Kutatás a kiszámítható abrazív folyadékos megmunkálásért

Az angliai Mollart Engineering nyerte a Technology Strategy Board támogatását, melyet az abrazív folyadékos megmunkálás paramétereinek jobb megismerésére és jó ismétlési pontossággal rendelkező eljárások kidolgozására fognak fordítani.

A területen ez az első kutatás, ami nagyszámú statisztikai adatokat és fejlett folyadék dinamikai szimulációkat is fel fog használni a folyamatok jobb megismerésének érdekében. A jelenlegi ipari helyzetet a Mollart ügyvezető igazgatója, Guy Mollart így foglalta össze: “Amikor mély furatok megmunkálási folyamatait kombináljuk többtengelyes marással és esztergálással, vagy öttengelyes szimultán megmunkálással, akkor a sorjátlanítási valamint az élek lekerekítési és letörési folyamatai során legtöbbször szabad kezet kap a gépkezelő, a minőségbiztosítási részleg, vagy éppen maga a vevő. A mi célunk, hogy a Technology Strategy Board által biztosított erőforrások segítségével ezeket a folyamatokat előre kiszámíthatóvá tegyük, elimináljuk az egyéni vélemények szerepét, és nagy sorozatok esetén is jó ismételhetőséget valósítsunk meg.”

Abrazív folyadékos megmunkálás

Abrazív folyadékos megmunkálás

Az elnyert 100.000 £-os “koncepció bizonyítási” program 18 hónapon keresztül fog futni, melynek során a dél-walesi Chessington-ban végzett abrazív folyadékos megmunkálások adatait fogják felhasználni. Az adatok feldolgozásának projektvezetője a Mollart fejlesztőcsapata lesz, de a mérések elvégzésére és konzultációs jelleggel a Brunnel University szakértőit is felkérték. A rögzített adatok segítségével először a folyadék viselkedését próbálják majd leírni, ezt követően pedig egy virtuális környezetben tesznek kísérletet a folyamatok szimulálására és a paraméter változtatások hatásvizsgálatára.

Az abrazív folyadékos megmunkálások során viszkoelasztikus, szilikon alapú polimereket használnak, amik az abrazív részecskék hordozóiként szolgálnak. Magát az anyagelválasztást ezek az apró részecskék végzik el a felületekkel való érintkezés során. Ilyen eljárással, hidraulikus nyomás alatt az alkatrészek belső felületei válnak jól megmunkálhatóvá. Ez a technológia számos alapanyag esetén alkalmazható, kezdve a keményebb műanyagoktól egészen az acélötvözetekig. A Mollart Engineering alkalmazásaiban ilyen módon végzik el a mély furatok és a bonyolult szerkezetű belső üregek sorjátlanítását. Meglátásuk szerint, a manuális beállítások miatt ez a művelet akár 15%-al is növelheti a költségeket.

A most induló kutatási programon keresztül ezt a manuális próbálgatási eljárást szeretnék kiküszöbölni egy hatékony szimuláció segítségével. Ennek köszönhetően a technológiába vetett bizalom is növekedne, nagyobb kapacitással és jobb ügyfél megelégedés mellett lehetne ezeket a megmunkálásokat végezni.

A Technology Strategy Board számos egyéb kutatási és fejlesztési projektet is támogat a stratégiailag fontos tudományos, műszaki és technológiai területeken, melyekből sikeres új termékek, technológiák és szolgáltatások születhetnek.

forrás: engineeringcapacity.com