VARINEX Műanyagipari Szimpózium 2012

Voloncs György, a Varinex Zrt vezérigazgatója a rendezvény megnyitóján

Voloncs György, a Varinex Zrt vezérigazgatója a rendezvény megnyitóján

Az iparág technológiái iránt érdeklődőknek kiváló alkalmat nyújtott a VARINEX Informatikai Zrt. által szervezett Műanyagipari Szimpózium 2012 rendezvény a 3D nyomtatás magas szintű szolgáltatásainak, valamint az elérhető szoftverek nyújtotta lehetőségek megismerésére, megértésére. A rendezvény fő irányvonalát a műanyagiparban felmerülő igények kielégítése határozta meg. A műanyag alkatrészek tervezésétől kezdve a szimuláción és prototípusgyártáson át a technológiailag helyes gyártásig és utókövetésig a teljes termékéletciklust felölelték az előadások.

Az Tulip Inn Budapest Millenium Hotelben, szeptember 27-én megrendezett bemutatón a nagy számban megjelent közönséget Voloncs György vezérigazgató köszöntötte, majd Sebők Róbert, CAD üzletág igazgató számolt be az Autodesk újdonságairól, különösképpen az Autodesk 360 PLM rendszeréről. Ez a termékéletciklus követő, kezelő szolgáltatás felhő alapú, tehát bárhol, bármikor elérhető adat- és információszolgáltatást nyújt. Megkönnyíti a vállalat különböző csoportjainak együttműködését, egyszerű, költséghatékony módon, internetes böngészőprogramokon keresztül. Majd Farkas Attila, CAD rendszermérnök következett, aki a fröccsöntött alkatrészek tervezéséről tartotta előadását.

Ahogy a termékfejlesztésben, a bemutatók sorában is az analízis, optimálás következett, Seres Viktor CAD rendszermérnök előadásában, majd Falk György, RPT üzletág igazgatótól tudhatta meg a hallgatóság, hogyan is lesz a kézzelfogható valóság a megtervezett alkatrészből a prototípusgyártásnak köszönhetően. Külön figyelmet érdemelt a rendezvényen működés közben is megtekinthető Objet 30 Pro berendezés is, amely világújdonságnak számít a 3D nyomtatás területén. Az Objet 30 Pro irodai környezetben is használható nyomtató, hőálló és átlátszó alapanyagból is képes prototípusok előállításra. Ez a gép az Objet 30 továbbfejlesztett verziója, mely 5 alapanyagot tudott használni a prototípus elkészítéséhez, a Pro jelzésű már 7 különböző anyagot képes felhasználni. A gép a tintasugaras nyomtatókhoz hasonlítható technológiával készíti el az alkatrészeket. Minden egyes réteget – felépítése után – UV fény szilárdít meg.

 

[youtube]c5LjtKEhkqE[/youtube]

 

A prototípusgyártás a legkülönbözőbb területeken is hasznos lehet

A prototípusgyártás a legkülönbözőbb területeken is hasznos lehet

Az előadás után, rövid szünetet követően további bemutatókat, példákat hallgathattak meg a résztvevők. Seres Viktor a műanyagalkatrészek szilárdságtani vizsgálatát és a fröccsöntő szerszámok és fröccsöntési technológiák optimálási lehetőségeit mutatta be, majd átadta a szót Farkas Attilának, aki a fröccsöntő szerszámok tervezéséről tartotta előadását.

Sebők Róbert a szerszámozás gyártási folyamattámogatásának lehetőségeiről számolt be, végül Voloncs György foglalta össze a napot, majd sorsolás következett, ahol ingyenes oktatási lehetőséget sorsoltak ki a résztvevők között.

A rendezvény ebéddel zárult, mely során kötetlen beszélgetésre és tapasztalatcserére nyílt lehetőség a cég szakértőivel.

További információ

A Varinex Zrt. 3D nyomtatás – prototípusgyártási aloldalán