Interaktív lézervágás

A fából készült termékek gyártása rengeteget fejlődött az idők során. Az egyszerű kézi szerszámokat először leváltották az elektromos szerszámok, mára pedig ezt a területet is a CNC szerszámgépek dominálják. Ez a technológiai szint sokkal nagyobb pontosságot és termelékenységet tesz lehetővé, ugyanakkor teljesen elválasztja egymástól az embert és az alapanyagot a német Hasso Plattner Institut munkatársai szerint.

A Constructable felépítése (bal) és a gyártási folyamat (jobb)

A Constructable felépítése (bal) és a gyártási folyamat (jobb)

Constructable névre keresztelt koncepció munkájukon keresztül erre az elszigetelődési problémára kerestek megoldást. A megépített lézervágójuk lényege, hogy a felhasználónak folyamatosan jelen kell lennie a megmunkálás során, mivel a szükséges vágásokat nem lehet a jól megszokott CAD/CAM alapon betáplálni. Ehelyett egy sor lézermutató tartozik a berendezéshez, melyekkel különféle alakzatokat lehet az alapanyag felületére rajzolni az átlátszó borításon keresztül. A lézerfolt mozgását eközben egy optikai szenzor rögzíti, majd a belső feldolgozó egység ezekből az adatokból generálja a pontos lézerpályát. Ez a folyamat nagyban hasonlít a sokszor bizonytalan optikai karakterfelismeréshez, de az intézmény munkatársai szerint az egyes alakzatokhoz tartozó dedikált lézertollaknak köszönhetően ez a rendszer a pontosság feláldozása nélkül képes az alkatrészek interaktív gyártására.

A rajzoláshoz használt lézermutatók

A rajzoláshoz használt lézermutatók

Egyedi alkatrészek gyártásánál hatékonyabb lehet egy ilyen megoldás, mint a már jól bevált CAD-CAM-CNC folyamat? Valószínűleg nem. Mindenesetre maga a koncepció érdekes, és talán egy-két művészi alkalmazásban visszaköszön még a jövőben.

forrás: hpi.uni-potsdam.de

Megosztás
[
    ]