Okos eszközök, mint a sikeres karrier segédeszközei. Álláskeresési tippek a Jooble-től

Az álláskeresés fortélyairól sokat lehet olvasni manapság, de mi a helyzet az okos kütyük szerepével? Valóban csak az interneten lehet munkát keresni? A cikkből kiderül.

Az okos eszközök állítólag megkönnyítik a hétköznapjainkat, viszont vannak események, amikor inkább bonyolultabbá teszik. Az tény, hogy akár tetszik a dolog, akár nem, a digitális világban lehetetlen elhelyezkedni okos kütyük nélkül. A Jooble álláskereső portál bemutatja, mennyi Budapest állás várja a potenciális jelölteket. Ezen felül a weboldal szakértői most összegyűjtik, milyen készségeket érdemes megismerni, és hogyan lehet a digitális eszközök segítségével munkát keresni.

Jooble: keress munkát pihenés közben

Volt idő, amikor az emberek közvetlenül az iskolából kaptak munkát, és nyugdíjba vonulásukig ott is maradtak. Ezek a napok azonban végleg elmúltak. Ma az embereknek fürgének kell lenniük az új munkalehetőségek felkutatásában.

Az olyan weboldalak, mint a Jooble, rendkívül egyszerű felhasználást biztosítanak az álláskeresőknek. Ennek köszönhetően például értesítést lehet beállítani a különböző kategóriákhoz, és egy új álláslehetőség felbukkanásakor elsők között jelentkezhetsz a friss pozícióra, akár a laptopod előtt ülsz, akár éppen úton vagy egy tengerparti városba. Az állás Kunszentmiklós oldalra is feliratkozhatsz, hogy elsők között értesülj a legújabb lehetőségekről. A Jooble funkciói ennél többre is képesek, ráadásul ezeket a szolgáltatásokat teljesen ingyen biztosítják az álláskeresőknek – az oldal használata nem kötött regisztrációhoz sem. 

Miben segíthet az okostelefonod?

A digitális világ talán mindent letarolt az utóbbi években. Egyes országokban már elképzelhetetlen, hogy valaki újságból keressen munkát – Magyarországon azért még akadnak rá példák, de már nagyon ritkán. Legyen szó számítógépről, laptopról, táblagépről vagy okostelefonról – nagy a valószínűsége, hogy szükséged lesz valamelyikre és egy kis internetre, hogy szabadon tudj munkát keresni. 

Az internet okozta lehetőségek széleskörűek, ezért bemutatjuk, hogy többek között miben segíthet az okostelefonod munkakeresés során:

Hálózatépítés

Más néven rejtett munkaerőpiacként ismert: a legjobb állások közül sokat soha nem hirdetnek meg. Olyan jelöltek töltik be őket, akik “szájról szájra” szereznek tudomást barátoktól, volt kollégáktól vagy volt főnökeiktől.

A hálózatépítés egy másik szó a szocializációra. Szakmai közönségekhez csatlakozhatsz, részt vehetsz rendezvényeken, kapcsolatba léphetsz a szakterületeden dolgozó szaktekintélyekkel, és minden lehetőséget megragadhatsz, hogy személyesen vagy online találkozzon másokkal.

A különféle online webhelyek lehetővé teszik, hogy bővítsd hálózatod – keresd a barátaid barátait! Minél nagyobb a hálózatod, annál valószínűbb, hogy új lehetőségeket ismersz meg. Ezeket a felületeket arra is használhatod, hogy hirdetést hozz létre a szolgáltatásaiddal.

Állásbörzék keresése

Az állásbörzék gyakran meghatározott iparágakat céloznak meg, bár egyes állás- vagy munkaerő-felvételi börzék általánosabbak. A promóciós anyag általában tartalmazza a képviselt szervezetek listáját, amit vagy hírlevélben kaphatsz meg, vagy bizonyos social media felületeken. Vizsgáld meg, mennyire lenne aktuális számodra a következő állásbörze, vigyél magaddal több nyomtatott önéletrajzot, névjegykártyát, és készülj fel arra, hogy el kell adnod magad. Egyes szervezetek akár helyszíni interjúkat is kínálhatnak az igényeiknek megfelelő jelölteknek.

Vállalati weboldalak felkeresése

Ha már álmaid munkáltatója jár a fejedben, lépj közvetlenül a cég weboldalának karrier rovatára. Ha nyomon követed a webhelyet, akkor esély van arra, hogy éppen azt a lehetőséget találod meg, amire vártál.

Készítsen egy listát azokról a munkaadókról, akikkel szeretnél dolgozni, és gyakran látogasd meg weboldalakat. Ha valóban egy adott cégnél szeretnél dolgozni, eltarthat egy ideig, amíg megtalálod a képességeidnek megfelelő lehetőséget, tehát kitartás és türelem!

Hideg hívás

Ha nem látsz olyan állásajánlatot a cégnél, amely különösen érdekel, próbálkozz meg a hideg hívással. Telefonálj vagy írj e-mailt a szervezetben dolgozóknak, és érdeklődj a leendő üresedésekről, csatold az önéletrajzod – veszíteni nem veszíthetsz semmit. Viszont azt el kell fogadnod, hogy ezt a típusú kapcsolatfelvételt nem mindenki fogadja jól. Szerencséd van, ha bármilyen választ kapsz, de még így is több az esélyed, mintha semmit sem csináltál volna.

Temping vagy szakmai gyakorlat

Az ideiglenes foglalkoztatás és a rövid távú szerződések gyakran állandó állásokhoz vezethetnek. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy legalább olyan hasznos üzleti kapcsolatokat köss, amelyek a jövőben jól jöhetnek. Számos munkaerő-közvetítő iroda segíthet ideiglenes vagy alkalmi pozíciók és szerződéses munkák megtalálásában. 

A szakmai gyakorlat pedig nagyszerű választás azoknak a hallgatóknak, akik éppen most végzik az egyetemi tanulmányaikat.

A felsoroltakon kívül érdemes elgondolkozni egy szakmai profil, weboldal létrehozásán, hiszen sok vállalat már szinte kötelezővé teszi az egyes szakemberek ilyen típusú online jelenlétét. A dolog valóban attól függ, hogy milyen szakterületen belül szeretnél elhelyezkedni. Ha a munkakörödhöz bármilyen módon kapcsolódik az online világ, akkor jól kell szerepelned a virtuális térben is. 

Megosztás
[
    ]