Mexikóban is sikeres a német képzési módszer

Tanulók és oktatóik

Tanulók és oktatóik

Az elméleti részben 100-ból majdnem 90, a gyakorlati részben pedig 84 pontos átlag. Ezt a nem mindennapi eredményt sikerült elérnie annak a 30 fiatal mexikóinak, akik fél évvel ezelőtt kezdték meg a Schuler leányvállalatának pueblai (Mexikó) oktatóközpontjában gépszerelő, illetve szerszámkészítő képzésüket. A koncepció világos: német rendszer, német tanárok és német gépek. Hat tanulót közvetlenül a Schuler számára képeznek, a fennmaradó 24-et pedig további hat német vállalat – Allgaier, Automocion Gestamp, Lagermex, Luk, PWO és ThyssenKrupp – számára, akiket a Schuler szervezett be a programba.

Stefan Klebert, a Schuler AG vezérigazgatója így nyilatkozott a képzésről: “Jelenleg nincs ehhez hasonlítható műszaki képzés Mexikóban. Máshol egyszerűen nincs elég szakképzett oktató. Bizonyos területeken emiatt további képzést és oktatást kell biztosítanunk a mexikói dolgozóink számára.” Az új Schuler oktató központban a német rendszernek megfelelően történik a szakmai képzés. A tanfolyam alapját az ipari mérnökök oktatásában használt tananyagok jelentik. A tanulóknak elméleti és gyakorlati órákon is egyaránt részt kell venniük. A képzés menetének kidolgozásában a Schuler weingarteni (Németország) oktatócsoportja segített a mexikói kollégáknak. A hároméves tanfolyamot sikeresen elvégzők közvetlenül a Kereskedelmi és Iparkamarától (Chamber of Commerce and Industry) kapják meg végbizonyítványukat. Ez teljesen egyenértékű a Németországban szerzett hasonló oklevéllel.

A német gépekkel szerelt műhey

A német gépekkel szerelt műhey

A Schuler oktatási költségeit a partnervállalatok átvállalták a tanulóktól, sőt ezen felül még fizetést és további juttatásokat is adnak nekik. “Az oktatási központ fúrógépekkel, marógépekkel, esztergákkal, köszörűkkel és 30 munkapaddal is fel van szerelve. Emellett az elméleti oktatás is a Schuler telephelyén kialakított audiovizuális előadóban és két tanteremben történik.” – magyarázta Stefan Antel, a Schuler Mexikó ügyvezető igazgatója.

A Schuler 2005-ben hozta létre mexikói leányvállalatát. A pueblai központban és az észak-keleti Saltillo városában található telephelyén a cég megközelítőleg 160 alkalmazottat foglalkoztat.

forrás: schulergroup.com