Új dimenzió az oldószeres tisztításban

Számos ipari tisztítási feladat esetében az oldószerek használata jövedelmező előnyöket nyújthat. A Dürr Ecoclean elkötelezett ezen előnyök optimális kihasználása mellett, ezért is gondolják újra és fejlesztik folyamatosan a termékeiket. Ennek köszönhetően a tisztítórendszer egyfelől minden feladathoz gyorsan és pontosan illeszthető – akár integrált munkadarab konzerválással is -, másfelől javítható a költséghatékonyság, fenntartható módon.

Dürr Ecoclean_2Az organikus oldószerek általánosan használatosak az ipari felület és munkadarab tisztításban, ahol olajjal erősen szennyezett és nehezen szárítható munkadarabokat kell tisztítani, vagy azon megmunkálási, alakítási eljárásoknál, ahol nagy mennyiségű olajra van szükség, de a következő technológiai lépés olajmentes felületet kíván, mint az edzés. Mindemellett a költséghatékonyságnak, a folyamatbiztonságnak és a környezetterhelés szintjének is meghatározó szerepe kell, legyen a tisztításban. A Dürr Ecoclean számos hatékony megoldást kínál ezen a területen, széles választékú standard elemből felépítve, mint a hővisszanyerő, bypass szűrő, vízsugaras fürdő (IFW – injection flood washing), valamint számos más káros anyag kibocsátás csökkentő és energiatakarékos tartozék. Ezek a tisztítórendszerek halogénezett hidrokarbonátokkal ugyanúgy használhatók, mint alkohollal. Teljes vákuum alatt redundáns biztonsági rendszerrel üzemeltethetők, továbbá integrált gyűjtőtálcákkal vannak felszerelve. Az oldószeres tisztítórendszerek könnyen adaptálhatók a méretek, a folyamatjellemzők, tisztítóközeg kezelés és a szárítási technológián keresztül a kívánt tisztasági követelményekhez, átfutási teljesítményhez, munkadarab geometriához, és ha szükséges, konzerválási elírásokhoz.

Dürr Ecoclean_1

Rövid ciklusok a mellékidők csökkentésére

Az Ecoclean rendszerek nagy vákuumteljesítménnyel, erős szivattyúkkal és nagy átmérőjű csővezetékekkel rendelkeznek, hogy maximális tisztítási hatékonyságot tudjanak nyújtani, még szigorú tisztasági követelmények esetén is. Ezeknek a tervezési paramétereknek köszönhetően a feltöltés és leeresztés gyorsan megoldható a tisztítókosár optimális oldószer ellátása mellett. A rendszer akár 1 mbar nyomást létrehozó nagy teljesítményű vákuum technológiájának eredményeképp még a nagyon komplex munkadarab geometriák is rövid ciklusidővel, így gyorsabb átfutással száríthatók.

Ultrafinom tisztításra is szükség lehet validált folyamatok esetén – például az orvostechnika területén – és azon folyamatlépéseknél, melyek nagyon szigorú olajmentességet követelnek, mint az edzés, CVD/PVD bevonatolás, forrasztás, hegesztés, adhéziós kötés. Az ultrafinom tisztítás érdekében ezeket az oldószeres tisztítórendszereket egymás után beépítve többlépcsős tisztítási folyamatot is ki lehet építeni. Az elektropolírozott munkatérben optimális áramlási viszonyok mellett semmilyen külső szennyeződés nem marad a rendszerben, mely újraszennyezhetné a már megtisztított munkadarabokat. Döntő mértékben járul hozzá a tisztítás hatékonyságához a bypass szűrőrendszer, mely óránként százszor keringeti át a tisztító folyadékot. Ez annyit jelent, hogy minden 2 perces ciklus alatt a teljes tisztítófolyadék háromszor lesz átszűrve.

A folyadékkezelés megszünteti a szennyezettséget

A folyamatos oldószer kondicionálás érdekében a Dürr Ecoclean rendszerek egy teljesen automatikus, integrált desztilláló berendezést és bypass szűrőt is tartalmaznak a standard felépítésben is . A standard desztilláló modul folyamatosan jó zsírtalanító teljesítményt nyújt, még akár 5 liter/óra olaj térfogatáram mellett is. Ennél nagyobb olajmennyiség vagy ultrafinom tisztítási igény esetén egy további desztilláló is beépíthető a rendszerbe. A kompakt desztilláló modul a kivont olajban található oldószer mennyiségét kevesebb, mint 1 százalékra csökkenti. A költséges, speciális olajok is visszanyerhetők és akár vissza is vezethetők a gyártási folyamatba, új olaj hozzáadása mellett. A szűrőrendszer a medence töltésekor és ürítésekor is tisztítja az oldószert. Minden szűrőház úgy lett kialakítva, hogy dobozos és kazettás szűrő is alkalmazható, a csere egyszerűen és gyorsan végrehajtható legyen. Ultrafinom tisztításhoz akár 1µm-es szűrőkazetta is használható.

Következetesen energia megtakarításra tervezve

Dürr Ecoclean_3A Filderstadt oldószer alapú tisztító berendezése energia-megtakarításban is előnyös megoldást jelent. Az első árasztásos medencét teljes egészében a desztilláló modul veszteséghője fűti. Akár 20% elektromos energia takarítható meg az intelligens, a vásárló termelési folyamatára szabott berendezés vezérlésnek köszönhetően. Emellett a desztilláló fűtésnek testre szabott beállítása eredményeként ennek a folyamatnak az energiaigénye is akár 40%-kal csökkenthető. A standard vízhűtő berendezés is az energia megtakarítást szolgálja, mivel nincs szükség elektromos energiára a hűtők működtetéséhez.

Az intelligens technológia visszafogja a káros anyag kibocsátást

A Dürr Ecoclean számára a káros anyag kibocsátás szintje is fontos tervezési cél. Minden Ecoclean oldószer alapú tisztító berendezés kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint a VOC direktívában (illékony szerves vegyületek kibocsátásáról szóló EU direktíva) előírt 1 tonna oldószerre eső mennyiség. Ez a teljesítmény a hatékony folyadékkezelésen és más paramétereken túl az alacsony hőmérsékletű kondenzátorok eredménye, melyek a kibocsátott légnemű anyagokat 0°C és +5°C közé hűtik. Ennek következtében a kibocsátott levegő oldószertartalma a hagyományos, 25°C-os rendszerekhez képest nagyon alacsony. Továbbá, az alkalmazott lég-kezelő rendszer miatt nincs szükség a munkatér friss levegős öblítésére minden tisztítási ciklus után, így felhasznált levegő mennyiség is csökkenthető.

forrás: shulzpressetext

További információ

A Dürr Ecoclean honlapja.