Egy lépés előre a méréstechnikában: Renishaw Equator 300 Extended Height

RenishawAz Equator 300 2011-es piacra dobását követő széleskörű siker után a Renishaw az új Equator 300 Extended Height  megnövelt magasságú mérőgépével bővíti termékpalettáját. A vásárlói igényeknek megfelelően fejlesztett készülék még nagyobb rögzítési és mérési teret biztosít a felhasználóknak.

Az új változattal a munkadarabok befogási rendszerben történő mérése is lehetséges, valamint az automatizált rendszerek, robotok, szállítószalagok használata is egyszerűbbé válik. A rendszer a darabokat akár 300 mm-es magasságig képes mérni, mindemellett gyorsan lehet kisméretű munkadarabokra egy magasított rögzítő lappal váltani.

Az Equator rendszer piacra dobása óta számos autóipari, repülőgép ipari, orvosi és elektronikai vállalatnál került telepítésre az egész világon. A felhasználókat a hagyományos mérőrendszerekhez képest a csökkenő beruházási, karbantartási és befogási költségek meggyőzték, valamint a több munkadarab befogásának lehetősége és az egyszerű újraprogramozás a tervek változása esetén. Az Equator 300 Extended Height rendszert már korábban is elérhetővé tették azoknak a vásárlóknak, akiknek szükségük volt a 150 mm-rel megnövelt mérési tartomány nyújtotta rugalmasságra.

A rendszer felhasználói másodpercek alatt felhelyezhetik és rögzíthetik a már gyártási készülékben található munkadarabokat. Az Equator rögzítő lap könnyen cserélhető más rögzítő lapokra, melyek mindegyikét az Equator nagy ismétlési pontosságú felfogó bázisán kell rögzíteni. A rögzítő lapok helyett magasított rögzítő lapokkal lehet a kisebb méretű munkadarabokat a saját készülékükben a mérőkészülékbe helyezni.

Kulcsrakész telepítés

A 2011-es piacralépés óta számos vásárló profitált a Renishaw valamint partnerei nyújtotta kulcsrakész szolgáltatásból. A Renishaw átfogó MODUS szoftverét használva a mérnökök a partnerekkel közösen egyszerűen hoznak létre programokat, melyekkel munkadarabok széles választéka mérhető egyetlen Equator rendszeren.

Az alkalmazottaknak már csak egyszerűen ki kell választaniuk és le kell futtatniuk a megfelelő programot az intuitív módon használható Modus Organiser végfelhasználói felületen. Az Organiser szoftver egyszerű „megfelel”, „nem felel meg” üzenetekben írja ki a mérés eredményét, de természetesen a teljes körű mérési jegyzőkönyv is megtekinthető.

Globális támogatás

A modern vállalatok nemzetközi jellegére való tekintettel az Equator vásárlói eddig is kihasználhatták a Renishaw kiterjedt Equator támogatómérnöki hálózatát. Egy országban vagy régióban indított projektek könnyen áttelepíthetők különböző telephelyekre, a helyi támogatás előnyeivel.

Renishaw Equator 300 Extended Height

Renishaw Equator 300 Extended Height

Az Equator működési elve

Az Equator egy alapvetően új alternatíva a hagyományos méréstechnikával szemben, mely egy olyan piaci rést fed le, melyre eddig nem volt megoldás. A szabadalmaztatott kis-költségű kialakítás, az egyedi felépítés és a működési mód teszi képessé a nagysebességű összehasonlító mérésre nagyszériás alkatrészek esetén. Az Equator egy könnyű súlyú, gyors és nagy ismétlési pontosságú mérőeszköz, melyet a mérőeszköz kezelői egy gomb megnyomásának egyszerűségével használhatnak. Az Equator-on másodpercek alatt lehet darabot cserélni, kiválóan alkalmas rugalmas gyártási környezetbe vagy több géptől érkező, különböző darabok vizsgálatára.

Hőstabilitás

Az Equator innovatív és nagy ismétlési pontossággal rendelkező mérési technológiája a hagyományos, mesterdarabbal történő összehasonlítás módszerére alapul. A mesterdarab újramérése olyan gyors, mint az elkészült darabok mérése, a műhelyben kialakuló bármilyen termikus változás azonnal kompenzálható. Az Equator olyan gyártási környezetben is használható, ahol gyakran és szélsőségesen változik a hőmérséklet – egyszerűen csak újra kell mérni a mesterdarabot, „kinullázni” a készüléket és máris folytatódhat a mérés.

Nyomon követhetőség kalibrált koordináta mérőgéppel

A mesterdaraboknak nem kell drága egyedi daraboknak lenniük, mint a hagyományos eszközökön. A felhasználóknak mindössze ki kell venniük egy tetszőleges darabot a gyártásból és koordináta mérőgépen megmérni, hogy a későbbi mesterdarab eltérése a CAD modell nominális méreteitől megállapítható legyen. A koordináta mérőgép mérési eredménye közvetlenül felhasználható az Equator szoftverében aképpen, hogy a mesterdarab korrekciózását a CMM mérési adataival végezzük el ami aztán a későbbi összehasonlító mérések alapját képezi.

A szabályzott hőmérsékleti körülmények között működő és lekalibrált koordináta mérőgép abszolút pontossága a termelő üzembe kiterjeszthető.

Az Equator szoftverére töltött kalibrációs fájlnak köszönhetően a mérőeszközzel végzett mérések és a CAD modell névleges adatai között kapcsolat létesíthető.

Alacsony költségű rögzítés

Más méréssel összehasonlítva az Equator-ral jelentősen csökkenthetők a készülékezési költségek. Azzal a befogással, mellyel a darabot a mesterdarab pozíciójához képest 1 mm-en belülre lehet helyezni, már nincs jelentős eltérés a rendszer ismétlési pontosságában, így nem szükséges a költséges készülékezés.

Integrált tapintócsere

A sokoldalúságnak itt még nincs vége. Az Equator-nek alaptartozéka egy tapintószár cserélő állvány is. Az SH25 tapintók a váltóval automatikusan, folyamat közben cserélhetők. Az SH25 tapintók kompatibilisek az SP25 ipari szabványnak megfelelő tapintószárral, így az Equator felhasználói anélkül tudnak tapintó konfigurációkat cserélni, hogy újrakalibrálást kellene végezniük. A tapintószár cserélő állványba 6 tapintószár helyezhető, melyeket akár egy komplex darabon, vagy több, különböző munkadarabon lehet alkalmazni.

forrás: renishaw.com

További információ

Renishaw plc angol nyelvű honlapján

Megosztás
[
    ]