A Mazak új fiber lézer vágóberendezése az EuroBLECH-en debütált

Dr. Gaetano Lo Guzzo, a Yamazaki Mazak európai lézertechnológiai üzletágának igazgatója

Dr. Gaetano Lo Guzzo, a Yamazaki Mazak európai lézertechnológiai üzletágának igazgatója

A hannoveri EuroBLECH lemeztechnológiai kiállításon meglátogattuk a Mazak standját is, ahol a cég lézertechnológiai megoldásait vonultatta fel. A vállalat európai lézertechnológiai üzletágának igazgatóját, Dr. Gaetano Lo Guzzo-t kérdeztük a kiállításon bemutatott gépekről, többek között az OPTIPLEX 3015 Fiber lézervágóról is.

Az új, Mazak termékpalettáján első szilárdtest lézerben nincs szükség sem a hagyományos lézergépekben használt lézergázra, sem az optikai alkatrészeket tisztító gázokra. Továbbá a 3015 Fiber felhasználói 80%-os megtakarítást érhetnek el az oszcillátor és a hűtőberendezés energia-felvételén. Az új gépet szilárdtest lézer oszcillátorral szerelték fel, ami vékony lemezek nagy sebességű vágására teszi alkalmassá. A gép CO2 technológiájú lézert alkalmazó társával együtt – mely szintén megtekinthető volt az EuroBLECH-en – , a Mazak energia-hatékony megoldást tud nyújtani ügyfeleinek mind vastag, mind vékony lemezek vágása esetén.

Mazak Optiplex 3015 Fiber

A speciálisan vékony lemezek vágására tervezett OPTIPLEX 3015 Fiber megnövelt lézernyaláb sűrűséget és így nagyobb energiát közvetít a vágási célterületre, szignifikánsan – akár 90%-kal – rövidebb hullámhossz mellett, mint CO2 lézer esetén. Ez sokkal gyorsabb anyagba hatolást eredményez, egyúttal a termelékenység 30%-os növelésének lehetőségét is, így a gép ideális olyan magas fokon automatizált gyártási környezetbe, mint például az autógyártás vagy a repülőgépgyártás.

Sok felhasználó vastag és vékony lemezek vágására egyaránt alkalmazza CO2 lézergépét. A CO2 lézerek azonban a szilárdtest lézerekhez képest kevésbé hatékonyan vágják a vékony munkadarabokat, a fiber lézerek mindezt nagy sebességgel és kis mértékű energiafelhasználással tudják elvégezni.

Az OPTIPLEX 3015 Fiber gyorsmeneti sebessége 120 m/perc az X és Y tengelyek mentén, a Z tengely mentén 60 m/perc. Ezenkívül az új szilárdtest lézer kitűnő helyzetpontosságot biztosít. Az X és Y tengelyek mentén ±0.05, 500 mm-es hosszon, a Z tengely mentén ±0.01, 100 mm-es hosszon.

A Mazak Hungary, melyet 2004-ben alapítottak a Mazak forgácsoló gépek forgalmazására és szervizelésére hazánkban, ettől az évtől elkezdte forgalmazni a Mazak lézervágó gépeket is.

[nggallery id=89]

További információ:

A Yamazaki Mazak lézertechnológiai oldala.

Megosztás
[
    ]