Szimultán 5-tengelyes hengerfej és motorblokk megmunkálás

CENTROID A532Ezúttal egy hengerfej forgácsolását mutatjuk be Olvasóinknak. A megmunkálógép egy Egyesült Államokban gyártott CENTROID A532 ENGINE SHOP CNC öt tengelyes szerszámgép.

A videóban említésre méltó érdekesség az A és B tengely menti elmozdulások megvalósítása, amit a megmunkálógép asztalára szerelt készülékkel valósítanak meg. Mozgatása golyós orsókkal történik. A gép 24 férőhelyes szerszámtárral rendelkezik, munkatere 1.473 x 660 x 863 mm. Pozicionálási pontossága 0,0127 mm, ismétlési pontossága 0,0060 mm. A géphez mellékelt szoftverrel meglévő munkadarabok digitalizálása is könnyen elvégezhető, így sérült hengerfejek, motorblokkok utángyártása is megoldható.

Az alkalmazás előnye, hogy torkolatokban finom, folyamatos átmenetek kimunkálására képes. A CENTROID cég egyébként nem csupán a gépet kínálja, hanem annak árában benne foglaltatik az oktatás is, mely a felhasználót képessé teszi az alkalmazás helyes használatára és az általa kínált lehetőségek felismerésére. Ahogyan az a videóban is elhangzik, a gépet nyitott, illetve zárt munkatérrel is kínálják. Előbbit inkább a prototípusgyártásra ajánlják, de emellett alkalmas a sorozatgyártásra is, míg utóbbi kifejezetten a sorozatgyártásra lett kifejlesztve.

Az alkalmazáshoz biztosított szoftver 3 egyszerű lépésben teszi lehetővé a gyártást. Az első lépésben egy CENTROID gyártmányú tapintófejjel bemérik a munkadarabot. Ez a folyamat a szoftverben gyorsan és teljesen automatikusan zajlik, így nincs szükség újabb külső mérőeszközre vagy további számítógépekre. Az előzőleg bedigitalizált munkadarabra a szoftver a második lépésben elkészíti a szerszámútvonalat. Ezt a beépített Mastercam CAD/CAM alkalmazásának segítségével teszi, így további akár további öntvényeket is megmunkálhatunk az elkészített útvonal alapján. A harmadik lépésben maga a forgácsolási folyamat következik, ahol az öntvényről lemarják a ráhagyást.

A rendszer alkalmas arra, hogy hengerfejek és motorblokkok megmunkálását végezze, méghozzá kis tűréshatárokkal és kiváló felületi minőséggel. Az átállás a két munkadarab között a gyártó szerint mindössze húsz percet vesz igénybe. A cég célja ezzel a komplett csomaggal (tartalmazza a szerszámgépet, a megmunkáláshoz szükséges szerszámkészletet és az oktatást), hogy az ügyfél a vásárlást követően nyomban hozzáfoghasson a gyártáshoz.

További információ

A CENTROID honlapján.

Megosztás
[
    ]