Lineáris- és kábel-megvezetés egyben

Az új elcsavarodás-biztos és kompakt drylin Q lineáris megvezetési rendszer. A műanyag csapágyház (fent) két csavarkötéssel vagy egy 22 mm-es furatban rögzíthető. A alumínium profilban védetten lehet vezetékeket vinni. A drylin Q építőszekrény-rendszer átfogó tartozék-kínálatába tartozik a beépített műanyag csúszóelemes opcionális alumínium-ház is (alul).

Az új elcsavarodás-biztos és kompakt drylin Q lineáris megvezetési rendszer.

A Compamed 2012 vásáron az igus egy új, könnyű lineáris megvezetési rendszert mutatott be, mely egy konstrukciós trükk révén több olyan feladatot képes ellátni, melyeket eddig egyetlen alkotóelemmel nem lehetett megoldani. Ide tartozik a lineáris mozgás kenésmentes megvezetése mellett a vezetékek befogadása is. A 90.000 terméket felölelő igus választékban ezzel a drylin Q az első rendszer, amely egyetlen, kedvező költségű termékben egyesíti a lineáris megvezetés és a vezeték-megvezetés funkciókat. Ennek alkalmazási területe elsősorban az orvostechnika területén van.

 

Az átfogó drylin Q tartozékokból: egyszerű és hatékony kézi szorítók a villámgyors rögzítéshez.

Az átfogó drylin Q tartozékokból: egyszerű és hatékony kézi szorítók a villámgyors rögzítéshez.

Több világ közül a legjobb

Az új drylin Q rendszer elvileg úgy működik, mint egy klasszikus tengely-megvezetés. Egy zárt készülékházból áll, amely egy tengelyen lineárisan elmozgatható. A Drylin Q-nak azonban nem egy gömbölyű tengellyel rendelkezik, hanem egy 7,5 mm élhosszúságú négyszög-keresztmetszetű alumínium rúddal. A gömbölyű rudas rendszerekkel ellentétben a drylin Q így abszolút elcsavarodás-biztos. Minthogy az alumínium profil belül üreges, így képes sűrített levegő-, folyadék, jelátviteli vagy energia-vezetékek védett befogadására. Ez a hibrid megoldás különösen a miniatűr-terület alkalmazásainál, például laborkészülékeknél, lehetővé teszi hogy további beépítési helyet takarítsunk meg a vezetékek fektetésénél.

Tartozékok és változatok meglepő megoldásokhoz

Néhány tartozék alkatrész - megfogó-adapter, energialánc-csatlakozóelem és egy E2 micro energialánc - segítségével egyszerű és tartós pipettázó egységet lehet konstruálni.

Néhány tartozék alkatrész – megfogó-adapter, energialánc-csatlakozóelem és egy E2 micro energialánc – segítségével egyszerű és tartós pipettázó egységet lehet konstruálni.

A drylin Q csapágyház eddig két különböző kivitelben létezett: Egy helykímélő és olcsó műanyag megoldás, amelyet választhatóan két csavarkötéssel lehet felszerelni, vagy egy 22 milliméter átmérőjű furatban lehet rögzíteni. Ehhez jön a robusztus fémkarimás változat, amelynél a kenésmentes műanyag csúszóelem egy alumínium házba van beépítve. Az építőszekrényt tartozékok teszik teljessé, pl. karimás bakok, kézi szorítók, végsapkák, energialánc csatlakozó elemek, rászerelhető megfogó-készletek és műanyag kereszttartók. Ezzel a tartozék választékkal a drylin Q-ból egyszerűen lehet tartós megoldásokat konstruálni. Egy példa erre a pipettázó, amely az igus Compamed-standján volt látható. A két műanyag csapágyházzal megvezetett alumínium profil fogadja be a folyadék szállítására szolgáló fluidvezetéket. A másik végére egy speciális csatlakozó elemmel egy E2 micro sorozatú igus-energialánc van csatlakoztatva, mely biztosítja a fluidvezeték kíméletes megvezetését. E példa-alkalmazáson kívül további alkalmazásai területet jelentenek a drylin Q számára a manuálisan végzett kamera- ill. érzékelő-állítások vagy akár a kis manipulációs alkalmazások.

forrás: igus.hu

További információ

Az igus Magyarország honlapja.

Megosztás
[
    ]