Hatorsós MS16C eszterga az Indextől

Hatorsós kialakítás

Hatorsós kialakítás

Az Index bemutatta az MS16C típusjelű új hatorsós CNC automata esztergáját, melynek tervezésénél a cég saját fejlesztésű, moduláris többorsós rendszerét vették alapul. (Korábban már írtunk az Index többorsós gépeiről, akkor egy nyolcorsós gépet mutattunk be.) Ez a kompakt szerszámgép fix és hajtott szerszámainak kombinációjával, valamint hátsó megmunkálási képességeivel teljes mértékben a mai CAM központú piacot célozza meg.

Minden orsó sebessége egymástól függetlenül szabályozható a maximális 10.000 fordulat/perc értékig. Az intelligens NC hajtásnak köszönhetően pedig minden hajtott szerszám szinkronizálható az orsók C tengelyével, ami marási és poligon esztergálási funkciókat is lehetővé tesz.

Az orsók folyadékhűtésével nagyobb energiasűrűség érhető el, így nagy igénybevételek és sebességek esetén sem lép fel túlzott hőtermelés. Az X tengelyen elhelyezett szánok tömbös megvezetései kiemelkedő dinamikai szilárdsággal rendelkeznek, ami biztosítja a megmunkálások pontosságát. A hátsó megmunkálások egy a Z tengellyel szinkronizált orsó segítségével valósíthatók meg. Ennek során akár három szerszám és egy további leszúró szerszám is használható, ami széleskörű alkalmazásokat tesz lehetővé.

Ahogy az Index gépeknél már megszokott, az MS16C esetében is a legkevesebb energiafelhasználás melletti leghatékonyabb üzemeltetés megvalósítására törekedtek a tervezők. A szerszámgép alapkivitele 24 tengelyt tartalmaz, öt beszúró szánt az X tengelyen, két fúró szánt, három kereszt szánt az X/Z tengelyen, egy leszúró szánt és egy szinkron orsót a Z tengelyen. Emellett 26 tengelyes konfiguráció is kialakítható, öt beszúró szánnal, öt kereszt szánnal, egy leszúró szánnal és egy szinkron orsóval a hátsó megmunkálásokhoz.

Index MS16C

Index MS16C

Az MS16C széleskörű alkalmazhatósággal rendelkezik a gépjárműipartól kezdve egészen a precíziós orvosi felhasználásokig. Az MS16C minden funkcióval rendelkezik, ami elvárható egy modern eszterga központtól, legyen az esztergálás, fúrás, marás, poligon esztergálás vagy éppen fogmarás. A szerszámgép kompatibilis minden szabványos szerszámtartó rendszerrel a megfelelő adapter használata esetén (Capto, HSK, VDI, INDEX)

A hidrosztatikus csapágyazással ellátott, integrált hajtással szerelt alacsony tömegű keresztszánok dinamikai tulajdonságai kiemelkedő gyorsulásokat tesznek lehetővé, melyek ugyancsak hozzájárulnak a ciklusidők csökkentéséhez. A hidrosztatikus szánok nagy előnye, hogy minimalizálják a megmunkálások során keletkező rezgéseket, így az egyik orsón végzett nagyolás közben egy másik orsó simító munkálatokat is végezhet bármilyen minőségbeli romlás nélkül. További pozitívum, hogy a hidrosztatikus csapágyazás kopásmentes, valamint súrlódás és stick-slip hatás sem lép fel benne.

forrás: indextraub.com

További információ

Az Index szerszámgépek magyarországi forgalmazója a Galika Szerszámgépek Kft.

Megosztás
[
    ]