Üzleti hírek – Export ajánlatok 6.hét

6. hét (2013/1. szám)

Fémipari és műanyagipari export ajánlatok

13-01/E/ZA-2: Dél-afrikai cég a mellékletben ismertetett csaptelepei egyes alkatrészéhez magyar gyártót keres.

13-01/E/IT-3: Olaszországi cég keres nagy mennyiségben hulladék fémet (nem vas-, és acélszármazékot): sárga- és vörösréz, alumínium.

13-01/E/GR-2: Tompahegesztésű szénacél csőidomokat (carbon steel butt weld fittings for pipelines) keres görög importőr/nagykereskedő. Elvárás az alábbiaknak való megfelelés:

 • ASTM A234 WPB
 • ANSI B36.10

13-01/E/CZ-1: Cseh építész cég PVC tetőszigetelő fóliát és kamraszerkezetű, polikarbonát lapokat keres építési célra.

Hírek

Az amerikai piacon az elmúlt időszakban történt, az orvosi eszközök behozatalát és forgalmazását érintő alábbi két fontos változás hírének az érintettekhez történő eljuttatásában.

  1. 2012. december elején a U. S. Internal Revenue Service közzétette az egyes orvosi eszközöket érintő, a gyártókat/importőröket terhelő új, forgalmi típusú adóra vonatkozó szabályozását: Final Regulations – Taxable Medical Devices. Az új adót 2013. január 1-től alkalmazzák, mértéke 3.2%. A rendelet szövege ITT olvasható. A rendelet kihirdetéséről szóló sajtóösszefoglaló ITT érhető el.
   Az IRS segítségképpen összegyűjtötte a rendelettel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és az azokra vonatkozó válaszokat ITT.
  1. A 2013-as pénzügyi évtől kezdődően (azaz 2012 október 1-től) az amerikai Food and Drug Administration (FDA) változásokat vezetett be az orvosi eszközök (medical devices) és gyártóik/forgalmazóik kötelező regisztrációjával kapcsolatosan (Medical Device Registration and Listing, „Establishment Registration”). Az FDA az eredetileg 3 hónapig tartó regisztrációs időt egy hónappal, 2013. január elsejéig meghosszabbította.
   A regisztrációra és regisztrációs díjfizetésre kötelezettek köre EZEN a linken található.

HITA rendezvény

A Magyar Logisztikai Egyesület 2013. február 21-22-én rendezi a XVIII. Logisztikai Konferencia és Fórum rendezvényét, melynek címe Az ellátási-láncok komplexitásának kihívásai. Helyszínül ezúttal is a Danubius Hotel Gellért**** szolgál. Célunk idén az, hogy felhívjuk a figyelmet és bemutassuk az ellátási-láncok komplexitásának kihívásait, a benne rejlő lehetőségeket, veszélyeket, valamint a hazai és külföldi jó gyakorlatokat az ellátási láncok hatékonyságának, a vállalati profit növelése érdekében.

A Fórum második napján kerül lebonyolításra egy kazah szekcióülés, melynek témája: Kazahsztán, mint Eurázsia Logisztikai Központja. A szekcióülésen a levezető elnök Dr. Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora lesz. A fő témák Záhony, az agrárium és az oktatás területén az együttműködés fejlesztése:

 • Záhony-Orienter-keleti kapu Európába – Regionális Fejlesztési Holding
 • Virtuális agrárvállalat a hatékonyság és termelékenység szolgálatában – dr. Móricz Sándor – OKSZI
 • Oktatási együttműködés kazah és magyar egyetemek és főiskolák között – Dr. Vasa László – SZIE-GTK
 • Kazahsztán, mint Eurázsia Logisztikai Központja– Professor Zhakupova sh.sh., docent Hambar b. – Kazah Gazdaságfejlesztési Minisztérium
 • Kazahsztán időszerű agrár kihívásai – Professor Bazarghan Rustembaev – Kazah Agrotechnikai Egyetem

Bővebb információ és jelentkezési lap ITT.

További információ:

Molnár G. Csilla
tanácsadó
Nemzeti Külgazdasági Hivatal
E-mail: uzletihirek@hita.hu