CMT Twin a nagy sebességű, optimális hőbevitelű hegesztésért

A Fronius International elsőként az EuroBLECH 2012 kiállításon mutatta be a nagyközönségnek az innovatív CMT Twin tandemhegesztési eljárását. Ezzel az újszerű, duplahuzalos megoldással a vásárlók két hideg energiaátvitel (CMT) eljárást aknázhatnak ki, vagy kombinálhatják a CMT eljárást egy GMA impulzusíves védőgázas fogyóelektródás eljárással, egyetlen rendszeren belül.

CMT Twin eljárással kombinált rendszerkonfiguráció

Egyszerű rendszerkonfiguráció és két önállóan szabályozható, szinkron indítású áramforrás, két huzalelektróda és egy gázfúvóka, a kipróbált és tesztelt CMT eljárással kombinálva.

Ennek eléréséhez a CMT Twin két digitális áramforrással van felszerelve, amelyek egymástól teljesen függetlenül működnek. Ennek köszönhetően az egyes alkalmazási igényekhez lehet igazítani a hegesztési paramétereket, valamint az is, hogy – a megadott fizikai korlátok között – bármilyen huzalelőtolás választható. Mivel igen változatos huzal-előtolási sebességek állíthatók be, valamint magas fokú rugalmasság érhető el a hegesztési eljárások tekintetében, a felhasználók nagyon precízen szabályozhatják a hőbevitelt és a leolvadási teljesítményt. Ezzel pedig optimális hegesztési sebességet és varratminőséget érhetnek el, gyakorlatilag bármilyen hegesztési pozíció és anyagpárosítás esetén.

A CMT Twin tehát az ideális kiegészítése a már meglévő, nagy teljesítményű TimeTwin duplahuzalos eljárásnak, lezárva a Fronius termékportfólió felső végét.

A TIME Twin két ívet használ (az egyik a vezető, a másik a követő, amely szükség esetén pulzáló lehet), 180°-os ellenfázissal szinkronizálva. Így viszonylag korlátozott tartományban változtatható a huzal-előtolási sebesség. Következésképp a TIME Twin akkor megfelelő választás, ha a hegesztési sebesség és/vagy a leolvasztási teljesítmény növelése az elsődleges. Ugyanakkor nagy varratkeresztmetszetet igénylő hegesztéseknél fennáll a kockázata annak, hogy a túlzott hőbevitel problémákat okoz – mint a sarokvarratoknál, ahol a varrat „átrogyik”, ha a hegfürdő túl folyékony lesz. Ezekben az esetekben olyan eljárás szükséges, ahol a hőbevitel alacsonyabb és precízen beállítható.

Átlapolt kötés CMT Twin eljárással

Átlapolt kötés: hegesztési sebesség 3,6 m/min, PB hegesztési pozíció

Itt jön a képbe a CMT Twin. Mivel ez a CMT eljárást használja – amelynél a hegesztés során az elektródát irányított módon oda-vissza mozgatják, segítve ezzel a cseppleválást –, jelentősen kevesebb hőt visz be, mint egy hagyományos durvacseppes ív. További előnyei a CMT eljárásnak, hogy szinte semmilyen fröcskölés nincs és a folyamat még stabilabb, mivel az ívhosszat nem befolyásolja a munkadarab felülete vagy a hegesztési sebesség. Ennek eredményeként nagy hegesztési sebesség érhető el; két 2 mm-es acéllemez átlapolt kötésének sarokvarratánál ez akár 4 m/perc is lehet.

A kérdés, hogy mely eljárás-kombinációk a megfelelőek a CMT Twinhez? A különféle hegesztési feladatoknál mindig a fennálló alkalmazási igényektől: a hegesztési sebességtől, a leolvasztási teljesítménytől, a résáthidalástól és a fröcskölési frekvenciától függ.

Sarokvarat acélban CMT Twin

Sarokvarrat acélban (a6): hegesztési sebesség 66 cm/min, PB hegesztési pozíció

Bonyolult sarokvarratok esetében például a legjobb egy pulzálóívet („vezető”) a CMT eljárással („követő”) kombinálni. Amíg a vezető elektróda adagolása gyors huzalelőtolási sebességgel történik, hogy a kívánt mély beolvadás megvalósuljon, addig a követő elektróda alacsony huzalelőtolási sebességgel tölti fel a varratot, minimális hőbevitel mellett. Ennek a kombinációnak köszönhetően a hegesztők „tankönyvi” eredményeket érhetnek el, még sarokvarratok haránt-vízszintes (PB) pozíciójú hegesztésekor is.

Az elejétől tökéletes hegesztés biztosítása érdekében, a CMT Twin eljárásban a „követő” elektróda nem áll munkába addig, amíg a „vezető” elektróda folyamata nem stabilizálódott és a „követő” elektróda áramforrása meg nem kapta az indító jelet.

A Fronius az ideálisan alkalmazható tulajdonságokat nyújtja a változatos eljárás-kombinációkhoz és felhasználási területekhez. Egy másik előny, hogy mivel a két elektródán működő eljárásokat nem kell összehangolnia egymással a felhasználónak, a CMT Twin rendkívül könnyen kezelhető.

Sarokvarrat alumíniumban CMT Twin

sarokvarrat alumíniumban (a3): hegesztési sebesség 3,0 m/min, PB hegesztési pozíció

Röviden, a CMT Twin a TimeTwin és CMT előnyeit ötvözi egyetlen rendszerben. A hagyományos nagy teljesítményű eljárásokhoz viszonyítva ezek az előnyök az eljárás nagy megbízhatóságában, a varratminőségben, résáthidalási képességben és a sebességben érzékelhetőek, valamint abban a tényben, hogy csak minimális hegesztés utáni megmunkálásra van szükség. Köszönhetően ezeknek a teljesítménybeli tulajdonságoknak a CMT Twin különösen megfelel vékony lemezek nagy sebességű hegesztéséhez és nagy leolvasztási teljesítményű pozícióhegesztésekhez, az optimális hőbevitel túllépése nélkül. Ezek a képességek teszik ideálissá a CMT Twin eljárást az autó- és beszállítóipar, a hajógyártás és gépészet, valamint az energiatermelő ipar számára.

 

Fronius International GmbH

A Fronius International egy osztrák vállalat, melynek székhelye Pettenbach-ban található. A további fő, ausztriai egységei Wels, Thalheim, Steinhaus és Sattledt városokban helyezkednek el. A vállalat 3250 fő globális munkaerővel rendelkezik és vezető az akkumulátortöltő rendszerek, a hegesztéstechnológia és a szolár elektronika terén. Az eladások 95 százalék körüli export arányát 19 nemzetközi Fronius céggel és a több mint 60 országban jelen lévő forgalmazó partnereivel és képviselőivel éri el. Az innovatív termékek és szolgáltatások, valamint a 737 aktív szabadalom együttesen támasztja alá a vállalat világszintű, technológiailag vezető pozícióját.

forrás: Fronius

További információ:

A Fronius hivatalos és kizárólagos magyarországi forgalmazója a Froweld Hegesztéstechnikai és Kereskedelmi Kft.

Megosztás
[
    ]