Velo 3D Metal in Motion: Mitől repülnek a rakéták? – videó

A videósorozat következő részében megismerhetjük a tolóerő egyenletét, mely segítségével a mérnökök a legnagyobb rakétákat is biztonságban képesek az űrbe juttatni, sőt, akár még vissza is képesek azokat hozni onnan.

Az űrrepülőgépeknek és rakétáknak nagy szükségük van az erőteljes hajtóművekre, hiszen ezek nélkül a pályára állás és a bolygók gravitációs terének elhagyása nem lenne lehetséges. Az indítást követően az égéstérben begyullad az éghető és égést tápláló anyagok keveréke, mely hatalmas energiát szabadít fel. Ezen energia a hatás-ellenhatás elvének köszönhetően az ellenkező irányba tolja a rakétát. Az űr nagyrészt légüres terében nem tud megvalósulni az égés, így a rakétáknak mindkét anyagot magukkal kell vinniük.

Az egyenlet bal oldalán helyezkedik el maga a tolóerő, melyet newtonban adunk meg. A további tényezők a kiáramló hajtóanyag tömegáramának és sebességének szorzata, mely a tolóerő egyik részét adja. A másik tényező az adott keresztmetszeten létrehozott nyomás, melyből kivonjuk a légköri nyomást. Ez az egyszerű egyenlet az alapja olyan számításoknak, mellyel például az űrhajó gyorsulása, ezáltal pedig a repülés teljes karakterisztikája is megállapítható és tervezhető lesz.

Például a SpaceX által tervezett Starship a világ valaha tervezett legnagyobb űrhajója, mellyel az emberiségnek először van meg a lehetősége arra, hogy multiplanetáris társadalmakat alakíthasson ki.

Az ehhez hasonló alapvető egyenletekből és számításokból kiindulva nem csak az űrkutatást, de számos egyéb fejlesztést is egyre hatékonyabban leszünk képesek megvalósítani, ezáltal még egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy korlátainkat bolygónkon túlra is kiterjeszthessük.

További információ:

A Velo3D hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]