HandyPROBE, a kézi mérőműszer

A HandyPROBE 25 μm pontossággal képes méréseket végezni

A HandyPROBE 25 μm pontossággal képes méréseket végezni

Az INDUSTRIAUTOMATION kiállításon számos olyan ipari alkalmazást mutattak be, melyek könnyebbé vagy gyorsabbá, esetenként pedig egyáltalán megvalósíthatóvá teszik műszaki projektek menetét. A CAD-CAM Solutions standján Schveighardt Zoltán a HandyPROBE nevű berendezést mutatta be a CNCMedia csapatának.

A HandyPROBE hasonlít a mérőkaros rendszerekhez, de azoknál jóval nagyobb szabadságot biztosít annak köszönhetően, hogy a kézi mérőműszer szabadon pozicionálható a térben. A kézi eszközhöz tartozik egy optikai érzékelő, melynek segítségével nagy pontossággal (25 μm) lehet mérni. A HandyPROBE ezáltal egy gyors és könnyen használható eszköz, mely együttműködik a legtöbb mérőszoftverrel, és gyorsítja, javítja a termelékenységet illetve a minőséget.

[youtube]70V2jJ5SQIk[/youtube]
C-TRACK<sup>TM</sup> 780 optikai rendszer

C-TRACKTM 780 optikai rendszer

A rendszer alkalmazható:

  • CAD modelltől az elemzésig
  • az első munkadarab bemérésére
  • egyszerű és bonyolult testek 3D-s beméréséhez és értékeléséhez az eredeti modellhez képest
  • munkadarabok összehasonlításához egymással és az eredeti testtel
  • reverse engineering módszerhez
  • automatizált kézi statisztikai elemzéshez
  • nagyszámú mérési pontsorozat rögzítéséhez (30 pont/s)

A kézi mérőszonda és az érzékelő optika között semmilyen fizikai kapcsolat nincs, így a felhasználó számára teljesen szabad mozgást és hibamentes működtetést tesz lehetővé. Mivel nemcsak a kézi-, hanem az optikai eszköz mobilis, a rendszer könnyen áttelepíthető, így a laborban, az üzem területén, vagy egy ügyfélnél is el lehet végezni vele a méréseket. Emellett az optikai eszköz a mérés közben is áthelyezhető, így nagy munkadarabok bemérésére is alkalmas. A felhasználó kétfajta kiegyenlítésből választhat: dinamikus vagy statikus; ezáltal az emberi tévedésből adódó hibákat 85%-ban kizárja.

A HandyPROBE rendszer bonyolult testek pontos bemérésére is alkalmas

A HandyPROBE rendszer bonyolult testek pontos bemérésére is alkalmas

A kézi mérőműszerhez egy C-TRACKTM 780 optika tartozik, mely elforgatott térrészen is képes mérni a mérési vonatkoztatási rendszer automatikus és folyamatos kiterjesztésével. Az egész rendszer nagyon intuitív, gyorsan – akár 5 perc alatt – felállítható és üzembe helyezhető. Ráadásul éves gyári kalibrációra sincsen szükség, mivel a rendszer automatikusan jelzi, ha újrakalibrálásra van szüksége. Ezt pedig a felhasználó maga is elvégezheti mintegy 5 percen belül.

A HandyPROBE használatával könnyen és gyorsan elvégezhetővé válnak a mérési és ellenőrzési folyamatok, melyek összességében gyorsabb és jobb minőségű termelést eredményeznek, ennek végeredménye, hogy időt és pénzt takarít meg.

A HandyPROBE karmentes mérőrendszer legfőbb paraméterei:

Súly (HandyPROBE) 0,45 [kg]
Méret (HandyPROBE) 204 x 159 x 97 [mm]
Súly (C-Track 780) 5,5 [kg]
Méret (C-Track 780) 1.089 x 174 x 119 [mm]
Mérési sebesség 30 [pont/s]
Pontosság 25 [μm]
Térfogati pontosság 85 [μm]
Mérési térfogat 7,8 [m3]
Üzemi hőmérséklet-tartomány 15-40 [°C]
Üzemi páratartalom-tartomány 10-90 [%]
Energiaellátás 100-240 [VAC]/50-60 [Hz]
Tanúsítványok EN 301 489-1, EN 301 489-3, EN 300 220-1

További információ:

A HandyPROBE magyarországi forgalmazója a CAD-CAM Solutions Kft.