyű nemzetközi szinten is jelentős elektronikai vállalat létrehozása volt az álmom, aminek a megvalósítása az új termék nemzetközi sikerén is múlik.
Jó úton járunk a kérdés csak az, hogy milyen gyorsan haladunk rajta a cél felé.” – állapítja meg Póka István.

Póka István

– 59 éves, Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végzett 1978-ban
– Az NCT Ipari Elektronikai Kft. alapító-tulajdonosa és ügyvezetője, szabadidejében szeret utazni, nyelveket tanul és a vízi sportok szerelmese. Ha csak teheti, részt vesz a Balaton-átúszáson.
– Élettársával él, Zsófi lánya 33 éves, Gergely fia 27 éves. Gergely (Geri) tavaly ősz óta a cégnél dolgozik, mint a nemzetközi eladások vezetője.

A gazdasági helyzetről

Az üzletág, Póka István szerint komoly növekedés előtt áll. Az általános gazdasági helyzetet reménykeltőnek látja.
Az NCT Kft. a 2011-es eredményei alapján felkerült a Figyelő, sikeres, növekvő középvállalatokat rangsoroló listájának 64. helyére.

Banki kapcsolatok

A cégnek jók a kapcsolatai a pénzintézetekkel. Folyamatosan új ajánlatokkal keresik őket. Jelenleg egy kedvező exportot támogató hitel felvételén gondolkodnak.

Életkörülmények

Egy budapesti társasházban él és egy hat éves S60-as Volvot vezet.

Folytatjuk…
2013-ban is szeretnénk Önökkel, Önökért, a közös sikerekért dolgozni!

Írta: KR

 

További információ:

Az NCT Ipari Elektronikai Kft. honlapja
Apostol Attila e-mail: apostol@nct.hu