Uniós pályázatok 2013-ban is: European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó IntézetAz European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet 2013-ban is rendelkezésre áll az Európai Uniós pályázatok iránt érdeklődők számára; vállalkozásfejlesztések területén idén is nagy lehetőségek használhatók ki vissza nem térítendő támogatással!

Horváth Tamás szakmai igazgatót kérdeztük a tanácsadó cég profiljáról.

Továbbra is a KKV-k pályázati lehetőségei állnak előtérben cégünknél. Számukra már az év elején aktuális egy eszközbeszerzésre- és ingatlanfejlesztésre fordítható kiírás 40-50%-kal, akár 250 millió Ft támogatással tervezhető. Ezt azoknak a cégeknek javaslunk, akik komplex fejlesztéssel szeretnék modernizálni (Pest megyén kívüli telephelyükön) vállalkozásukat. Az igényelhető minimum összeg 5 millió Ft, tehát ismét van lehetőség kisebb projektekre is, ugyanakkor akár 500 millió Ft-os fejlesztések is támogathatóak (a maximális 50 %-os támogatási aránnyal). Elszámolható tevékenység között az eszközbeszerzés, a telephelyük infrastrukturális felújítása, az információs-technológia fejlesztése, és piacra jutás segítésére a marketing költségei.

Akkor is érdemes lehet a pályázatban gondolkodniuk, ha csak később, a 2014-es évben hajtják végre a beruházást, mert feltehetően ez lesz az utolsó kiírás a 2014-2020-as időszakot megelőzően, azaz 2015-ös évig elképzeléseiket más pályázatban nem tudják megvalósítani. – javasolja az igazgató.

ECC kiemelt_szöveg2Hasonló témájú projektek megvalósításában új pályázatok lefolytatása nélkül is tudunk segítséget nyújtani; közreműködésünkkel korábbi nyertes EU pályázatok projektátvállalásával saját fejlesztéseket aktiválhatnak a vállalkozások. Ennek további- és jelentős előnye, hogy az aktuális kiírások mellett akár Budapesten vagy Pest megyében is ismét lehetőség adódik támogatás felhasználásra! Ennek módja, hogy megadott paraméterekkel rendelkező már elnyert pályázatokat ajánlunk fel átvételre (azaz még megvalósítási szakaszban járó projektek tartalmi elemei átruházhatók egy- a sikeres pályázatától visszalépni kívánó vállalkozástól egy hasonló feltételekkel rendelkező más vállalkozás számára). Természetesen lehetőség van az eredeti pályázatban megjelölt költségtételek módosítására úgy, hogy az összetétel a vállalkozás fejlesztési elképzeléseihez igazodjon. A projektgazda módosításából adódó (régión belüli) helyszínváltoztatás miatt többnyire ezek eszközbeszerzésre, vállalatirányítási rendszerhez, infotechnológia-fejlesztésre adnak lehetőséget – a már lezárult, korábbi feltételekkel kiírt felhívásokból. – hívta fel a figyelmünket az új pályázáson kívüli egyéb lehetőségekre Horváth Tamás.

Cégünk természetesen a támogatások elnyerése után sem hagyja magára ügyfeleit a pályázati dokumentációk útvesztőjében; Intézetünk, amely az elmúlt években több milliárd forint támogatást számolt el sikeresen ügyfeleinek – annak érdekében, hogy a korábban elnyert pályázati pénz kockázatmentesen lehívható legyen – vállalja pályázati projektek elszámolási dokumentumainak és jelentéseinek teljes körű elkészítését, a vállalt tevékenységek/tételek megvalósításának felügyeletét, esetleges helyszíni ellenőrzéseken a pályázó képviseletét, valamint üzletviteli- és partnerközvetítéssel akár szakmai tanácsadást is. – nyilatkozta a cég szakmai igazgatója.

Az Új Széchenyi Tervben a trendek a szállítói piac és a pályázatírói piac igényeinek megfelelően a kisebb, de könnyített eljárásrenddel elnyerhető támogatási összegek felé mozdultak el. A vállalkozások általában önálló projektként kezelve valósítják meg fejlesztéseiket, amelyekre a vállalati folyamatmenedzsment- és elektronikus kereskedelem támogatására, a kkv-k technológiai fejlesztésére kiírt pályázatok adnak nagyon jó lehetőséget. Külön-külön részterületekre vonatkozó pályázatokkal indulnak, a komplex fejlesztések helyett; inkább szétdarabolva kisebb projektekkel a részsikerekben bízva, de valójában a pályázati stratégia is ilyen, ezt erősíti.

Nem hagyhatjuk említés nélkül a létszámnövelés- és a szak/képzési pályázatok létrehozását, mely szintén nagyban segíti elő a kkv-k működési hatékonyságát, amely fejlesztéseket saját forrásból nem tudnának megvalósítani.

ECC_kiemelt szöveg
De az elmúlt évek pályázatkezelési tapasztalatai alapján az elektronikus kereskedelemfejlesztéssel, a széles sávú hálózatfejlesztéssel és az innovációs területekkel – jellemzően szoftverfejlesztéssel – kapcsolatos pályázatok is a társaságok fókuszába kerültek; vállalati folyamatmenedzsment és e-kereskedelem támogatására kiírt pályázat forrásaiból.

Ugyanakkor a hazai vállalkozások továbbra sem használják ki megfelelő mértékben a digitális világból származó előnyöket. Egyrészt alul informáltak, másrészt bizalmatlanok ezen a téren, annak ellenére, hogy ez a kkv-k hatékonyságnövelésének egyik kulcsfontosságú eszköze lehetne. Legjobb bizonyítéka ennek, hogy az európai kereskedelemnek jelenleg csupán alig két százalékát teszi ki az e-kereskedelem.

Állunk tehát rendelkezésükre mind a projektek kezdeti szakaszától a megtervezésben pályázatírási- és szakmai tanácsadási szinten, mind a megvalósítás alatt, és a támogatás felhasználásának igazolásakor, elszámolásakor. – zárta gondolatait a vállalkozások buzdításával Horváth Tamás.

További információ

European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet
pályázatírás :: tanácsadás :: projektmenedzsment
1138 Budapest, Meder utca 8. (Prestige Towers)
Tel: +36 (1) 422-0700
Fax: +36 (1) 422-0699
www.european.hu