Hazai CNC-vezérlés a Procam Kft.-től

Alább a Műszaki Magazin novemberi számában megjelent Procam Kft.-t bemutató cikkét olvashatják.

Procam Kft._1Cégünk egyik fő projektje egy modern, kompakt méretű, moduláris felépítésű digitális koordináta-pályavezérlő rendszer fejlesztése és értékesítése – kezdi beszélgetésünket Mészáros Miklós, a Procam Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A Procam mozaikszó, jelentése: Pro – Professional, CAM – Computer Aided Manufacturing

Európai tendencia, hogy a megmunkálógépek alapját, „a vasat” Kínából vagy Tajvanról veszik, az elektronikát pedig már a mi kontinensünkön teszik rá a gépekre. Ezek az eszközök az árverseny miatt többnyire gyenge minőségű vezérlést kapnak. Erre a piacra tör be a Procam hazai fejlesztésű vezérlőivel, amely ár-érték arányban kiváló lehetőség a plazmavágógépek, a vízvágógépek, valamint a forgácsológépek üzemeltetői számára. A Sebestyén Lángvágó Kft.-nél októberig több procames gépet telepítettünk, ők rendkívül elégedettek vezérlőrendszereinkkel.

A pályavezérlő rendszer alapja a rendkívül jó teljesítmény-adatokkal és széles skálázhatósággal jellemezhető meghajtóelektronika. A vezérlő képes léptető- és szervomotorok digitális impulzusmeghajtására. A léptetési sebesség és pontosság tekintetében, illetve a termelékenységet gyorsító funkciókkal új mércét állít az eddigi rendszerekkel szemben. A hardvert koordináló, illetve a komplex vezérlési feladatokat felügyelő szoftver felhasználóbarát jellemzőkkel integrál számos hasznos opciót, melyek eddig nem látott módon segítik a CNC-gépek hatékony üzemeltetését.

Procam Kft._2Újdonság, hogy a Procam-vezérlést, melyet eddig minden esetben egyedileg telepítettünk és oktattunk partnereinknek, 2013 első negyedévétől úgynevezett „dobozos termékként” is kínáljuk. Így gyakorlatilag bárki minimális előismeretekkel elsajátíthatja a vezérlő működtetését. Nem titkolt célunk, hogy pontosan az ázsiai országokból érkező vezérlés nélküli gépek miatt egyik fő területünknek a kínai, tajvani, indiai piacokat tekintjük. Önállóan, minimális ismeretekkel rendszert adunk rendkívül kedvező áron. Fejlesztéseink egyik iránya a még komplexebb gyártási műveletek vezérlését ellátó rendszer, melyet vágási és marási technológiák számára fejlesztünk – teszi hozzá az ügyvezető.

Tevékenységi körünk döntő részét a CNC-technológia köré épülő fejlesztés, gyártás és szolgáltatás képezi. A cég munkatársai széles körű szakmai tapasztalat birtokában igyekeznek kielégíteni megrendelőink sokrétű igényeit. Mivel az egyik legfőbb profil a fejlesztés, a cég bevételeinek jelentős részét költi kutatásokra, az új technológiák kidolgozása érdekében. A legfrissebb tudományos ismeretek figyelembevételével, az elérhető legmodernebb eszközök felhasználásával készülnek gyártmányaink. A fejlesztés alatt álló prototípusok egyes példányai kereskedelmi forgalomba kerülnek, mások a cég egyik fő szolgáltatásában vesznek részt, ami az ipari bérmunka rendszerű anyagmegmunkálás.

További információ

A Procam Kft. honlapja.