Két új Haas Technológiai Oktatási Központ nyílt Németországban

Az elmúlt hónapok során a német feldolgozóipar erős exportnak és folyamatos növekedésnek örvendhetett, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ország továbbra is megőrizte vezető gazdasági pozícióját az eurózónában. Ahhoz azonban, hogy ezt a felfelé ívelő időszakot ne kövesse visszaesés a vállalatoknak folyamatosan be kell fektetniük a mérnökök és technikusok következő generációjának oktatásába. A gyártással foglalkozó cégeknek soha sem könnyű képzett munkaerőt találni, de az ország számos felsőoktatási intézménye mindent megtesz annak érdekében, hogy végzős diákjai a lehető legfelkészültebbek legyenek.

A Haas Technológiai Oktatási Központjának megnyitója Németországban

A Haas Technológiai Oktatási Központjának megnyitója Németországban

Ezzel összhangban 2012 tavaszán a Haas Automation Europe két új Haas Technológiai Oktatási Központot (Haas Technical Education Center – HTEC) is átadott: egyet április 27-én az észak-vesztfáliai Steinfurt-ban, egyet pedig május 3-án a baden-württembergi Horb am Neckar-ban.

Az előbbi HTEC a Haas Factory Outlet ARO-tec és a steinfurti Berufskolleg der Technischen Schulen műszaki főiskola összefogásával jöhetett létre, ami ezzel sorban a 60. HTEC létesítmény lett Európában. A központ egy Haas TL-1 CNC marógéppel és egy Haas CNC Mini-Mill marógéppel rendelkezik, valamint a diákoknak négy Haas CNC szimulátor és programozó szoftver is a rendelkezésére áll a számítógépes laborban. Graweloh Bernhar, az iskola fémmegmunkálási tanszékvezetője így nyilatkozott: “A tiszta és kényelmes munkakörnyezet is rengeteget segített, hogy a CNC szakmáról alkotott “koszos garázs” képet átalakíthassuk a diákok fejében egy “izgalmas, csúcstechnológiás műhely” képévé. Ez a benyomás szerintem kifejezetten fontos, amikor egy adott szakmát szeretnénk a diákok körében népszerűsíteni.”

A megnyító kapcsán Roland Leiboda, a HFO ARO-tec munkatársa is megszólalt: “A gyártástechnológiai újítások nem csak nagy tapasztalattal rendelkező alkalmazottaktól és cégektől jön, hanem nagyon sokszor jólképzett hallgatóktól, akik ehhez hasonló intézményekben vagy gyakornoki programokon keresztül szerzik meg a diplomájukat.”

A második HTEC pár napra rá, május 3-án nyílt meg Horb, tipikus délnémet kisvárosában. Ebben a térségben rengeteg kis- és középvállalkozás működik a gépészeti szektorban. A központ a város The Gewerbliche und Hauswirtschaftliche Schule elnevezésű iskolájában, a Dreher AG Haas Factory Outlet égisze alatt üzemel.

A gyártástechnológiával foglalkozó diákok itt egy öttengelyes Haas CNC marógépen és egy Haas ST-10 eszterga központon tanulhatnak. Ezekhez társul még számos átalakított tanterem is, melyek felszerelését a HTEC ipari partnerei biztosították. A megnyitó alkalmával Jochen Linder, az iskola igazgatója így fogalmazott: “Egy ilyen új CNC oktató központba való befektetés nem csak a jövő diákjaiba való befektetést jelenti, hanem egy megerősítés a régió ipari szektorának hosszú távú jövőjébe vetett bizalom szempontjából is.”

Egy ország gazdasági sikere az egyes régiók sikerétől és versenyképességétől függ. Az ilyen technológiai központokba való befektetésekkel pedig az oktatási intézmények rengeteget tehetnek a diákokért és a helyi vállalkozásokért.