És elpárolognak az ártalmatlanítási gondok…

DÜRR Ecoclean készülék a Fa. Moers cégnél, AachenA termelésért felelős vezetőknek két típusa létezik: az eldobálós és a környezettudatos. Az egyik típus azon elv alapján bánik a gyártás közben keletkezett szennyezett folyadékokkal, hogy „kerül, amibe kerül, a lényeg hogy eltűnjön!”, míg a másik tisztítja ugyanazokat, de az ártalmatlanításhoz használt berendezéssel, illetve magával a végeredménnyel gyakran elégedetlen. De mindkét típus számára létezik egy jó megoldás: az eldobálós típus ezzel sok pénzt takaríthat meg, a környezettudatos pedig rálelhet a számára optimális technológiára.

Végtére is nemcsak egy módszer létezik a technológiai vizek megtisztítására, hanem rögtön három is, nevezetesen a fizikai-kémiai eljárás, a membrános és a lepárló technika.

A membrános megoldás a pontosan beazonosítható szennyvizek esetében különösen jól működik, hiszen ilyenkor a membránt speciálisan erre az egy adott összetételre készítik el. Tegye csak a kezét a szívére: kinek akadt már dolga az iparban konstans szennyezettségű közeggel? A fizikai-kémiai eljárások legfőbb előnye, hogy nagy mennyiségű feldolgozandó szennyvíz esetében a költségei kedvezőbbek a lepárló berendezésekhez képest. Azonban azoknál a mennyiségeknél, amelyekkel rendszerint dolgunk akad, inkább hátrányaik dominálnak: a fizikai-kémiai eljárások ugyanis igencsak munkaerő-igényes eljárások a nagy mennyiségű kezelendő anyag miatt. Például a szennyvíz minőségének gyakori elemzése és a vegyi anyagok rendszeres adagolási szükséglete állandó személyes jelenlétet igényel. Ehhez társul még az alkalmazott vegyszerek költsége. A nehézfémek mindkét eljárás esetében problémát jelentenek, a fizikai-kémiai és a membrános technológiánál is: rendszeresen fordul elő határérték-túllépés.

ET 1000Ezzel szemben a lepárló technológiánál nem jelentkezik a nehézfémek határérték túllépésének problémája. Ezenkívül a lepárló technológia különösen jól alkalmazható a váltakozó közegű anyagok hatékony feldolgozására, mint amilyen például a hűtő-kenő anyagok (emúlzió), a mosó fürdők vagy a festés előkészítésénél használt öblítővizek. A lepárló berendezések két típusát különböztetjük meg: a rendkívül energiaigényes alacsony hőmérsékleti elven (35 C° mellett) dolgozó technológiának történelmi gyökerei vannak és még igen elterjedt. Amióta azonban a lepárló technológia létezik, ez egyre inkább kiszorítja az energiapazarló alacsony hőmérsékletű technológiát. A lepárló technológia alacsony áramfogyasztásával és nagy tisztítási teljesítményével tűnik ki, mivel hogy kereken 60%-al kevesebb energiát fogyaszt, mint más technológiák. Abszolút viszonyokat tekintve ezek a lepárló eszközök még így is sok áramot fogyasztanak. Az energiafogyasztás tekintetében jelentős különbségek mutathatók ki az egyes márkák/berendezések között. Így például az MKR lepárlóinak átlagban 50%-al kisebb az energiaigénye. Ezzel ezek a készülékek valóban energia-hatékony berendezéseknek minősülnek és mindezt ráadásul 30%-al jobb tisztítási teljesítmény mellett produkálják.

ET 40Kovács Vilmos, a Hardtest Kft. speciális szennyvíz kezelő berendezések üzletágának vezetője, nagyon jól ismeri azt a mellbevágó érzést, amit a termelésvezetők éreznek az energiaköltségek megpillantásakor. „Ilyen esetekben többnyire egy alacsony hőmérsékleti technológiával dolgozó lepárlót üzemeltet az adott vállalat”,- véli Kovács Vilmos. Viszont ez nem szükségszerű – hiszen az MKR cég ET sorozatú lepárlóival, amelyek a modern páragőzös technológiával működnek, igazi energia-takarékossági bajnokokat kínál, és mindemellett többnyire még a költséges habzásgátló vegyi eljárás alkalmazásától is el lehet tekinteni.

A vízkezelő berendezések specialistája kiszámolja nekünk: „Ha az elszennyezett technológiai vizet elvitetjük valamilyen ártalmatlanításra szakosodott céggel, akkor köbméterenként hatvan-nyolcvan eurót kell számolni a szennyvíz ártalmatlanítási költségére.” Ezzel szemben az MKR bepárlói csupán négy euró áramköltséggel és 6-8 euró ártalmatlanítási ráfordítással dolgozzák fel például a visszamaradt olajtartalmú koncentrátumokat és így a költségek lényegesen kedvezőbbek. A nagyfokú besűrítés révén az MKR készülékek segítenek a partnereknek az ártalmatlanításra fordított költségeket lényegesen csökkenteni. Lehetséges akár a tüzelőanyag minőségig történő besűrítés is, amit azután tovább lehet értékesíteni a cementgyáraknak és a szemétégetőknek. Az ártalmatlanítás költségeit ily módon akár le is lehet nullázni. Ezzel az MKR bepárlói egyrészt eleget tesznek az ártalmatlanítás alapvető követelményeinek, másrészt lényegesen csökkentik az amortizációs számla egy döntő paraméterét, az áramszámlát, a csekély áramfelhasználás révén.

ET 160Az előbbiekben felsorolt számok közül is az egyik legfontosabb: az MKR ET-sorozatú bepárlóinak kedvező ára.

Nyílt titoknak számít, hogy az egyes gyártók energia-pazarló lepárló berendezéseinek áramfogyasztását ugyanúgy szépítve adják meg, mint a tisztítási teljesítményt. Ennek a magyarázata egészen egyszerű: ahelyett, hogy a teljesítményadatokat erősen szennyezett technológiai vízre vonatkoztatnák, friss vízzel számolnak. Az MKR cég vezető mérnöke szerint: „Ez teljességgel elrugaszkodik a valóságtól, hiszen senki nem párolná be a friss vizet.” Ennek megfelelően sokkal valósághűbbek az MKR bepárló berendezésekre megadott teljesítményadatok, amelyeket a szennyvizekre jellemző tipikus munkakörülmények között mértek. „A mi bepárlóinknak még csak fele akkora sincs az energiaigénye, mint más gyártók készülékeinek.” A mérleg: „Ha a vevőnek mi választhatjuk ki az optimális felhasználást, akkor ez gyakran a lepárló technológia. Ennek ellenére persze kínáljuk a másik két technológiát is. Elvégre mindegyiknek megvan a maga speciális alkalmazási területe.”

forrás: www.mkr-metzger.de

További információ:

A Hardtest Kft. honlapja