PLM Perspektíva 2012

2012_11_14 - GraphIT PLM nap és sajtótájékoztató 04A PLM Perspektíva 10 éves hagyománya

A PLM Perspektíva szakmai konferenciát a graphIT Kft. több mint 10 éve minden évben megrendezi. Ez a CAD/CAM/PLM szakma legnagyobb éves rendezvénye, ahol a szakmában dolgozó tervezőmérnökök és cégvezetők összejöhetnek, kicserélhetik egymással tapasztalataikat, valamint avatott prezentációkból értesülhetnek a szakma legfrissebb irányairól, újdonságairól, az elmúlt 1 évben történt előrelépésekről.

A PLM Perspektíva ugyanakkor bemutatkozási lehetőség az idén 15 éves graphIT Kft-nek is, amely az egyedüli teljesen letisztult profilú PLM cég a magyar piacon. Kizárólag CAD/CAM/PLM megoldásokkal foglalkozik, és teljes körű, „hézagmentes” PLM megoldást nyújt ügyfeleinek.

Mi a PLM?

Ennek minél pontosabb meghatározása volt az idei PLM Perspektíva vezérmotívuma.

A PLM szó a Product Lifecycle Management (= Termék életciklus kezelés) kezdőbetűiből áll össze, és azt a fajta teljes körű, egymással integráltan együttműködő részekből álló rendszermegoldást és gondoskodást jelenti, amely kiterjed a gépészeti munka minden részletére a tervezéstől (CAD), az analízisen (CAE) és gyártáson keresztül (CAM), a mérnöki dokumentumok és folyamatok kezeléséig (PDM). Mivel teljes körű megoldást tartalmaz, így minden felhasználó számára egyedileg konfigurálható az elvárásainak megvalósítására.

2012_11_14 - GraphIT PLM nap és sajtótájékoztató 03

A PLM szó valódi tartalma sokszor nem teljesen világos, különösen az nem, hogy a PLM valójában mennyire széles körű értelemmel rendelkezik, azaz a gépészeti megoldások mennyire széles köréhez kell értenie egy cégnek – és kell megoldásokkal rendelkeznie ezeken a területeken – ahhoz, hogy azt mondhassuk: a PLM területén működik.

Az idei PLM Perspektíva programját is hozzáigazították ehhez a koncepcióhoz: az összes érdeklődőt végigvezették magán a PLM koncepción. Bemutatták a tervezéstől a gyártáson át az adatkezelésig a teljes PLM munkafolyamatot és a PLM összes komponensét.

Mi a szinkronmodellezés?

A szinkronmodellezés egy új paradigma a gépészeti tervezés területén. Egy új szemléleti mód, amelynek segítségével a tervezők – ha akarják – lerázhatják magukról a modelltörténeti szemlélet kötöttségeit, és szabadabban tervezhetnek, illetve módosíthatnak korábbi modelleket. Indokolt esetben pedig visszatérhetnek a hagyományosnak mondható modelltörténeti szemlélethez és fához.

A szinkronmodellezési technológia folyamatosan fejlődik. Ezt jól mutatják a Solid Edge néhány hónapja megjelent ST5 verziójának újdonságai – amelyet 2012. szeptember 13-án külön rendezvényen mutattak be –, valamint az NX 8.5 verziója, amelynek magyarországi ősbemutatója épp itt a PLM Perspektíva 2012-n volt.

Az idei PLM Perspektíva programjában külön előadást szenteltek ennek a – a szakmában sokszor még ma sem teljesen értett – tervezési szemléletmódnak és rendszernek. Címe: Szinkronmodellezés – Amit minden mérnöknek tudnia kell!

A PLM Perspektíva 2012 programja

2012_11_14 - GraphIT PLM nap és sajtótájékoztató 09

A PLM Perspektíva 2012 rendezvény helyszíne idén a MiMozink Óbuda nagyterme az EuroCenterben (1032 Budapest, Bécsi út 154.) volt.

A program fő elemét a szakmai bemutatók jelentették, amelyek során ki emelték az aktuális újdonságokat, egyedi technológiai jellemzőket, amelyek a Siemens gépészeti szoftvereire, a Solid Edge-re, az NX-re, a Tecnomatixra és a Teamcenterre sajátosan jellemzőek.

Mindegyik szoftverből bemutatták, hogy az aktuális, legfrissebb változat továbbfejlesztett megoldásai hogyan segítenek a tervezőknek még gyorsabban és hatékonyabban végezni munkájukat.

A legfrissebb változatok, amelyeket korábban már bemutattak Magyarországon, most is demonstrálták képességeiket:

  • Solid Edge ST5
  • Tecnomatix 10.1
  • Teamcenter 9

A PLM Perspektíva 2012 egyben a NX 8.5 verziójának magyarországi ősbemutatója, ami külön jelentőséget adott ennek a mai szakmai konferenciának.

Esettanulmányok

Az idei PLM Perspektíva programjának összeállítását komoly véleménykutatással készítették elő, amelyben száznál több ügyfél és érdeklődő vett részt.

Kívánságuk figyelembe vételével nagy hangsúlyt fektettek ügyfél-esettanulmányok bemutatására, ezért megtiszteltetés számukra, hogy két komoly szakember és üzletember fogadta el meghívásukat, és vállalta, hogy a PLM területen elért komoly szakmai sikereivel, és az oda vezető úttal kapcsolatban megosztja a részvevőkkel tapasztalatait.

