Átfogó prezentáció a kriogén technológiáról

Mára már szinte mindenki hallott a MAG kriogén technológiájáról. Eddig azonban az információk főként kis adagokban érkeztek, leszámítva talán az EMO 2011-et, ami gyakorlatilag a technológia hivatalos bemutatójának is tekinthető. Akkoriban a technológia viszont még annyira új volt – épphogy csak megkezdődött a szabadalmaztatási folyamat -, hogy nem készült a nagyközönség számára is szabadon elérhető, átfogó bemutató. Ezt a hiányosságot pótolja George Georgiou, a kriogén technológiával foglalkozó K&F részleg vezető mérnökének és termékmenedzserének prezentációja, melyben részletesen számba veszi a technológia hátterét és előnyeit, a fejlesztés lépéseit és a már bizonyított, valós alkalmazási példákat.

Technológiai háttér

Az első felvetődő kérdés, hogy miért is kezdett bele a MAG egy ilyen forradalmian új technológia kifejlesztésébe. A válasz igen egyszerű: ki akarták küszöbölni a hagyományos hűtőfolyadékok használatából adódó hátrányokat. Ilyen hátrány például az olajos munkakörnyezettel társuló biztonsági és egészségügyi problémák, a hűtőfolyadékok környezetkárosító hatása, az elhasznált hűtőfolyadék ártalmatlanításának költsége, stb.

MQL-kriogén kombinált megmunkálás

MQL-kriogén kombinált megmunkálás

Ezen hátrányok orvoslására egy nagyon ígéretes technológia volt az MQL technológia, amely nagyszerű kenést biztosított, ám hőt nem vagy csak alig tudott elvonni a rendszerből. Erre az alapra építkezve fejlesztette ki a MAG a következő generációs, már kriogénnek nevezett technológiáját.

A technológia legfőbb előnye, hogy a folyékon nitrogénnel történő hűtés sokkal több hőt tud elvonni, mint például a vízzel történő hűtés, amit a szerszámélettartam növelésére, a termelékenység növelésére, vagy a kettő optimális kombinációjára is fel lehet használni. A munkakörnyezetben kialakuló nitrogén atmoszféra ezen felül védőgázként is funkcionál, így megakadályozza a munkadarabok oxidációját. Emellett pedig ez egy teljesen tiszta technológia, ami nagy előnynek számíthat például a szennyeződésekre érzékeny orvosi alkatrészgyártás területén.

A nitrogén hűtőanyag további előnyös tulajdonsága, hogy egyszerűen visszaengedhető az atmoszférába, ugyanis annak jelentős hányadát – több mint 70%-át – éppen ez az elem alkotja. “Lényegében a nitrogént a levegőből kölcsönözzük, majd oda is engedjük vissza. Ennél zöldebb megoldás nem képzelhető el.” – foglalja össze George Georgiou.

A fejlesztési szakaszok rövid történeti áttekintése

Kompozit fúrás kriogén robottal

Kompozit fúrás kriogén robottal

A MAG “kriogén evolúciója” 2003-ban kezdődött. Az első fázis fejlesztése partneri kapcsolatban zajlott az Amerikai Haditengerészettel, a Bell Helicopter V22-es programjával és az SBIR programmal. Az ezt követő második fázis fejlesztései az IMTS 2010-en bemutatott szerszámgépek voltak, melyet a Lockheed Martinnal közösen kivitelezett harmadik fázis követett. Ez utóbbi célja az F-35-ös vadászgépek gyártási költségének csökkentése volt. A 2011-es EMO-n és IMX-en már 7 új kriogén MAG platform volt megtekinthető. Mára pedig már régi szerszámgépek kriogén átalakítása, és a speciálisan erre a célra fejlesztett Cryogenic Cyclo Cut szerszámok is elérhetők az ügyfelek számára. Ezeknek köszönhetően maguk a szerszámlapkák is közvetlen kapcsolatban vannak a kriogén rendszerrel, így a hűtés pontosan ott lép fel, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A kriogén technológiát a fejlesztések során sikeresen integrálták horizontális és vertikális szerszámgépekbe, legyen szó akár megmunkáló központokról, akár esztergákról. A hatékonyan megmunkálható alapanyagok között szerepel például a titán, különféle kompozitok, különféle acélötvözetek, a kompaktgrafitos vas (CGI), az Inconel, és a lista folyamatosan bővül.

Alkalmazási példák

Az alábbi prezentáció végén olyan valós alkalmazási példák tekinthetők meg az elért eredmények feltüntetésével, mint a Lockheed Martin számára fejlesztett titán nagyoló eljárás, a Bell Helicopter kriogén technológiával felszerelt retrofit szerszámgépe, egy az EMO-n is bemutatott kombinált MQL-kriogén megmunkálás, egy kompaktgrafitos vas motorblokk megmunkálása, valamint egy egyedi kompozit megmunkálás a MAG kriogén robotjával.

forrás: mag-ias

Megosztás
[
    ]