A Galika Szerszámgépek Kft. sikere a Bárkovics Kft-nél

AgieCharmilles CUT 200 P

AgieCharmilles CUT 200 P

Csapatunk a Galika Szerszámgépek Kft. egyik ügyfeléhez, a Bárkovics Kft-hez látogatott a Csorna melletti Szárföldre. Látogatásunk apropója egy AgieCharmilles CUT 200 P huzalos szikraforgácsoló gép volt, ami jelentősen befolyásolta a cég gyártási lehetőségeit és portfólióját. Bárkovics János, a cég ügyvezető igazgatója mesélt a Bárkovics Kft. múltjáról, jelenéről és jövőbeni terveiről.

A kezdetek

A Bárkovics Kft. 1998-ban kezdte működését összesen négy fős létszámmal. A kezdeti időkben gépalkatrész-gyártással foglalkoztak, majd hamar bővült a termékskála, és mára 22 fő végzi a termelést akár két műszakban is. Bár a kezdet nem volt könnyű, Bárkovics úr 27 éves tapasztalata a Rába Rt. gyárában fontos alapot nyújtott a vállalkozás továbbfejlesztéséhez.

Partnerek és kihívások

A Bárkovics Kft. fő partnerei között tudja a BPW Hugária Kft-t, számukra nagy pontosságú tengelycsonkokat és rugópárnákat gyártanak. Előbbiből szigorú gyártástechnológiai rendben tízféle típust készítenek, amit napi lebontásban mérőlappal együtt szállítanak. A szállított egységekben külön helyezik el a bemért darabot, amit aztán a megrendelőnél is ellenőriznek, és a csomagolási egység bármely darabjának azonos méretekkel kell rendelkeznie.
A BPW Hungária Kft. negyedévente értékeli beszállítóit, és a Bárkovics Kft. eddig mindig a kiváló, “A-osztályú” minősítést kapta. Ez már csak azért sem könnyű feladat, mert a BPW egy hónapra előre napi lebontásban írja elő a gyártandó termékek típusát és mennyiségét. Ezzel együtt az alapanyagot is biztosítja annak érdekében, hogy a termékek mindig azonos minőségben készüljenek.

A Bárkovics Kft. gyártásának másik fő irányvonala az autóipari cégek számára történő beszállítás. Olyan neves partnerei vannak, mint az Audi, a Volkswagen vagy a Mercedes. Számukra készülékekhez gyártanak egyedi alkatrészeket, melyeket a német Krause GmbH szerel össze és szállít le befogó szerszámokhoz az autóipari szereplőknek. Ezek az alkatrészek általában 3-5 mikron pontossági tartományban készülnek, ami komoly kihívást jelent a gyártás során.

 

Speciális szerszámgépek – magas elvárások

7-tengelyes Hauser CNC köszörű

Annak érdekében, hogy ezeket az igényes feladatokat el tudják végezni, komoly szerszámgépes háttérrel kell rendelkezniük és emellett folyamatos fejlesztésre is szükség van. A közelmúltban beruháztak egy öttengelyes megmunkáló központra, valamint átalakítottak egy svájci helyzetköszörűt is, ami immár 7 tengellyel rendelkezik. Bárkovics úr elmondta, hogy ennél a gépnél már olyan kis méretű forgácsok keletkeznek, hogy azt szabad szemmel alig lehet látni. A gépkezelő kolléga így nem a látására, hanem a hallására támaszkodik: egy fejhallgató segítségével figyeli, hogy történik-e anyagleválasztás és az milyen mértékű. Bár ezek a gépek 1-2 mikron pontossággal képesek dolgozni, néhány alkatrésznél még ennél is jobb minőségre volt szükség.

 

Kiemelkedően jó partnerkapcsolat

Ekkor jött képbe a Galika Szerszámgépek Kft. és az AgieCharmilles CUT 200 P huzalos szikraforgácsoló gép. Bárkovics úr 4-5 helyről kért árajánlatot szikraforgácsoló gépre, és végül a Galika ajánlata bizonyult sikeresnek. Már csak abból a szempontból is, hogy a mintadarab legyártását követően a mérőlap és a megrendelő által elvégzett bemérés tökéletesen megfelelőnek bizonyultak. Az AgieCharmilles CUT 200 P huzalszikra-forgácsoló gépet így le is szállították, és a gyártás már ezzel zajlik a Bárkovcs Kft-nél.

AgieCharmilles CUT 200 P

Bárkovics úr az interjúban elmondta, hogy egy olyan gépet sikerült vásárolnia, ami képes formálni a jövőképét. A nagy pontosságú alkatrészek gyártásának lehetősége ugyanis új piacokat fedhet fel számukra. Említette azt is, hogy nem csupán a szerszámgép, hanem a Galika támogatása, értékesítés utáni együttműködése és pozitív hozzáállása is sokat lendített azon, hogy az új technológiát 1-2 hét alatt bevezessék és sikeresen alkalmazzák. Az oktatásban, a nehézségek megoldásában és a terméktámogatásban is AgieCharmilles CUT 200 Polyan gyorsaságot és hozzáállást tapasztaltak meg, ami szerinte a piacon nem sok helyen található már meg. Előfordult olyan eset is, hogy a szakértő segítség hamarabb érkezett a helyszínre, mint Bárkovics úr visszaért volna egy üzleti megbeszélésről.

Mindezek után Bárkovics úr summázta, hogy döntése abszolút helyesnek bizonyult, a megálmodott irány helyes, és ezek után már csak “… tenni, tenni kell…” (Váci Mihály)

Az AgieCharmilles CUT 200 P szerszámgépet hamarosan részletesen is bemutatjuk.

 

Megosztás
[
    ]