Rekord vastagságú rozsdamentes acél vágása

TruLaser 5000 sorozat

Ezek a TRUMPF által gyártott nagy termelékenységű, sokoldalú gépek széles körűen, jól alkalmazhatók a TruFlow CO2 lézerekkel.

Az október végén megtartott kiállításon mutatták be a TruLaser 5000 sorozat szabványos gépeit, melyek képesek akár 50mm vastagságú korrózióálló acél átvágására. A BrightLine opcióval felszerelt 2D lézervágó egységek számottevően javítják az élminőséget 20–25 mm vastagságú korrózióálló acél lemezek esetében. Ezek az új tulajdonságok a TruFlow 8000-rel, egy új CO2 lézerrel valósulnak meg, amely 8 kilowatt teljesítményt és egy tükör vágófejet használ. A gép az újonnan megnövelt lézer teljesítménnyel különösen megfelelő az olyan cégek számára, amelyek nagy mennyiségű vastag rozsdamentes acélt dolgoznak fel. Lehetséges alkalmazás a kivágott alapanyagok készítése későbbi megmunkáláshoz. Olyan munkadarabokhoz is használható, amelyek vágását eddig plazma vagy vízsugaras berendezéssel végezték.

 

Egyre vastagabb anyagok vágása egyre gyorsabban

A nagyobb lézer teljesítményt főként olyan műhelyeknek szánják, amelyek korrózióálló acélt és alumíniumot dolgoznak fel. Egy 8 kilowattos lézerrel rendelkező gép 25 milliméter vastagságig képes alumínium lemezt vágni. Ez 5 milliméterrel több, mint ugyanazon gép 6 kilowattos lézer teljesítménnyel. Emellett a 10 milliméternél vastagabb anyagok esetében 33 százalékkal gyorsabb a fúziós vágás során. A 8 kilowattos lézerrel felszerelt gépek ugyanezt a sebesség növekedést érik el korrózióálló acéloknál is. Itt 50 milliméteres vastagságig alkalmasak fémlemez vágására, ami kétszer akkora maximális vastagság, mint a 6 kilowattos lézerrel megmunkálható.

Lézerrel kivágott alakzatok rúdanyag helyett

A munkadarab rúdanyagból történő, sok hulladékkal járó marása helyett a lézer egy vastag fémlemezből vágja ki az alakzatot.

 

Vastag lemezek biztos vágása tükör vágófejjel

Tükör vágófej

A tükör vágófej tökéletes a vastag anyagokhoz, mivel a folyamat megbízható marad akkor is, ha szennyeződés gyülemlett fel.

A lézer nagy teljesítményének teljes kihasználására a 8 kilowattos lézer teljesítményű gépek tükör vágófejjel vannak felszerelve. A tükör alapú optikai rendszer akkor is megbízható, ha jelentős mennyiségű szennyeződés gyülemlett fel, mivel kevesebb a hővel kapcsolatos hatás, mint a lencsék esetében. Következésképp a tisztítás ritkábban szükséges. Emellett az elhasználódás mértéke a tükörnél lényegesen kisebb.

A megnövelt lézer teljesítmény és a BrightLine funkció kombinációjában egy további előny is rejlik. Ebben az esetben egy speciális tükör vágófejet alkalmaznak, 350 milliméteres fókusztávolsággal. Így a gép tiszta és sima éleket állít elő, még 25 milliméter vastag korrózióálló acél esetében is.

50 milliméter korrózióálló acélnál

A 8 kilowattos lézer teljesítménnyel a TruLaser 5000 sorozat gépei átvágják a korrózióálló acélt 50 milliméter vastagságig. Későbbi megmunkáláshoz előállított nyersdarabok hatékonyan rendezhetők el egy vastag fémlemezen.

Az akár 50mm vastagságú korrózióálló acél vágására alkalmasságnak köszönhetően, a gép nyersdarabokat is elő tud állítani későbbi megmunkálási műveletekhez. A munkadarab rúdanyagból történő, sok hulladékkal járó marása helyett a lézer egy vastag fémlemezből vágja ki az alakzatot. Itt számos különböző alakzat hatékonyan elrendezhető egymás mellett. Ezzel a stratégiával jelentős mennyiségű anyag és megmunkálási idő is megtakarítható.

További információ

A TRUMPF lézertechnológiai oldala.

Megosztás
[
    ]