Voxeljet VX4000 3D nyomtató rendszer

Korábban már írtunk róla, hogy a most mozikban futó Skyfall forgatása során három 3D-s nyomtatási technológiával gyártott Aston Martin DB5 modellt is felhasználtak. Ebben a cikkünkben azt a Voxeljet VX4000 3D-s nyomtató rendszert mutatjuk be, amivel többek között ezeket a modelleket is készítették.

Voxeljet VX4000

Voxeljet VX4000

A német gyökerekkel rendelkező Voxeljet története egészen 1994-ig nyúlik vissza a 3D-s nyomtatás területén, amikor is első ízben végeztek el sikeres nyomtatási teszteket a Müncheni Műszaki Egyetemen. A folyamatos innovációknak köszönhetően mára már a cég a 3D-s nyomtatási technológia élvonalába tartozik, és az egyedi termékek gyártásán felül komplett 3D-s nyomtató rendszerek gyártásával is foglalkozik. A csúcstechnológiás VX4000 nyomtató rendszert 2011-ben mutatták be, amivel a 3D-s nyomtatás egy új dimenzióját nyitották meg a hatalmas, 4.000 x 2.000 x 1.000 mm-es munkatartománynak köszönhetően.

Közeli kép a nyomtatófejről

Közeli kép a nyomtatófejről

A VX4000 kifejezetten nagy méretű alkatrészek gyártására lett tervezve, amiket por formájú alapanyagból épít fel. Az építési folyamat során a gép vékony, 120/300 mikrométeres rétegben viszi fel az alapanyagot. Ezután a porszemcséket a 3D-s CAD modell által meghatározott helyeken egy folyékony kötőanyagot használó nyomtatófej rögzíti egymáshoz. Így alakul ki végül rétegről-rétegre a teljes 3D-s modell.

A folyamatot nagyban meggyorsítja, hogy egy réteg megkötéséhez elegendő a nyomtatófej kétszeri áthaladása. Ennek köszönhetően nem csak a nagy alkatrészek nyomtatása válik gyorsabbá, hanem a kis sorozatok gyártása is sokkal hatékonyabb lesz. A maximális függőleges építési sebesség 6,5 mm/óra, ami 115 rétegnek felel meg óránként. A nyomtatott modell maximális felbontása X és Y irányban 600 dpi.

A rendszer úgy lett kialakítva, hogy több építési platform használatával akár folyamatosan, 24/7-es üzemben is gyárthasson. Ilyenkor az elkészült alkatrészt tartalmazó platform egy sínen keresztül távolítható el a rendszerből, és amíg az alkatrész kiemelése tart, addig a gépben már zavartalanul kezdődhet a következő alkatrész nyomtatása. A technológia további előnye, hogy a kész modell mellől
eltávolított, fel nem használt por visszaforgatható a rendszerbe és újrafelhasználható.

https://www.youtube.com/watch?v=15AmryIYu4k

További információ

A VX4000 részletes technikai adatai elérhetők a Voxeljet hivatalos oldalán.

A Voxeljet magyarországi partnere a Varinex Zrt.

forrás: voxeljet.de

Megosztás
[
    ]