Új Fanuc M-2iA robotok

A FANUC Robotics bemutatta a párhuzamosan kapcsolt “Genkotsu” sorozat legújabb robotját, a FANUC M-2iA robotot. Az M-2iA név alatt valójában két modell – az M-2iA/3S és az M-2iA/3SL – érhető el, melyek az alkalmazások széles körének igényeit is képesek kielégíteni. Mindkét modell 3 kg-os terhelhetőséggel és négytengelyes mozgási képességgel rendelkezik, melyekből egy tengely a csukló forgatásáért felel. Az alábbi videóban is látható M-2iA/3SL egy hosszabb karral ellátott verzió, amely így nagyobb mozgástartománnyal rendelkezik, mint az M-2iA/3S.

Fanuc M-2iA

A Genkotsu sorozat

A videóban látható alkalmazás során a robot egy szállítószalagon érkező, véletlenszerűen elhelyezkedő alkatrészeket emel fel és helyez át egy másik szalagra a FANUC iRVision éldetektáló szoftverének segítségével. Ebből is látható, hogy ezek a robotok ideálisak az alkatrészek nagysebességű precíziós kezelésére. Ezen felül a teljesen zárt borítás lehetővé teszi az élelmiszeriparban történő felhasználást is.

Az M-2iA robotok csuklójában elhelyezett tengely akár 3500 °/s forgási sebességre is képes, ezáltal biztosítva az alkatrészek gyors és pontos összeszerelését illetve mozgatását. A robotok csuklója üreges, így minden vezetékezés belül csatlakozik, ami jelentősen lecsökkenti a kábelek elszakadásának valószínűségét. A robotok “szabvány sebességtesztjén” a robot 222 ppm (parts per minute) sebességet ért el, ami azt jelenti, hogy 1 kg-os testeket magához ragadva az inch-láb-inch távolságot egy perc alatt 222-szer képes bejárni.

forrás: fanucrobotics.com

További információ

A FANUC Robotics hivatalos oldalán