TwinServo Technológia a Schulertől

Helytakarékosabb, rugalmasabb és csendesebb

2012_10_23-27 - Schuler az EuroBLECH kiállításonMár öt éve annak, hogy a göppingeni székhelyű prés gyártó, a Schuler útjára indította a ServoDirect hajtást. Számos előnyének – például a nagyobb termelékenységnek és energiahatékonyságnak – köszönhetően a ServoDirect Technológia (SDT) etalonná vált az autógyártók és beszállítóik, valamint a háztartási gép-ipar számára. A TwinServo Technológiával (TST) a Schuler most egy továbbfejlesztést mutat be: egy új hajtás koncepciót, a gépágyban elhelyezett két decentralizált szervomotorral, amely helytakarékosabb kialakítást tesz lehetővé és jelentősen csökkenti a zajkibocsátást. Emellett javítja a hozzáférhetőséget és merevséget a régebbi szervoprésekhez viszonyítva.

Schuler TwinServo„Célunk, hogy a TwinServo Technológiánkkal új fejezetet nyissunk a ServoDirect Technológia sikertörténetében”, mondja Joachim Beyer, technológiai igazgató. Szeptember végén a Schuler a németországi erfurti üzemében bemutatta egy 1600 tonna erejű TwinServo prés prototípusát. Hat méteres magasságával az új több munkahelyes prés jóval alacsonyabb a korábbi modellektől. A helyigénye is kisebb és a mozgó alsó szerszámtartók közelebb helyezhetőek a géphez matrica cseréknél. Egy hagyományos SDT préshez viszonyítva a teljes helyigény körülbelül 30 százalékkal csökkent. Más szóval a prés kevesebb helyet foglal az alakító üzemben és kisebb belmagasságú csarnokokba is befér. Ennek eredményeként új csarnokok tervezhetők megfelelően kisebb méretekkel.

A kompakt méret azt is jelenti, hogy a teljes prés leszigetelhető egy szabadon álló hangszigetelő burkolattal. Már az a tény is sokkal alacsonyabb zajkibocsátást eredményez a hagyományos kialakításokhoz képest, hogy a hajtások a gépalapban találhatóak. A szabadon álló hangszigetelő burkolat még teljesebben csökkenti a folyamatból és a szerkezet hajtóművéből eredő zajokat. Megszűnik a csarnok plafonjáról való visszaverődés. Nagyméretű ablakok biztosítják a kezelő számára a tökéletes rálátást az alakító folyamatra.

 

Jobb hozzáférhetőség és nagyobb merevség

Schuler TwinServo A TwinServo vezetőoszlop nélküli innovatív kialakítása javítja a hozzáférést a matrica területhez is. A nyomófej mozgását négy vonórúd irányítja, amelyek a sajtóerőt a nyomófej homlokfelületeire fejtik ki. A hagyományos kialakításokhoz képest ez nagyobb külpontos terhelést tesz lehetővé. Emellett a maximális sajtóerő a gépágy széléig alkalmazható az alakító műveletek során.

Az elhajlás 30 százalékos csökkentése, amit a TwinServo a hagyományos gépekhez képest lehetővé tesz, további pozitív hatásokkal jár: a kivágási ráütés csökken, megóvva ezzel a matricát és a prést is. Ezt a tulajdonságot ráadásul segíti a megnövelt nyomófejtömeg csillapító hatása. A dőlési ellenállás az előtolás irányában közel kétszer nagyobb, arra merőleges irányban pedig négyszer nagyobb.

A megépített gép ágyában két nyomatékmotor található, egyenként 503 kilowatt névleges teljesítménnyel – ilyenek találhatóak a ServoDirect hajtású Schuler présekben is. A két préshajtás úgy helyezkedik el a gépágyban, hogy a süllyesztékpárna és a hulladék surrantó szinte bárhol elhelyezhető a matrcia befogási terület közelében. Az összehangolást egy elektronikus vezérlőrendszer garantálja.

 

Változatlan padló alatti helyigény

Schuler TwinServoNoha a hajtások most már az alapban helyezkednek el, a helyigény nem nagyobb, mint a meglévő gyártósoroké. Az Erfurtban található prototípus esetében például az alap 5,30 méter mély. A javítási műveletekhez szükséges hozzáférhetőség szintén hasonló, vagy egyes esetekben még jobb.

A Schuler az UmformCenter Erfurtban lévő TwinServo préssel kis sorozatban fog gyártani az autóiparbeli vásárlói számára, valamint szerszám teszteket végez a vásárlókkal együtt. Teljes löketben percenkénti 30 löketes sebesség is elérhető, lendítő löketű működésnél pedig percenkénti 40 löketes. Megtartja a ServoDirect Technológia jól ismert előnyeit, például a szabadon progamozható nyomófej mozgást és képes ugyanazokra a működési módokra. A 25 méter hosszú gyártósort teljes egészében a Schuler automatizálási elemeivel szerelték fel: a tekercselő sor, a hengeres adagoló, a nyersdarab adagoló, az elektronikus háromtengelyű átvitel és a prés egyetlen forrásból származik.

Kezdetben a Schuler a TwinServo Technológiát több munkahelyes és többműveletes présekhez ajánlja 1000-től 3500 tonnáig terjedő sajtóerővel. A gépágy hossza 5000 és 8000 milliméter közötti, a szélessége 2200 és 3000 milliméter közötti. A maximális percenkénti löketszám 25-től 40-ig, lendítő löketű működésnél 30-tól 50-ig terjed.

Schuler TwinServoA Schuler TwinServo prés innovatív kialakítása javítja a hozzáférhetőséget és a merevséget is.

Az Erfurtban található prototípus automatizálási rendszerét teljes egészében a Schuler biztosította – a tekercselő sortól az átvitelig.

A Schuler Csoportról:
A fémalakítás technológiai és világpiaci vezetőjeként a Schuler gépeket, gyártósorokat, szerszámokat, folyamat szakértelmet és szolgáltatásokat szállít a teljes fémmegmunkáló ipar számára. Ügyfelei között vannak autógyárak és beszállítóik, valamint kovácsolás-, háztartásigép-, csomagoló-, energia- és villamosiparbeli cégek. A Schuler szintén piacvezető az érmegyártási technológiában és rendszer-megoldásokat szállít az űrrepülőgép- és vasútipar számára. A vállalat körülbelül 5300 embert foglalkoztat és saját üzemein és értékesítő irodáin keresztül képviselteti magát a világ 40 országában. A 2010/11-es pénzügyi évben (lezárva szept. 30-án) a Schuler 958.5 millió € eladást könyvelt el 8,8 százalékos Ebtida különbözettel. A Schuler Csoport gyökerei egy 1839-ben Göppingenben (Németország) alapított lakatosműhelybe nyúlnak vissza. A vállalat 1852 óta gyárt fémmegmunkáló gépeket.

forrás: SCHULER
képek: schulergroup.com

További információ:

A Schuler honlapja.

Megosztás
[
    ]