Mazak Mega-8800 nagy igénybevételű megmunkálásokhoz

Az IMTS 2012 alkalmával kiállított több mint 20 Mazak CNC szerszámgép közül a Mega-8800 vízszintes megmunkáló központ feltűnően merev szerkezeti kialakításával emelkedett ki, amely még az olyan szívós anyagok, mint az Inconel vagy a titán pontos és hatékony megmunkálását is lehetővé teszi.

Amellett, hogy a tervezés központjában a stabilitás állt, a szerszámgépet felszerelték egy 74 kW-os, maximálisan 4.000 ford/perc-re képes főorsóval is, amely akár 1.050 Nm nyomaték leadására is képes. A Mega-8800 gyorsmeneti sebességei az X és Z tengelyek mentén 31 m/perc, míg az Y tengely mentén 26 m/perc. A szívós anyagok forgácsolásának biztosításához az X és Z tengelyek hajtómotorjai akár 7.498 Nm, az Y tengely motorja pedig 7.864 Nm nyomatékot is le tud adni.

Mazak Mega-8800

Mazak Mega-8800

A Mega-8800 tengelyeinek pontosságáért a Mazak MX Hybrid görgős megvezetési rendszere felel, melynek legfontosabb jellemzője a hosszú távú tartósság és megbízhatóság. Ez a rendszer ráadásul nagyobb terhelhetőséget tesz lehetővé, tovább növeli a szerkezet rezgéselnyelő képességét, a szerszámok élettartamát, valamint zsír-alapú kenőrendszere is jóval környezetbarátabb az olajos megoldásoknál. A tengelyek mozgástartományai az X/Y/Z irányokban rendre 1.400/1.200/1.325 mm.

A precíziós négytengelyes indexálást és megmunkálást a Mega-8800 NC körasztala teszi lehetővé, amely 3,2 másodperc alatt fordul 90°-ot és akár egy fokos lépésekre is képes. Az asztalra szerelhető munkadarab maximális átmérője és magassága is 1.450 mm. A szerszámgéphez tartozó automatikus szerszámcserélő 60 férőhellyel rendelkezik, melyben egy szerszám átmérője legfeljebb 260 mm lehet. A szerszámcserélő forgácstól forgácsig mért ciklusideje kevesebb mint 5 másodperc.

A szerszámgép egyszerű programozhatósága a Mazak Windows 7 alapú Matrix Nexus 2 CNC vezérlőjének köszönhető. A vezérlő párbeszédes módon és EIA/ISO parancsokkal is programozható, így az Y tengely, a C tengely és a különféle szögben történő megmunkálások is könnyedén programozhatók. A Matrix Nexus 2 ezen felül valós 3D megmunkálás szimulációval és a Mazak Voice Advisor funkciójával is rendelkezik, amely a simább és biztonságosabb gépbeállításban segíti a kezelő személyzetet.

A Mega-8800 szabványos kétpalettás cserélőrendszerrel van felszerelve, de tervezéséből adódóan a Mazak Palletech rendszerével is kompatibilis a felügyelet nélküli üzem megvalósításához. A paletták mérete 800 mm x 800 mm, maximális terhelhetőségük 4.850 kg.

forrás: americanmachinist.com

További információ

YAMAZAKI MAZAK CENTRAL EUROPE s.r.o. Magyarországi Fióktelepének honlapja