Fókuszkeresés visszatükröződésből

A fiber lézerek precíziós anyagmegmunkáló eszközök, melyeket széleskörűen lehet alkalmazni a kisméretű, bonyolult orvosi eszközöktől a vékony, nagyméretű lemeztáblák vágásáig. A vezérlő folyamatosan és precízen felügyeli a lézer intenzitását a célterületen, hogy biztosíthatók legyenek a lehetséges legjobb megmunkálási körülmények. Paraméterek, mint az impulzus energiája és az időbeli profil egyszerűen felügyelhető.

Azonban ugyanilyen fontos, de nehezebben kontrollálható a lézer fókuszának relatív helyzete a munkadarabhoz képest, különösen, ha a fiber lézerrel létrehozható nagyon kisméretű fókuszponttal (10-50 µm) kell dolgozni. A tapasztalt gépkezelőknek meg van a saját megoldásuk a fókusz beállítására, néhányuknak jobban sikerül, másoknak kevésbé.

A JK Fiber Lasers gépeiben található egy integrált, szabadalmaztatott technológia, mely megvédi a fejet a munkadarabról visszatükröződő lézerfénytől.

JK Lasers Fókuszkeresés

A visszatükröződött fényt felfogva egy kiértékelhető opto-elektromos jel keletkezik. Ezt a jelet rendszerbiztonsági célokra és rendszerfelügyeletre lehet használni. A JK Lasers munkatársai rájöttek, hogy gondosan megválasztott folyamatparaméterek mellett ezt a jelet az optikai rendszer fókuszkeresésére is lehet használni.

Az anyagtípusnak megfelelő, elegendően nagy energiájú, rövid impulzussal megolvasztható munkadarab. A fókuszpontban a teljes fény mennyiség elnyelődik az anyagban, nagyon kevés visszatükröződés tapasztalható. Ettől a ponttól távolabb az fényintenzitás csökken a munkadarabon és nagyobb mennyiségű lézerfény visszatükröződik. A nagyobb visszavert fény nagyobb jelet eredményez a detektorban. Szisztematikusan változtatva a fókuszt és a detektor jelét elemezve egyértelműen meghatározható a fókuszpont.

A JK Lasers gépeket nagy teljesítményű mikroprocesszorok felügyelik, melyet a szabadalmaztatott FiberView szoftvercsomaggal lehet vezérelni. A programba integrált fókusz „varázsló” segítségével a végfelhasználók könnyedén megkereshetik a lézerfény fókuszát, bármilyen alkalmazás esetén. Ezzel a JK Laser gépekbe integrált módszer, melyhez nem szükséges semmilyen további kiegészítő berendezés egyszerű és pontos megoldást nyújt a fókuszpont meghatározására.

forrás: jklasers.com

További információ

A JK Lasers honlapja.