Házépítés 3D nyomtatóval

A világon elsőként 3D nyomtatóval tervezi egy épület megépítését a holland Universe Architecture építésziroda. Az építőblokkokat egy hatalmas D-Shape nyomtatóval fogják elkészíteni, amely akár 6 x 9 méteres szekciók előállítására is képes. A szerszámgép homok alapanyag és egy megfelelő kötőanyag optimális keverékével dolgozik majd a gyártás során.

A "Landscape House" látványtervei

A “Landscape House” látványtervei

Janjaap Ruijssenaars, a Universe Architecture építésze és a D-Shape nyomtatót kifejlesztő Enrico Dini szoros együttműködésben fogja kivitelezni a Möbius szalagra emlékeztető épületet. “Ez lesz az első 3D nyomtatott épület a világon, és reméljük, hogy az építkezés befejeztével a nyilvánosság számára is megnyithatjuk.” – foglalta össze Janjaap Ruijssenaars.

A tervezésben a matematikus és egyben művész Rinus Roelofs is részt vett, számításaik szerint az építkezés nagyjából 18 hónapot fog igénybe venni. A D-Shape nyomtató üreges elemeket fog gyártani, melyeket később szálerősítésű betonnal töltenek fel, hogy a szerkezet megfelelő szilárdsággal rendelkezzen.

A D-Shape nyomtatóval gyártott eddigi legnagyobb objektum egy 3 méter magas pavilon volt, melyet Andrea Morgante építész készített még 2009-ben.

A "Landscape House" látványtervei

A “Landscape House” látványtervei

forrás: dezeen.com

Megosztás
[
    ]

      1 comment for “Házépítés 3D nyomtatóval

    1. Ezen az alkalmazásterületen igazából nem érzem még létjogosultságát a 3D nyomtatásnak, habár a D-Shape tényleg egy nagyszerű szerkezet. De azt, hogy zsaluzóblokkokat gyártsanak 3D nyomtatóval egy kicsit túlzásnak érzem. Bár tény, hogy az összes 3D nyomtatással foglalkozó tech-blogot bejárta a szenzáció, theát megérte. Hogy mi értelme van? Mert megtehetik.

    Comments are closed.