Fejlesztések révén tovább csökkent a könnyűfém lemezek ellenállás-ponthegesztésének költsége

Az autóipari felhasználókkal szorosan együttműködve, a hegesztéstechnológiai specialista Fronius International továbbfejlesztette az elismert DeltaSpot ellenállás-ponthegesztési eljárásában alkalmazott ponthegesztő készülékeket. A ponthegesztő készülékek – már kapható – második generációja még tovább csökkenti az üzemeltetési költségeket, lehetővé téve a könnyűfém lemezek még gazdaságosabb és következetesen kiváló minőségű kötését. Ezen készülékek kiemelkedő tulajdonságai többek között a rendkívül robosztus felépítésük, valamint az egyszerű interfészük és karbantartási koncepciójuk. Ez utat nyit ennek az innovatív ellenállás-ponthegesztő eljárásnak az ipari sorozatgyártásban történő széleskörű alkalmazásához.

DeltaSpot eljárás

A DeltaSpot eljárás a ponthegesztő készülékek egy olyan új generációját nyújtja a felhasználók számára, amelyet – az utolsó részletéig – a nagysorozatú termelésben való bevetésre terveztek.

A második generációs ponthegesztő készülékek központi elemei az átszabott tartóállvány és az alapjaiban áttervezett készülék karok. Az előző generációval ellentétben, ahol az elektróda szalag (process-tape) feltekercselő és letekercselő készülék, a karállító mechanizmus és a szervoelektromos főhajtás mind a ponthegesztő készülékbe voltak beépítve, ezek az elemek most már közvetlenül a tartó állványon vannak elhelyezve. Az elemek ilyen módú „bontásával” a Fronius mérnökei egyszerűbbé és szilárdabbá tették a ponthegesztő készülék konstrukcióját. Már a hagyományos változat ponthegesztő készülékei is nagy teljesítményű, 250 kVA-s transzformátorral rendelkeznek. A transzformátor és az egyenirányító is közelebb került az elektródákhoz az átviteli veszteségek csökkentése érdekében.

A mechanikai kialakítás felülvizsgálatának részeként a Fronius a tartóállvány és a készülék karok közötti interfészt is áttervezte, hogy az még inkább moduláris legyen. Így sokkal kevesebb tervezésre és eszközre van szükség, ha a ponthegesztő készüléket egyedileg kell hozzáigazítani egy adott hegesztési feladathoz. Emellett ez nagyobb rugalmasságot enged a készülék geometriát és a karok közötti távolságot illetően. Az új ponthegesztő készülékek sokkal gyorsabban szervizelhetők és karbantarthatók, mivel az olyan egységek, mint a transzformátor, a motorvezérlő szekrény, a szalagmeghajtók és a főhajtás már csatlakozódugaszokkal rendelkeznek és szükség esetén néhány egyszerű lépésben cserélhetőek.

A Fronius még könnyebbé tette az elektróda szalag cseréjét is, a hegesztési eljárás alábbi elvének megváltoztatása nélkül: egy különleges bevonatú fémszalagot vezetnek mindkét elektróda és a hegesztendő darab közé, megóvva az elektróda felületét a szennyeződéstől. A szalag minden pontvarrat után a következő pozícióba áll, ennek eredményeként a hagyományos ellenállás-ponthegesztő rendszerekkel ellentétben az elektróda érintkezési felülete mindig tiszta marad és minden egyes pontvarratnál garantált a teljesen azonos kiinduló állapot. Ez jelentősen kisebb elektróda elszennyeződést eredményez és egyenletesen kiváló minőségű pontvarratokat biztosít, szalagonként 10.000 darabig.

Az elektróda szalag mechanizmusát felülvizsgálták az első generációs DeltaSpot eszközökből tapasztalatai alapján. A szalag előtolást újratervezték a még robosztusabb felépítés érdekében és a fel- és letekercselő készüléket egyetlen kompakt egységbe építették. A szabványos 12 mm széles elektróda szalagok mellett most már opcionális, 16 mm széles változatok is használhatók. Ez az új tulajdonság még tovább szélesíti a DeltaSpot alkalmazási lehetőségeit.

A ponthegesztő készülékek új generációjának hajtásai egy hibabiztos fékkel is fel vannak szerelve. Ennek egyik előnye a rendszer üzemeltetője számára, hogy az időigényes referencia ciklus többé nem szükséges egy automatikus készülék átállás után, a termelés gyorsabban újraindítható. Ezek az innovációk a ponthegesztő készülékek egy olyan új generációját nyújtják a DeltaSpot eljárás felhasználói számára, amelyet – az utolsó részletéig – a nagysorozatú termelésben való bevetésre terveztek. A „Fronius Xplorer” nevű élvonalbeli grafikus vezérlő szoftverrel együtt a DeltaSpot optimális megoldást nyújt a könnyűfémek fröcskölésmentes ellenállás-ponthegesztésére, egyenletesen kiváló kötési minőséggel.

forrás és kép: Fronius EuroBLECH

Megosztás
[
    ]