Mikron HSM 400 LP precíziós szerszámgép a Renner Bt telephelyén

Galika Szerszámgépek a Renner Bt telephelyénKorábban már írtunk a Renner Bt. telephelyén tett látogatásunkról. Akkor megígértük, hogy részletesen bemutatjuk a Mikron HSM 400 LP szerszámgépet. Szabó Gábor, a Galika Szerszámgépek Kft. műszaki tanácsadója mutatta be számunkra a berendezést, és ismertette főbb paramétereit.

A Renner Bt. a fent említett nagysebességű Mikron marógépet a FORM 30 tömbszikra forgácsoló gép kiszolgálására, valamint a nagyobb kihasználtság érdekében keményfém marásra is használja. A telephelyen található CUT 20 huzalos szikraforgácsoló géppel együtt a három berendezés a gumi termékek gyártásához szükséges szerszámokat készíti el. A cég igen komoly szerszámraktárral rendelkezik annak érdekében, hogy a hetente akár 350 ezer darabos szériákat problémamentesen tudják gyártani. A cég Jánoshalmán mintegy 175 ember számára nyújt munkalehetőséget.

Mikron HSM 400 LP

A Mikron HSM 400 LP szerszámgép egy 3-tengelyes, nagysebességű, lineárhajtású CNC marógép, mely nagy fokú precizitást biztosít, így kifejezetten alkalmas szerszámgyártásra vagy más nagy pontosságot igénylő műveletre. Ezzel a szerszámgéppel nem először találkozhat oldalunkon a kedves Olvasó: A Mikron HSM 400 ULP ugyanennek a szerszámgépnek az 5-tengelyes változata, míg a Mikron HSM 400 LP Precision egy még nagyobb pontossági követelménynek eleget tevő változat, mely kifejezetten igényes feladatokhoz, például óragyártáshoz ajánlott.

Gépkoncepció

Tengely konfiguráció

Mikron HSM 400 LP grafit marásA gép portál felépítésű. A gépágy polimerbetonból készül, amely garantálja a megmunkálási- és tömegerők optimális elnyelését. A mozgó részek nagyon merev, súrlódásmentes lineáris görgős vezetékeken mozognak. Ez a  konstrukció hosszú élettartamot és tapadási súrlódás mentes futási kondíciókat biztosít. A gépasztal öntöttvasból készült és bordázott kivitelű, minden átviteli elemet tartalmaz, mint például támfelület a vezető kocsikhoz és integrált lineár meghajtás. A HSM 400LP berendezéshez különböző típusú – asztalba integrált – paletta fogadó egységeket lehet rendelni.

A súlypont-optimalizált Z- tengely öntvény csúszkái nagy forgácsolási teljesítményt biztosítanak megmunkálás közben. A doboz-formának és bordázatnak köszönhetően a főorsó csúszkái magas megmunkálási pontosságot biztosítanak.

Lineáris vezetékek

Minden lineáris tengelyt nagy merevségű szilárd görgős vezetékkel láttak el, 4 sor görgővel vezetőkocsinként. Ez a típusú vezeték nagy dinamikát és precizitást biztosít, ennek érdekében minden vezeték borítással védett, megakadályozva a szennyeződések bejutását.

Központi kenés

Mikron HSM 400 LP - Heidenhain iTNC 530A lineáris vezetékek olajkenése biztosítja, hogy az előtoló erő és precizitás állandó legyen hosszú élettartamon keresztül. A kenőolaj külön tartályban van, nem keveredik a vágófolyadékokkal.

Meghajtási konstrukció

A gép lineár meghajtásai kifejezetten a nagy sebességű megmunkálásokat igénylő alkalmazásokhoz fejlesztették ki. Minden tengely gyorsulása meghaladja az 1g-t. A Bosch Rexroth nagy dinamikájú folyadékkal hűtött lineáris meghajtásai kiváló dinamikát és optimális kontúrpontosságot nyújtanak.

 A gép főbb paraméterei:

 Géptípus Egység MIKRON HSM400 LP
Megmunkálási tartomány
HosszirányX mm500
KeresztirányY mm450
Függőleges irányZ mm360
Nagy sebességű motororsó
Max. sebesség / Főorsó teljesítmény 40% ED/ S6 / Szerszámtartó
42‘000 min-1 / 13.5 kW / HSK-E40X
Előtolás
Max. gyorsjárat X / Y / Zm/min60
Max. gyorsulás X / Y / Zm/s210
Szerszámtár
HSK-E40 / 36 tárhellyelX
Munkaasztal
Max. asztalméretmm350×350
Max. terhelhetőségkg120
Betöltési magasságmm980
Vezérlés
CNC-vezérlőHeidenhainiTNC530
Konstrukció
Súlykg6800

HSM LP sorozat katalógusa a főbb műszaki paraméterekkel ITT található.

További információ:

A Mikron szerszámgépek hivatalos magyarországi forgalmazója a Galika Szerszámgépek Kft.
A Renner Bt. honlapja

 

Megosztás
[
    ]