Makino N2 és N2-5XA megmunkáló központok

A Makino új vízszintes CNC megmunkáló központokat mutatott be N2 és N2-5XA néven. Az új szerszámgépek elsődleges alkalmazási területe az orvosi eszközök és a kisméretű, alumínium alkatrészek gyártása. Az N2 platform egy nagytermelékenységű megoldást kínál, kis helyigény mellett. A gép alapterülete mindössze 2,5 négyzetméter, amibe már a hűtőfolyadék tartályát és a szabványos forgácskezelő rendszert is beleszámolták. Az öttengelyes N2-5XA konfiguráció az alapmodell termelékenységét egészíti ki ötoldalas megmunkálási képességekkel.

“A rendelkezésre álló terület sokszor nagyon fontos tényező az orvosi szektorban” – jelentette ki David Ward, a Makino vízszintes szerszámgépeinek termékmenedzsere. “A hagyományos, 400 mm-es, vízszintes megmunkáló központok akár 11,5 négyzetméteres alapterülettel is rendelkezhetnek, ami nagy sok annak fényében, hogy az általuk legyártott alkatrészek elférnek az ember tenyerén. Az N2 platform ezzel szemben egy “megfelelő méretű” megoldást kínál, melynek tervezésénél a sebesség volt az egyik legfontosabb szempont. Az N2-5XA használatával ráadásul a több befogással történő gyártás problémái is kiküszöbölhetők, és sokkal finomabb felületi minőség valósítható meg az egyes munkadarabokon.”

Makino N2 és N2-5XA

Makino N2 és N2-5XA

Az N2 szerszámgép kompakt kialakítása ellenére is nagy munkaterülettel rendelkezik: a hengeres munkaterület 400 mm átmérőjű és 400 mm magas. Az X/Y/Z tengelyek mozgástartományai 300/300/230 mm, melyekhez egy 300 mm átmérőjű, direkt hajtású körasztal társul. Az öttengelyes N2-5XA az alapváltozatéval azonos lineáris tengelyekkel rendelkezik, ám ezt már trunnion típusú, kéttengelyes, direkt hajtásos körasztallal szerelték fel az összetett alkatrészek hatékony megmunkálásának érdekében. Az N2-5XA maximum 300 mm átmérőjű és 270 mm magas, hengeres alkatrészek megmunkálására képes. A munkadarab tömege maximum 30 kg lehet.

Az N2 és az N2-5XA is egyaránt egy HSK-40-es, 20.000 ford/perc-re képes főorsóval rendelkezik, amely egészen pontosan 0,8 másodperc alatt képes elérni a maximális fordulatszámot. A hűtőfolyadékot négy fúvóka juttatja el közvetlenül a forgácsolási zónába, ezáltal biztosítva a hatékony hűtést és a megfelelő alkatrészminőséget. Mindkét szerszámgép egyszerű és hatékony forgács-, illetve hűtőfolyadék eltávolítási rendszerrel rendelkezik. Nagyobb forgácsmennyiségű alkalmazásokhoz, igény szerint egy szűrővel ellátott hátsó forgácselvezető is rendelhető.

 

A szerszámgépek direkt hajtású B forgó tengelye kiemelkedően magas, 150 ford/perc-es csúcsfordulatszámra képes, amely 0,65 másodpercet jelent egy 90°-os elfordulás esetén. A lineáris tengelyek mind a főorsó oldalán kaptak helyet, így a munkadarab kizárólag forgómozgást végez a körasztalon. Ez a kialakítás könnyen automatizálható az opcionálisan igényelhető automata betöltővel, fejlett robotrendszerrel és szerszámfelügyeleti megoldásokkal.

Az N2 és az N2-5XA vezérléséről a Makino Professional-F vezérlője gondoskodik, melynek alapját egy megbízható Fanuc platform adja.

forrás: makino.com