Az egyik előadás azt mutatta be, hogyan használják a PLM rendszerszemlélet keretében a Vibroteam Kft-nél Teamcenter alapokon az NX-et lemezalakító szerszámok tervezésére.

A másik esettanulmány egy CAE megoldás bevezetését mutatja be, pontosabban hogy az egyik legnevesebb magyar brand nevét viselő Rába Futómű Fejlesztési Intézete miért választotta a Siemens NX szoftverének szimulációs megoldását a problémái megoldására.

Nemzetközi kitekintés

2012_11_14 - GraphIT PLM nap és sajtótájékoztató 15

A PLM Perspektíván mindig beszámolnak az érdeklődőknek azokról a nemzetközi szakmai fejleményekről, amelyekről feltétlenül érdemes a magyarországi szakmának tudomással bírnia. Például nemrégiben vettek részt a PLM Europe-on, amely 2012. október 22-24. között került megrendezésre az ausztriai Linzben. Ez a Siemens támogatásával, egy külön szervezet által működtetett európai konferencia, a legnagyobb PLM rendezvény a kontinensünkön. Ezen mutatja be a Siemens az ügyfelek felé a saját jövőképét. Az idei konferencia fontos híre volt, hogy a Siemens tovább erősíti a háttér PLM koncepcióját, amelynek lényege, hogy az ügyfelek, akik használnak bármilyen Siemens PLM megoldást, a lehető leggyorsabban és a lehető leghatékonyabb formájában férjenek hozzá az információkhoz, mert csak ezek alapján tudnak döntéseket hozni.

Jól kifejezi ezt a Siemens egyik legfontosabb szlogenje: „Okosabb döntések, jobb termékek”. Ez egy fontos üzenet volt.

Egy másik fontos információ a nemzetközi piacról, amely a Siemens éves európai viszonteladói konferenciáján is elhangzott: amiben a Siemens PLM megoldásai  különböznek a versenytársakétól, az az egymással integrált rendszerben együttműködő megoldások gyártásközelisége. Ez a graphIT-ra fokozottan érvényes, mivel Magyarországon egyedül képviselik a teljes megoldásportfóliót, és ezért (is) tudnak többet nyújtani a piac számára. Mivel a gépészeti munka nem ér véget a tervezésnél, ezért a Siemens megoldásai sem fogynak el ott. A Siemens tudatos portfóliófejlesztésének célja a kezdetektől fogva a virtuális és a valós gyártás összekapcsolása volt. Most a Technomatix termékcsalád és az NX bizonyos részei közvetlen integrált megoldást biztosítanak a gyártási területen is.

Design Contest

Szintén többéves hagyomány, hogy a PLM Perspektíva éves rendezvényen szokták bemutatni és elismerni az éves tervezői versenyük, a Design Contest felhasználói verseny díjazottjait. A versenyt több kategóriában hirdették meg, és a zsűri dolga évről évre nehezebb, mivel minden évben kiemelkedő pályaművek közül kell kiválasztania a kategóriák első három díjazottját.

Komoly témák vegyítése humorral

Újdonság – bár nem szakmai, csak szemléleti – az is, hogy az idei PLM Perspektíva komoly programját „feldobták” egy vendégelőadóval, hogy kiragadják a közönséget a szokásos kerékvágásból. Meghívtak egy ismert stand-up komikust, Lorán Barnabás, alias ‘Trabarná’-t, hogy ez alkalommal rajtunk, a gépészeti szakmai képviselőin köszörülje a nyelvét. Kiderült, ki az, aki nem csak érti a humort, hanem szereti is.

2012_11_14 - GraphIT PLM nap és sajtótájékoztató 19

A graphIT Kft. szerepe a piacon

A PLM Perspektíva vezérgondolata, hogy a PLM egy teljes körű gépészeti megoldást képviselő rendszerszemlélet. A graphIT Kft. pedig azért PLM cég – valójában az egyetlen -, mert a Siemens teljes megoldás-portfóliójával a teljes PLM-kör minden megoldását szakértő módon bocsátja ügyfelei rendelkezésére.

Kiegészítő megoldások

A graphIT Kft. a magyar piac igényeihez igazodva, bizonyos területekre kínál kiegészítő megoldásokat. Ilyen megoldás például a Solid Edge-hez egy komplett csőtervezési, kvázi mini-létesítménytervező megoldás a SMAP3D Plant Design a CAD Partner terméke, amelyet ugyancsak forgalmaznak.

Kiegészítő CAM megoldások tekintetében a Vero Software magyarországi disztribútora, amelynek legismertebb szoftverei az Edgecam és a Radan. A Vero szoftverek értékesítését közvetlenül és viszonteladókon keresztül is végezik. Jelenleg a viszonteladókon keresztüli kapcsolat dominál a piac felé.

Érdemes még megemlíteni a fröccsöntési szimulációk területén kiváló megoldást adó Moldex3D szoftvert, amelyet az NX kiegészítéseként ajánlanak a szerszámgyártó cégeknek.

Kifejezetten tervezők számára hasznos hardveres megoldást jelentenek a különböző 3D-s pozícionáló eszközök, amelyekből a teljes családot Magyarországon szintén csak a graphIT Kft. forgalmazza.

További információ

A graphIT Kft. honlapja.