Makino F8 függőleges megmunkáló központ az MSV Brno kiállításon

Makino logo cnc.huA magas anyagleválasztási teljesítmény és a kiemelkedő precizitás nem mondanak ellent egymásnak – a Makino család új F8/F9 függőleges megmunkáló központjainak köszönhetően, melyekkel a nemzetközi közönség az MSV (Brno), az AMB (Stuttgart) és a BiMU (Milánó) kiállításain találkozhattak idén ősszel. Ezek a nagy, robusztus gépek a nehezen megmunkálható anyagokat magas pontossággal és kiváló felületminőséggel készítik el. Csapatunk a brnói látogatás során kapta lencsevégre az a51nx vízszintes megmunkáló központ, illetve az U3 huzalos szikraforgácsoló gép mellett az F8-as szerszámgépet.

Az F8/F9-cel kovácsoló, fröccsöntő és sajtoló szerszámokat lehet hatékonyan gyártani, és igazi erősségei a megmunkálásban a fröccsöntő formák és alaplemezek készítése. A Makino magas teljesítményű orsótechnológiája fontos szerepet játszik ebben.

Makino F8 függőleges megmunkáló központA percenkénti 10.000 fordulatra képes orsó rendelkezik azzal az erővel és merevséggel, mely alkalmassá teszi a kemény edzett acél megmunkálására. A szerszámgép 80 mm-ig fúr és a marófejek 125 mm-es átmérőig használhatók minden gond nélkül, ezzel bizonyítva, hogy nagy előtolás esetén is kiváló összhangban működik az orsó a lineáris görgős vezetékekkel és magas mechanikai merevséggel. A 20.000 percenkénti fordulat az alkalmazások széles spektrumát biztosítja a nagysebességű nagyolástól a kis átmérőjű szerszámokkal történő letörések marásáig. Ez az, ami igazán ideális megoldássá teszi az F8-at a nagyméretű műanyag fröccsöntő formákhoz.

A szabadalmaztatott központi hűtéstechnológia lehetővé teszi a 20.000-es fordulatú orsó magas fokú pontosságát a Z-tengely mentén a hosszabb ideig tartó megmunkálások esetén és ezzel együtt meghosszabbítja az orsó élettartamát is. Szerszámcsere után az F8 magas precizitással tér vissza az előzőleg mart felülethez, így nem érzékelhetők felületi hibák. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges egy kis szerszámmal befejezni az egész felületet, ahogy az a gyakorlatban sokszor előfordul. Az orsók nagy teljesítményük ellenére egyenletesen mozognak minimális rezgéssel. Az eredmény: optimális felületi minőség és alacsony szerszámkopás.

A szerszámgépek rátermettségét mutatják a kiállításon kihelyezett munkadarabok is, melyeken jól látszik a gép képességei.

Az F8 függőleges megmunkáló központ az MSV Brno kiállításon

Az F8 függőleges megmunkáló központ az MSV Brno kiállításon

Az F8 szerkezetében szimmetrikus formatervű, és linearitását és szögtartását az öntvény precíz megmunkálása eredményezi, nem pedig elektronikus kompenzáció. A túlméretezett lineáris görgős vezetékek mind a három tengelyen nagy fokú stabilitást és csillapítást biztosítanak, és ezzel egy időben dinamikus mozgást tesznek lehetővé. A nyúlásmentes tengelykialakítás és a széles lineáris görgős vezetékek optimális linearitást biztosítanak még a 800 mm-es Y-tengely és a 2.500 kg maximum terhelésnél is.

A megmunkálás során fellépő terhelést a jól átgondolt stratégiával elhelyezett megtámasztásnak köszönhetően jól nyelik el a szintező csavarok és a talaj, míg a széles oszlop-gépágy kapcsolat biztosítja, hogy a forgácsolási erőt jól elnyelje a gépváz. A hajtások dinamikája és az optimalizált pálya lehetővé teszik a Makino “SGI.4 motion” mozgásvezérlő szoftver számára, hogy felgyorsítja a 3 dimenziós felületek megmunkálását. A szimmetrikus formatervezés hozzájárul az F8 hőstabilitásához is. Továbbá a hűtőfolyadék és a hűtőegység segítségével kiiktatták a túlmelegedést a golyósorsók magjában, a motor peremein és a csapágyblokkokban. Ez biztosítja a magas fokú méretpontosságot és meghosszabbítja a csapágy élettartamát.

Négy spirál-kialakítású dobszűrős forgácskihordó biztosítja a nagy teljesítményű megmunkálás során keletkezett forgács gyors és hatékony kijuttatását a munkatérből.

A gép könnyű hozzáférhetősége csökkenti a beállítási időt. A gép két oldali biztonsági ajtók révén, a gépkezelő közvetlenül hozzáfér a munkadarabhoz és így daruval is könnyen elvégezheti nagyobb darabok ki- és bepakolását.

 

A Makino F8 és F9 paraméterei

Löketek (X-, Y-, Z-tengely) 1.300/1.600 x 800 x 650 mm
Asztalméret 1.550/1850 x 800 mm
Max. munkadarab tömeg 2.500 kg
Max. orsó fordulatszám
10.000 min-1 HSK-A100
20.000 min-1 HSK-A63
Gyorsmeneti előtolás (X-, Y-, Z-tengely) 24.000 mm/min
Gép helyigény 3.850/4.300 x 4.090 mm
Gép magasság 3.560 mm
Tömeg 16.000/17.000 kg

További információ:

A Makino angol nyelvű honlapján