i-CUT320M öntvényipari és gyógyászati alkalmazásokhoz

A Hyundai WIA egy teljesen új i-CUT320M nagysebességű kompakt függőleges CNC megmunkáló központot mutatott be az elektronikai-, öntvény- és gyógyászati ipar számára. Ez a szerszámgép rendelkezik a legkisebb alapterülettel az i-CUT sorozatban, miközben egy maximálisan 24.000 ford/perc fordulatszámra képes, direkt hajtásos főorsóval is fel van szerelve, amely akár 6.000 ford/prec-es merev menetfúrásra is képes.

Hyundai WIA i-CUT320M

Hyundai WIA i-CUT320M

Főorsó

Az i-CUT320M alapfelszereltsége a nagysebességű, nagy fogásmélységekre képes direkt hajtásos főorsó, melyet kifejezetten precíziós alkalmazásokhoz terveztek. A precíz ferde csapágyazással nagy gyorsulás/lassulás érhető el, ami még nagy fordulatszám esetén is biztosítja a sima megmunkálást. A főorsóban keletkező zaj és rezgés még magas fordulatoknál is minimális. A szabványos Big Plus orsórendszerben (BBT #30) kettős kapcsolat található a főorsó és a szerszámbefogó között. Ez jelentősen növeli a szerszám szilárdságát és az elérhető legnagyobb termelékenységet bármilyen alkalmazás esetén. A hajtó motor teljesítménye 10,4 kW.

Az i-CUT320M nagy előnye, hogy igény szerint főorsón keresztül történő hűtéssel is felszerelhető. Ez a tulajdonság például kifejezetten hasznos mély furatok kialakításánál, ahol a forgácsot folyamatosan el kell távolítani a megmunkáló éltől. Ezen felül az orsón keresztül történő hűtés általánosságban is hozzájárul a szerszámélettartam növeléséhez, és segítségével csökkenthetők a ciklusidők is.

Szerkezeti kialakítás

Az i-CUT320M főorsója

Az i-CUT320M főorsója

Az i-CUT320M gépágya, valamint az oszlop– és nyeregszerkezete is egyaránt végeselemes szimuláció segítségével lett tervezve, hogy biztosítsák a nagyteljesítményű megmunkálások során a szükséges dinamikai tulajdonságokat. A szerkezet alapanyaga az úgynevezett meehanite öntvény, aminek a használatával a terhelés során fellépő alakváltozások minimalizálhatók. A gépágy tervezésénél továbbá nagy figyelmet fordítottak a keletkező rezgések elnyelésére is.

A megmunkálások során fellépő hőtágulás kiküszöbölésére minden tengelyt nagypontosságú dupla anyás golyósorsó hajt meg. Ezek ráadásul közvetlenül, szíjak és fogaskerék áttételek nélkül kapcsolódnak a szervómotorokhoz, így nem lép fel semmilyen visszahatás. A gyorsmeneti mozgásokat mind a három tengelyen lineáris megvezetések teszik lehetővé. Az egyes tengelyek mozgástartománya X/Y/Z irányban rendre 420/320/330 mm, míg a gyorsmeneti sebesség 56 m/perc mind a három tengely esetén.

Szerszámtár és vezérlés

A Hyundai WIA i-CUT320M egy maximum 24 férőhelyes oldalra szerelt, forgó karos szerszámcserélővel van felszerelve. Ez a technológia optimális teljesítményt nyújt 1,5 másodperces szerszámcserélési idejével, amelyet szerszámtól szerszámig kell számítani. A szerszámtár egy zár rendszernek köszönhetően teljes mértékben el van szigetelve a munkaterülettől a megmunkálások során, így oda semmilyen forgács vagy hűtőfolyadék sem juthat be.

A szerszámgép programozása és vezérlése a 10,4″ képátlójú, színes LCD kijelzővel szerelt csúcstechnológiás Siemens 828D vezérlőjén keresztül történik, ami kiemelkedő megbízhatósága miatt az ipar egyik legnépszerűbb CNC vezérlőjének számít.

forrás: hyundai-wiamachine.com

További információ:

A Hyundai WIA magyarországi forgalmazója:

CAPRO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
H-9371 Vitnyéd-Csermajor 0333/3 Hrsz.
Telefon: +36-30-237 0648
E-Mail: capro@t-online.hu
Web: www.capro.hu