CATIA V6: hatékony elektródatervezés

CATIA_LogoAz öntő szerszámok gyártásánál gyakran használt megmunkálási technológia a tömbös szikraforgácsolás. A cégek érdeke az, hogy az elektródatervezés minél gyorsabb és egyszerűbb legyen. A CATIA V6 új megoldása ennek a célnak az elérésében segít.

Az első előny, hogy a teljes tervezéshez elegendő egy parancs ismerete és használata. Az elindítása után, a kiválasztott elemtől függően egy buborékban megjelennek az aktuálisan alkalmazható műveletek és beállítások. Egy elvégzett módosítás után automatikusan frissül a buborék tartalma. Így nem szükséges, a különböző parancsok ismételt meghívása. Ezzel egyszerűsödik a felhasználó felület és rövidebb időt igényel a betanulás. Egy hagyományos CAD megoldás esetén a szerszám modelljéről le kell venni az elektródát határoló felületeket, ha szükséges meg kell hosszabbítani és össze kell zárni azokat. Több szerkesztési lépést igényelt, ami időt vesz el. A CATIA V6 ezeket a köztes lépéseket elvégzi helyettünk, nekünk elegendő megadni azokat a határoló éleket, amelyek befoglalják a szikraforgácsolással kialakítandó területet és egy kihúzási irányt. Ezután a szoftver automatikusan létrehozza az elektróda testmodelljét.

A geometriákhoz tartozó méretek automatikusan megjelennek. Lehetőség van ezek szerkesztésére így az elektróda átméretezésére. Nem szükséges az, hogy a modellfában kikeressük a megfelelő építőelemet azt meghívjuk és módosítsuk, hanem közvetlenül a grafikus felületen el tudjuk végezni az adatbevitelt. Hasonlóan az előzőekhez, létre tudunk hozni olyan tömböt, ami vagy megerősíti az elektródát vagy egységbe fogja azokat. Általunk előre definiált tartóelemet be lehet illeszteni az adatbázisból.

Lehetőség van továbbá a 2D-s műszaki dokumentáció legeneráltatására, ahol is automatikusan létrejönnek az elektróda egyes nézetei, táblázatban összefoglalva a tulajdonságai. Ha teljes tervezési folyamat CATIA-ban történik, akkor a termék változását (pl.: merevítőborda falvastagságának csökkenése) egy frissítéssel át lehet vinni a szerszám, az elektróda és a gyártási adatokra. Műszaki ellenőrzés, vagy kiigazítás szükséges lehet, viszont nem szükséges a modellek újbóli felépítése, adatkonverzió az egyes alkalmazások között. Az összes információ, beleértve a feladatok leírása, határidők, kapcsolódó dokumentumok, egy adatbázisban tárolódnak. Így könnyebben szűrhető és visszakereshető a projekt története.

elektrodatervezés

Cégünk a Dassault Systèmes hivatalos viszonteladójaként a CATIA tervezőrendszer, illetve az egyéb PLM megoldások értékesítésével, a szoftver teljes körű támogatásával, testre szabott oktatással áll partnerei rendelkezésére. Termékbemutató és konzultáció keretében támogatjuk ügyfeleinket a megfelelő programcsomag és hardver kiválasztásában. Bátran forduljon hozzánk kérdésével!

írta: Tóth Balázs

További információ

cad-terv_logo_kiemelt

 

 

 

 

 

Tóth Balázs
CAD-Terv Mérnöki Kft.
sales@cadterv.hu
Web: Cad – Terv PLM megoldások

  1 comment for “CATIA V6: hatékony elektródatervezés

Comments are closed.