“A végeredmény számít” – Grimas Kft. interjú

Harnisch József - Grimas Kft.

Harnisch József - Grimas Kft.

Harnisch József : A Grimas Kft. 1993-ban alakult egyszemélyes cégként. Roncsolásmentes anyagvizsgálattal kezdtünk el foglalkozni. Korábban külföldön is dolgoztam anyagvizsgáló szakmérnökként, kint találkoztam egy osztrák kollégával, Andreas Grimas-szal. A cégnév így már érthető. A magyarországi Grimas Kft. megalakulása előtt egy évvel jött létre a cég Ausztriában, de öt éve már Romániában is van Grimas leányvállalat.

A roncsolásmentes anyagvizsgálat után lassan felvettük az összes anyagvizsgálati módszert a szolgáltatásaink közé, így talán nincs is olyan gépipari anyagvizsgálati eljárás, amit ne képviselnénk. Nem dolgozunk élelmiszeripari vagy az orvosi területeken, de előfordul rendőrségi megkeresés is. Érdekes, hogy van számos gépipari vizsgálati eszköz, amit nyomfelderítésre is alkalmaznak. Ilyenek az endoszkópok, a termográfia, a különböző UV lámpák és mikroszkópok.

 

CNCMedia: Hogy épül fel a cég, milyen munkakörökben, hányan dolgoznak?

Harnisch József: A fejlődésünk igen gyors volt. Az anyagvizsgálat főként olyan termékekhez kötődik, melyek valamilyen fokozott igénybevételnek vannak kitéve vagy speciális követelményeknek kell megfelelniük. Fokozott biztonsági követelmény vonatkozik a nyomástartó edényekre vagy azokra a termékekre, amelyeknél nagy hangsúlyt kell helyezni a személyi védelemre. A legnagyobb felhasználási terület az energetika, például a gázipar vagy a vegyipar. Természetesen kutatásoknál, fejlesztéseknél is használnak különböző anyagvizsgálati módszereket.

Az anyagvizsgálatok további nagy felhasználási területe a gépiparban az autóipar, ott is főként a beszállítói oldal, amiből szerencsére nagyon sok van Magyarországon. Ebben az iparágban sokszor 100 százalékos anyagvizsgálatot írnak elő, emiatt nagyon sok elemzésre van szükség.

A 90-es években kezdődött az autóipari beszállítás fejlődni Magyarországon, tulajdonképpen ennek köszönhetjük mi is sikereinket. Viszonylag gyorsan elértük a jelenlegi alkalmazotti létszámot, ez 12-14 főt jelent. Egy részük üzletkötő, tanácsadó, mivel általában segítünk kiválasztani a különböző anyagvizsgálati módszereket, technológiákat is. Üzletkötőink többnyire mérnökök, akik szakismeretüket az anyagvizsgálati technológiákról és a legújabb fejlesztésekről a gyártó cégeknél sajátítják el. Mindenkinek saját szakterülete van, egy-egy üzletkötő egy szakterületet visz, azon a területen természetesen specialistának számít. A partnereink a kiválasztásban számítanak is a segítségünkre, hiszen nagyon sokszor csupán egy előírás van a kezükben. Vannak olyan partnereink is, akiknek a gyártás során felmerülő problémáit igyekszünk orvosolni valamilyen ellenőrzési technológiával, hogy a gyártási minőség biztosítható legyen. Az anyagvizsgálat a gyártás végén szerepel, ezért mindig gyors megoldás kell a felmerülő kérdésekre. Szűkösek a határidők, de ez a gárda már ismeri is a vevőket, ismeri a szokásokat, és ennek köszönhetően tényleg zavarmentesen, rövid határidővel tudjuk kiszolgálni vevőinket.

 

CNCMedia: Milyen kategóriájú gépeket forgalmaznak, ezeknek mi a legfontosabb jellemzője?

Harnisch József: Az anyagvizsgálatokat két fő csoportra lehet osztani, ezek a roncsolásmentes és a roncsolásos módszerek. Az elsőt kész alkatrészeken is el lehet végezni, hiszen nem okoz maradó károsodást. Ilyen például a termográfia, mely nagyon sok területen, a legkülönbözőbb feladatokra alkalmas. A fejlesztéstől a karbantartásig vagy éppen egy gyártósoron is felhasználható bizonyos gyártási paraméter, például a hőmérséklet folyamatos ellenőrzésére. A másodikba, a roncsolásos vizsgálatba tartoznak például a metallográfiai, vagy a mechanikai anyagvizsgálati eljárások. Ezen módszerek esetében nem az alkatrészen, hanem próbatesteken, vagy a kész alkatrészből kimunkált próbatesten végezzük el a vizsgálatot.

