Amada Lasbend AJ – rajzból munkadarab 5 perc alatt

Lasbend AJ

Az Amada az idei EuroBLECH-en, a világ legnagyobb lemezipari kiállításán, 40 országból érkező 1500 kiállítója közül ismét elnyerte az MM Díjat. A német Maschinen Markt díjat 8 jövőbe mutató és innovatív termék vehette át. Köztük volt az Amada új koncepciójú gépe a Lasbend AJ fiberlézeres kivágó-alakító-élhajlító gép, amely a „vevővel közösen folytatott fejlesztésért” nyerte el az elismerést. Az Amada a díjat megosztotta vevőjével, a projektben résztvevő BVS Blechtenik GmbH-val.

A BVS GmbH – amely az Amada egyik legnagyobb európai vevője – Németország egyik meghatározó lemezipari vállalata. A BVS vevői termékfejlesztései során a megrendelők látni akartak mintadarabokat, így felmerült az igényük egy olyan gépre, mellyel képes gyorsan és hatékonyan kis darabszámban, változatos, nagy pontosságú alkatrészeket gyártani.

MM díj EuroBLECH 2012

2010 nyarán a két vállalat vezetői európai találkozójukon megvitatták ötleteiket, hogy milyen megoldás lenne képes rövid határidővel kis darabszámú, de nagy pontosságú darabokat legyártani. Ez a tallkozó egy új fejlesztési projektet indított el, melynek eredménye a Lasbend AJ lett.

A hannoveri EuroBLECH vásáron Axel Willuhn, az Amada GmbH termékmenedzsere volt a segítségünkre a Lasbend AJ multifunkcionális Fiber-lézer-Stanc-Élhajlító kombi gép megismerésében. Elmondta, hogyan lehetséges mindössze 5-10 perc alatt a tervezőasztalon megszületett ötletet kézzelfogható valóságra váltani. A gép a legkorszerűbb gyártási technológiákat ötvözi és fogja össze.

Ez annak köszönhető, hogy a gépben 4 funkciót egyesítettek, vágást és gravírozást, alakítást és menetkészítést valamint hajlítást. Mivel a beszállítóktól egyre rövidebb idő alatt követelnek meg ugyanolyan vagy még jobb minőséget, ezért alapvető fontosságú, hogy a nem hasznos gyártási időket minimálisra lehessen csökkenteni.

Az első elkészült rajzot, mely tartalmazza az összes szükséges adatot a gyártáshoz, az Amada szoftverébe kell bevinni, mely a rendelkezésre álló információk alapján az egész folyamathoz elkészíti a szükséges megmunkálási programot.

A gépben függőleges elrendezésű lézer található, így sokkal egyszerűbben megfogható, manipulálható a lemez, mint ha vízszintes síkban történne a vágás. A lemezből kivágott, úgynevezett “cluster”-t könnyen a következő munkafázishoz lehet mozgatni. A folyamat következő lépése előtt található egy munkadarab tároló egység, mely pufferként szolgál.

Amada Lasbend AJ

Egy manipulátor kiveszi az aktuális munkadarabot a tárolóból, megméri a lemez vastagságát, majd lézeres pozíciómérésnek köszönhetően a pontos helyzete ismert lesz, emiatt nincs szükség további illesztékekre. Elvégezhetők az alakítási, sajtolási, menetkészítési műveletek.

A következő rész a gép lelke, a bölcső elrendezésű élhajlító, melyben a manipulátor függőlegesen tartja a munkadarabot és az élhajlító a lemez körül mozogva elvégzi a hajlítási műveleteket. A hajlítások alatt  gép folyamatosan méri az aktuális hajlítási szöget, így valóban mindig a kívánt méret jön létre. A befejező művelet végeztével a darab egy alkatrésztárolóba kerül, melyben egyszerre 80 munkadarab tárolható.

“Mikor a megrendelővel éppen egy asztalnál ülünk és a fejlesztésekről egyeztetünk, akkor egyszerűen csak meg kell bízni a gépkezelőket, hogy készítsenek egy mintadarabot, amit 5-10 percen belül a megrendelő elé lehet tenni. Ezzel nagyon jó benyomást lehet tenni a partnereinkre.” jegyezte meg Axel Willuhn.

 

GépadatokLasbend AJ
Funkcióklézervágás, alakítás,
menetkészítés, hajlítás
Lézer teljesítmény2 kW
Lézer típusfiber
Lemezméret (mm x mm)
-minimum600×600
-maximum2500 x 1250
Anyagvastagság (mm)0,3-4
Prés teljesítmény20 tonna
Hajlítási hossz (mm)4-400

 

További információ

EPL-Tech Kft.
8000 Székesfehérvár, Basa utca 4.
T/F: +36-22-315-668
info@epl.hu
www.epl.hu

Az EPL-Tech Kft. honlapja.

Megosztás
[
    ]