Turbinaalkatrész megmunkálás Delcam szoftverekkel

Fenyőfa profil trochoidal marásaA Delcam PowerMill öttengelyes megmunkálás programozására alkalmas CAM szoftverét alkalmazzák egy újszerű megmunkálási metódushoz, mellyel „fenyőfa” profilokat készítenek turbina alkatrészekhez. Az új eljárás, mely alternatívát jelent az üregeléssel szemben a „Turbina gyártási folyamatlánc” elnevezésű eseményen mutatta be a szervező INIRAM Precision, észak-amerikai szerszámgép disztribútor.

A marószerszám pályát, mely a PowerMILL trochoid marási stratégiájára épül a németországi Iruba, turbófeltöltő gyártási megoldásokat fejlesztő vállalat szabadalmaztatta. Az eljárásnak köszönhetően bonyolult „fenyőfa” profilok hozhatók létre öttengelyes megmunkáló gépeken, szemben a költséges üregelő szerszám használatával. A bemutató során egy Hermle C60 öttengelyes megmunkáló központon gyártottak le teljesen egy járókerékagyat.

A trochoidal stratégiának számos előnye van, többek között nagy anyagleválasztási sebesség kisebb, egyenletesebb forgácsoló erők mellett. A minél egyenletesebb forgácsoló erők nagyobb helyzet és alak pontosságot biztosítanak, minimális hőhatással a profilok felületére. Az eljárásnak köszönhetően nincs szükség drága üregelő szerszámokra, a megmunkálási idő 30-40%-kal csökkenthető alternatív marási eljárásokhoz viszonyítva, mellyel a megmunkálási idő közel azonos az üregelés idejével.

Egyedi alakos maró

Egyedi alakos maró

„Örülünk, hogy együtt dolgozhatunk és kifejleszthettük ezt az innovatív technológiát a gyártástechnológia piacvezetőivel, mint a Hermle és az Iruba”, mondta Brett Hopkin, az észak-amerikai Delcam Professional Services ügyvezetője. „Az együttműködésünk több hónapja kezdődött és nagy lelkesedés fogadta a munkánkat, mikor idén már korábban bemutattuk az IMTS-en.”

Mattias Rutschinski, az Iruba ügyvezető igazgatója hozzátette „Az IMTS-en mutattuk be először a Hermle-lel és a Delcam-mel közösen, hogyan készíthető kisméretű „fenyőfa” profil 2.4668 (NiCr19Fe19NbMo3) anyagba, mely a repülőgép hajtómű alkatrészek jellemző alapanyaga. A bemutatónk lenyűgözte a látogatókat és világosság tette, hogy a marás a hatékony technológia, mivel akár ívelt hornyokat is tudunk marni, sorjázni, de még mérni is egy felfogásban a Hermle legkisebb öttengelyes megmunkáló központján, a C22-n.

Az INRAM által szervezett rendezvényen CO2 –t alkalmaztunk hűtőközegként a járókerekek, lapátok és fenyőfa profilok megmunkálására, amivel mi is csatlakozni akartunk a „zöld vonalhoz”. Nem csak intelligens csúcs technológiás szerszámokat fejlesztünk és gyártunk, hanem egy jobb környezetért a Delcam-mel együttműködve az elérhető legjobb technológiával teljes megoldásokat kínálunk. A vizet az emberiségnek kell fenn tartanunk, és amikor csak lehetséges, mellőzni kell a használatát forgácsolási feladatoknál. Az Iruba technológiájával készült energetikai eszközök jobb megoldást nyújtanak, mivel a környezetkímélő energiatermelés eszközei környezetkímélő gyártási eljárással készülnek.”

„Az üregelést a 19. század végén fejlesztették ki, azóta már sok feladat kevesebb olajfelhasználással és kisebb energiaigénnyel elvégezhető. Ezek a technológiák sokkal integráltabb és rugalmasabb megoldást jelentenek, a 21. századi igényeket is kielégítve.”

 forrás: delcam.com
iruba.de

[youtube]Db1JFwnuJHw[/youtube]

További információ

Az Iniram honlapja.
Az Iruba honlapja.
A Hermle honlapja.