Startra készen – Kifogástalan befogástechnika

Gyakran hiúsítja meg a komplett megmunkálást, hogy hiányzik a célnak megfelelő belső szorítású befogóeszköz. A pofás tokmány gyakran kényszermegoldás, de a szokványos felhasított szorítóperselyű befogótüskék pontosság, merevség és nyitási löket szempontjából hamar elérik határukat. Ezzel szemben a Hainbuch MANDO befogókban a legkorszerűbb befogástechnika rejlik, amely kritikus megmunkálási helyzetekben is meggyőző.

 

MANDO T211

MANDO T211

A MANDO megfogók központi eleme a vulkanizált szegmenses befogótüske. A hagyományos rugóacél befogótüske csak rugókeménységűre van edzve, ezért lágy és „meg kell hajoljon”, hogy befogja a munkadarabot. A rendkívül kopásálló króm-nikkel-acél HRC 60 keménységű szegmenses HAINBUCH befogótüskék viszont igen kemények, kopásállóak és merevek. Az összes működő felületét egy felfogásban köszörülik készre, így szavatolható a legmagasabb körfutás-pontosság (<0,01). Továbbá a szegmenses befogótüskék szennyeződés és hűtőfolyadék álló vulkanizálása csillapítja a vibrációt, amely a szerszámok élettartamát növeli. Az összes MANDO befogó levegős felfekvés-ellenőrzésre van előkészítve, a munkadarabok megfelelő felhelyezésének és felfekvésének automatizált lekérdezésére.

MANDO T212

MANDO T212

A MANDO sorozat legidősebb tagja a T211-es változat, amely húzócsapon keresztül biztosítja a szorítótüske befogókúpra történő ráhúzását és ezáltal a szorítást. Befogási tartománya Ø 20 – 190 mm, 8 tüskeméret mellett. Nagy szorítóereje mellett munkadarab-ütközőre történő tengely irányú húzás még nagyobb stabilitást biztosít a megmunkálás során.

A T212-es változat a húzócsap nélküli kivitel, amellyel biztosított a zsákfuratokban, ill. a rövid megfogási hosszokon történő stabil szorítás. Mivel nincs kiálló húzócsap, nem veszítünk a befogási hosszon és itt is a munkadarabot a tengelyirányú húzás hatására a szokásos biztonsággal tudjuk megmunkálni. Befogási tartománya Ø 8! – 160 mm 10 tüskemérettel.

MANDO T812

MANDO T812

A sorozat legifjabb tagja a T812, amely a két elődjével ellentétben kizárólag csak radiális szorítást végez. Ennél a típusnál nincs munkadarab ütközőhöz való axiális húzás, így ideális a kétorsós gépeknél, amikor a főorsóról kell átvenni a munkadarabot vagy olyan speciális megmunkálásoknál, amikor nagyon rövid szorítási hosszon biztosan kell szorítani, az axiális löket hiánya miatt pedig így nem veszítünk a megfogási hossz tartományából. Befogási tartománya Ø 8! – 100 mm csak 8 tüskemérettel. További különlegessége, hogy a MANDO T212 kivitel összes tartozékához illeszkedik.

A fenti típusok mindegyikéhez esztergálható munkadarab ütközők állnak rendelkezésre, amelyekből a felhasználó leesztergálással érheti el a megmunkáláshoz igazodó megfelelő méretet és formát. Nem csak HRC 60 a gyártó által készre köszörült átmérő tartományokból választhatjuk ki a szorítótüskéinket, hanem HRC 40 keménységű esztergálható szegmenses befogótüskék állnak rendelkezésre, amelyekből könnyedén kialakítható a kívánt átmérő vagy akár egy egyedi forma is. Szabványos orsócsatlakozó adapterek (pl. A2-6, A2-8, stb…) állnak rendelkezésre az esztergagépekre történő gyors felszerelésre. Az alap egységek és kiegészítő elemek mellett számos egyedi megoldással és tapasztalattal rendelkezik a HAINBUCH, mivel szinte minden feladat más és más.

 

MS/HS DOCK

MS/HS DOCK

A MANDO szegmenses befogótüskék nemcsak az esztergapadokon, hanem helyhez kötötten is használhatóak. Egyszerűen csavarozzuk fel az ms dock, kézi működtetésű kezelőegységére és a munkadarabját helyhez kötötten foghatja be, pontos, vibrációmentes és minimális felszerelési ráfordítás mellett. A kézi működtetésű ms dock a MANDO szegmenses befogótüskével ideálisan használható a megmunkáló-központokban, a mérő- és oszlopos fúrógépekben, szögben álló vagy osztókészülékeknél. A hs dock egy abszolút erőköteg, melyen a MANDO szegmenses befogótüskék hidraulikusan vagy pneumatikusan is egyaránt alkalmazhatóak. Ha automatizálásról van szó, ez a tökéletes megoldás.

Írta: Csonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft., Győr www.gimex.hu

 

Megosztás
[
    ]