Robotikai és ipari biztonságtechnikai nyílt nap a FANUC és az InfoControl szervezésében

FANUC LR Mate 200iC

FANUC LR Mate 200iC

Robotikai és ipari biztonságtechnikai nyílt napot szervezett a FANUC Robotics Magyarország Kft. és az InfoControl Hungária Kft. decemberben. A rendezvényre két napon át mintegy 50 érdeklődőt vártak az InfoControl budaörsi telephelyére. Ez a rendezvény egy előadássorozat lezáró része volt, korábban már Győrben, Kecskeméten, Székesfehérváron és Gyöngyösön is bemutatták a robotikai és biztonságtechnikai megoldások tárházát.

A rendezvény egy szakmai előadással indult, ahol a résztvevők a FANUC robotikai megoldásáról hallhattak Mezei Tamástól, a FANUC Robotics Magyarország Kft. mérnök-üzletkötőjétől. Mezei úr ismertette a FANUC robotpalettáján elérhető típusokat főként az alkalmazási javaslatok és a terhelhetőség szempontjából, majd kitért az iRVision rendszerre is. Az iRVision-t már bemutattuk több korábbi cikkünkben, ITT a Genkotsu robotcsalád legújabb tagjánál figyelhető meg az optikai rendszer működés közben. Bemutatásra került a DCS (Dual Check Safety) rendszer is, amely a TÜV által elismert szoftveres megoldás a robotok mozgásterének korlátozására. Így adott esetben nem szükséges további hardveres eszközöket és berendezéseket vásárolni, ami a robotok széleskörű és legfőképpen rugalmas felhasználását teszi lehetővé.

A folytatásban az Infocontrol Hungária Kft. ügyvezetője, Zólomy Zsolt az ipari biztonsági automatizálás elméleti és gyakorlati alapjairól tartott előadást, majd Kordován Tibor, az InfoControl mérnök-üzletkötője mutatta be cégük biztonságtechnikai termékeit és szolgáltatásait. Elmondta, hogy a biztonságról gondoskodni korántsem olyan magától értetődő, pontos szabályozások és rendeletek írják elő az egyes berendezések működtetését. Amennyiben az ügyfél kevésbé tájékozott ezeken a területeken, úgy szívesen állnak rendelkezésükre, és javaslataikkal támogatják a biztonságos gyártást. Ez vonatkozhat a gépgyártási tanácsadásra biztonságtechnikai szempontokból, a gyárterület elemzésére és javaslat készítésére, illetve a saját termékeik között történő eligazításra és tanácsadásra is.

SafetyEYE biztonsági kamera rendszer

SafetyEYE biztonsági kamera rendszer

Az előadást követően a meghívottak egy finom ebédet fogyaszthattak el, majd azt követően gyakorlati bemutató következett az erre berendezett teremben. Itt láthattunk egy FANUC LR Mate 200iC típusú robotot, természetesen fénykapuval elzárt munkaterülettel. Bemutattak számtalan biztonságtechnikai érzékelő, jelfeldolgozó és beavatkozó egységet, melyek használatával 100%-osan biztonságos gépek alakíthatóak ki.

Találkoztunk még a pilz SafetyEYE nevű biztonsági kamerarendszerével is, amely az első 3D-s zónafigyelésre alkalmas biztonsági kamera. A SafetyEYE “optikai alapú”, biztonságtechnikai feladatokra alkalmazható technológia. A rendszer könnyen programozható, képes regisztrálni a biztonsági zóna megsértését és egyben pillanatfelvételt is készít, így könnyedén rögzíthetők, dokumentálhatók az esetek. Legfeljebb 9,8 x 7,4 méteres területet képes felügyelni, ekkor 7,5 méter magasan kell elhelyezni a kamerát. A rendszer dupla kamerás verziója egyébként már fejlesztés alatt áll.

A nap összességében nagyon sok információt hordozott mind robotikai mind biztonságtechnikai területen. A bemutatót követően, illetve a nyílt nap záróakkordjaként a résztvevők részletesebb szakmai beszélgetésekbe bocsátkozhattak a szakemberekkel, illetve feltehették számukra az esetlegesen fennmaradt kérdéseiket.

[nggallery id=102]

További információ:

A FANUC Robotics Hungary Kft. honlapja
Az InfoControl Hungária Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]