Schuler présgépek az EuroBLECH-en

Crossbar RobotA 2012. október 23-tól 27-ig tartó EuroBLECH a németországi Hannoverben a világ legnagyobb kereskedelmi vására, kötelező rendezvény a fémlemez megmunkáló ipar számára. Ez a Schuler-re, a présgépek és automatizálási megoldások világvezető gyártójára is vonatkozik. „Ügyfeleink jogosan várják el tőlünk és termékeinktől a legjobbat az innováció terén”, fogalmazott Dr. Markus Ernst, igazgatósági tag. „Az idei EuroBLECH alkalmával ismét kiemeltük vezető technológiai pozíciónkat a fémalakításban az >>Előre tartunk. Túlmutatunk.<< mottó alatt.”

A TwinServo Technológiával (TST) a Schuler egy új hajtás koncepciót mutatott be, a gépágyban elhelyezett két decentralizált szervomotorral, amely helytakarékosabb kialakítást tesz lehetővé és jelentősen csökkenti a zajkibocsátást. Emellett javítja a hozzáférhetőséget és merevséget a régebbi szervoprésekhez viszonyítva.

Az EuroBLECH látogatói első kézből tapasztalhatták meg, mik a legújabb gyártósori megoldások és milyen előnyöket jelenthetnek. Az Intra Trans azt jelenti, hogy ugyanazon préssel nagyobb munkadarabok gyárthatók. Az innovatív átviteli rendszer az x-tengely mentén – azaz az előtolás irányában – mozgatható futókocsikkal szállítja a munkadarabokat, amelyek szervohajtásai a szállító pályába vannak építve. A munkadarabokat a futókocsikra szerelt fogók kezelik.

 

Következő generációs automatizálás

Smartline SA-SKönnyebb, gyorsabb és helytakarékosabb: a Schuler új Crossbar Robotja egyesíti mindezen tulajdonságokat. Biztosítja a préselt darabok gyors és biztonságos szállítását a préselő sor egyik állomásáról a másikra. „Ezzel lehetővé válik a vásárlók számára, hogy a maximális teljesítményt hozzák ki a berendezésükből”, fogalmazott Stephan Mergner, az Automatizálási Technológiák Területének vezetője.

Mindezt minimális fogyasztással: a Schuler minden termékénél igen fontosnak tartja  az optimalizált energiahatékonyságot.  Ezt például az intelligens készenléti és pause módokon keresztül mutatják be, amelyeket nagyméretű gépekhez fejlesztettek ki: automatikusan elindítja az összes szükséges egységet a leállás tervezett vége előtt, így a termelés késlekedés nélkül és teljes sebességgel folytatódhat. Az új Energia Megtakarító Párnát (Energy Saving Cushion – SEC) szintén nagy berendezésekre tervezték és tesztelték és akár 50 százaléknyi energiaszükségletet takarít meg a hagyományos süllyeszték párnás technológiához képest. A Schuler bevezette termékeire az energiatanúsítványokat is, amelyek működési módtól és termelési ütemtől függően mutatják a fogyasztást.

 

Alakító eljárások könnyű megmunkálásokhoz

Mechanikus szervomotorA minimális üzemanyag fogyasztás szintén növekvő fontosságú téma a gépkocsiknál: a járműveknek könnyebbé kell válniuk, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat – függetlenül attól, hogy belsőégésű motorok, vagy elektromos motorok hajtják őket. „A Schuler technológiákat és automatizált sajtoló rendszereket kínál a könnyűszerkezetes munkadarabok megmunkálásának összes fő alakító eljárásához”, mondta  Manfred Wischnewski, a Hidraulikus Prések Technológiai Területének vezetője. A csoport egyedülálló rendszer szemléletű szakértelmet kínál ezen a területen.

A könnyű alakító eljárások közé tartozik a melegkovácsolás – más néven sajtoló edzés – és a nagyszilárdságú acélok, alumínium és nagyszilárdságú profilok alakítása hidroform eljárás segítségével. A mesterséges anyagok, például a szénszálas kompozitok (CFRP-k) alakításának fontossága is növekszik. A Schuler standjának látogatói az EuroBLECH-en szintén megtapasztalhatták, hogy hogyan néznek ki az ilyen darabok és mennyire könnyűek valójában.

A Schuler saját fejlesztésű – és az öt évvel ezelőtti bemutatása óta ipari etalonná vált – ServoDirect Technológiáját (SDT) alkalmazó prések nem csak alakítani tudják a nagyszilárdságú acélokat, de lehetővé teszik a későbbi folyamatok gazdaságos beépítését az alakító eljárásba. „Ez azt jelenti, hogy a vásárlók menetet is kialakíthatnak a préselés egyetlen művelete alatt”, magyarázta Axel Meyer, a Préselés és Vágás Technológiai Területének vezetője. „Két vagy több gyártási lépést összevonunk, így lényegesen csökkennek a folyamat költségei.”

 

Személyre szabott szolgáltatások

Schuler gyártósorMég a legjobb technológia is haszontalan, ha nem alkalmazzák vagy tartják fenn megfelelően: A Schuler Service ezért új, testreszabható termékeket mutatott be az EuroBLECH alkalmával. A csoport divíziók közötti Technológiai Területét teljesen átstrukturálták azzal a céllal, hogy még inkább ügyfél-orientált szolgáltatásokat nyújthassanak.

A Schuler Fórumon az óránkénti tematizált prezentáció sorozattal az EuroBLECH látogatói a vállalat saját alakítási szakértőitől hallhattak még többet a fémalakító technológia legújabb fejlesztéseiről és megoldásairól.

 

képek: schulergroup.com

További információ

A Schuler honlapja.

Megosztás
[
    ]