3D-s nyomtatás már a legújabb James Bond-ban is

Ha a 3D-s nyomtatásról esik szó, akkor nem sokan asszociálnak egyből a legújabb James Bond filmre, a Skyfall-ra, pedig a finálé során nem is egy, hanem rögtön három Aston Martin replikát is felhasználtak abban a jelenetben, amikor a veterán sportkocsit menthetetlenül szitává lövik. A rendezők tisztában voltak vele, hogy az 1960-as évekből származó, felbecsülhetetlen értékű Aston Martin DB5 karosszériáján egy karcolás sem eshet, így a jelenet leforgatásához más alternatívát kerestek.

Frissen nyomtatott Aston Martin DB5

Frissen nyomtatott Aston Martin DB5

Az olyan magas költségvetésű filmeknél, mint a Skyfall, a látványos akció jelenetek hihetősége kiemelt fontosságú, éppen ezért a készítők a mára már megszokottnak mondható cgi animáció helyett egy realisztikusabb megoldást akartak. Az így megmaradt egyetlen járható utat tehát a végletekig kidolgozott makettek jelentették. A három élethű Aston Martin DB5 elkészítésével végül a brit Propshop Modelmakers Ltd-t bízták meg, akik mindig is nyitottak voltak az új technológiák felé.

A modellek 3D-s nyomtatására az innovatív 3D-s technológiákra szakosodott, augsburgi székhelyű Voxeljet műhelyében került sor. “A Propshop három Aston Martin DB5-ös műanyag replikájának nyomtatására kért fel minket. Egy ilyen 1:3 méretarányú modellt akár egy darabban is könnyedén ki tudtunk volna nyomtatni a csúcskategóriás VX4000 nyomtatónkkal, de a Propshop más megközelítésben gondolkozott. Hogy a sportkocsik legkisebb részletei is olyan valósághűek legyenek, amennyire csak lehet, valamint, hogy különböző működő elemeket is integrálni tudjanak a modellekbe végül egy olyan összeállítás mellett döntöttek, ami 18 különböző alkatrészből állt. A teljes karosszéria egy acél vázra került, majdnem ugyanúgy, ahogy a gépkocsikat régen gyártották.” – fejtette ki Dr. Ingo Ederer, a Voxeljet ügyvezető igazgatója.

Ugyanaz a modell az utómunkálatok után

Ugyanaz a modell az utómunkálatok után

Amint a CAD modellek elkészültek, a Voxeljet megkezdte a nyomtatást. A VX4000 egy réteges gyártási technológián alapuló 3D-s nyomtató, ami a por formájú alapanyagot rétegenkét viszi fel a nyomtatási területre, majd a megfelelő helyeken egy folyékony kötőanyagot használó nyomtatófejjel rögzíti egymáshoz a proszemcséket. Ehhez a munkához polimetil-metakrilát, vagyis PMMA alapanyagot használtak, mivel az ebből készült alkatrészek igen részletgazdagak és szilárdságuknak köszönhetően jól bírják a különféle mechanikus utómunkálatokat is. Miután az összes sárvédő, motorháztető, ajtó és egyéb alkatrész elkészült, mind az 54 elemet át kellett szállítani a londoni Pinewood Studios telephelyére, ahol a Propshop megkezdhette az összeszerelést és az utómunkát.

Közeli kép az elékészült modellről

Közeli kép az elékészült modellről

Az aprólékos összeszerelést a festés követte, melynek során a modellek az eredetivel megegyező ezüst színt kaptak, végül pedig felkerültek a krómozott kiegészítők és a valósághű golyónyomok. Munkájuk minőségének ékes bizonyítékai lettek a Skyfall-ban látható lenyűgöző speciális effektek, melyekről mindenki a saját szemével is meggyőződhet. Az elkészült modelleket még a közeli jelenetek során sem lehet megkülönböztetni az eredetitől.

Bár a veterán Aston Martin DB5-nek végül semmi bántódása sem esett, azt azért meg kell jegyezni, hogy a robbanás még így is elég költségesre sikerült figyelembe véve, hogy az egyik túlélő modellt majdnem 100.000$-ért árverezték el a forgatás után.

forrás: 3ders.org

A Voxeljet nyomtatók magyarországi forgalmazója a Varinex Zrt.