 

Grimas Kft 5CNCMedia: Melyek azok a problémák amivel általában megkeresik a Grimas Kft.-t? Ki az Önök célcsoportja?

Harnisch József: Jellemzően a fokozottan veszélyes, vagy fokozott igénybevételű termékek esetén. Az autókban jó példa erre a motor vagy a váltó, melyeknek hosszú igénybevételt kell hibamentesen teljesíteniük, emiatt is ellenőrzik ezeket a termékeket 100 százalékosan. Ezzel együtt vagy akkor keresnek meg minket, ha valamilyen problémával szembesülnek, vagy tervszerű beszerzés miatt, mikor egy új gyártósor beindítása okán van szükségük anyagvizsgáló gépekre.

Vizsgálatokat cégünk nem végez, de minden felmerülő probléma esetén rendelkezésünkre áll az általunk forgalmazott termékek gyártóinak laboratóriuma, ahova ki tudjuk küldeni vizsgálatra az alkatrészt. Vannak továbbá Magyarországon is kutató, szolgáltató laboratóriumok, egyetemi laborok, ahol ugyanígy elvégezhetők a szükséges vizsgálatok. Ha egy gyártósoron egy új anyagvizsgálati igény merül fel, akkor lehet, hogy egy egyszerű tanácsadással megoldható a feladat, de gyakran előfordul, hogy komoly kísérletekre van szükség a bevezetéshez.

 

CNCMedia: Az Önök gépeit mi különbözteti meg a versenytársakétól, milyen többletet tudnak nyújtani?

Harnisch József: Az első és legfontosabb a minőség. Vannak gépeink, melyek már 10-12 éve folyamatosan üzemelnek, természetesen gondos üzemeltetés és rendszeres karbantartás mellett, de ez még nem lenne elég a sikerhez. Az általunk forgalmazott gépek gyártói felé nagy elvárásokat támaszt a piac. Nagyon sok munkát, pénzt fektetnek be a fejlesztéseikbe, fáradtságot nem kímélve, hogy piacvezetők legyenek.

 

CNCMedia: Melyek voltak a legnagyobb szakmai kihívások az elmúlt évek során?

Harnisch József: Az egyik mindenképpen a termográfia ipari elterjesztése volt. Az épületdiagnosztikában elterjedten használják a termográfiát, ez nem egy új keletű és nem is olyan nagy kihívás, mivel nem kell hozzá olyan különleges szerkezet, különleges minőségű vagy felbontású műszer. Viszont az ipari mérésekben, kutatásokban sokkal komolyabb termográfiai felbontásokra, pontosságra, esetleg gyorsaságra van szükség. Az egyik ilyen fejlesztése a Flirt cégnek van, ez a „Gas Finder”, ami a kiáramló gázt láthatóvá tudja tenni. Egy finomítóban rögtön lehet látni, hogy ott nem kívánatos gázkifújás, gázszökés van. A másik kiemelendő projekt, amiben részt vettünk, az a győri Széchenyi István Egyetemen található ipari CT berendezés beszerzése, beüzemelése volt. Ez nem csak az országnak, de a régiónak is kiemelkedő fejlesztése volt.

CNCMedia: Milyen szintű rendszerintegráció lehetséges ezen a területen?

Harnisch József: Nagyon érdekes, hogy az anyagvizsgálatok is nagyon sok helyen teljesen automatizáltan vesznek részt a gyártási láncban. Vannak igen erősen integrált anyagvizsgálati berendezések, ahol ténylegesen emberi kéz érintése és kiértékelése nélkül működnek a gyártósorokon. Ez alapvető követelmény olyan gyártósorokon, ahol gyakorlatilag az alapanyag felrakása és a kész alkatrész között nincsen semmilyen kézzel végzett munka. Integráltan végezhető akár keménységmérés, vagy olyan speciális roncsolásmentes ipari eljárás, ahol a termék hőkezeltségére, repedésmentességére tudnak rávilágítani. Ami az anyagvizsgálatban ezelőtt még 15-20 évvel elképzelhetetlen lett volna, ma már teljesen természetesnek mondható.

 

CNCMedia: Amikor Önökhöz fordulnak akkor általában mi a leggyakoribb kérdés?

Harnisch József: A „Hogyan?”. Hogyan oldják meg a konkrét vizsgálatot, vagy a gyártási problémát? Nem azért keresnek meg minket, hogy „levegyenek a polcról egy műszert”, hiszen akkor csak az ár dominálna a döntésben. A tanácsadás, a segítségnyújtás majdnem fontosabb, mint a termék, mivel a végeredmény számít. Megoldottuk-e a problémát, amivel megkerestek.

További információ

A Grimas Kft. honlapja.

Megosztás
[
    ]