Integrált Siemens-Kuka robotvezérlés

Demonstrációs elrendezés

Demonstrációs elrendezés

A Siemens és Kuka Robotics az idei IMTS-en mutatta be a legújabb közös fejlesztését. A demonstrációs összeállítás alapját egy Kuka robot képezte, ami különféle munkadarabokat mozgatott, ezzel szimulálva a CNC szerszámgépek kiszolgálását. A közös fejlesztés kulcsa azonban nem maga a robot, hanem a rendszer működését biztosító vezérlő. A Kuka mxAutomation szoftvere ugyanis ebben az esetben teljes mértékben integrálva lett a Siemens Sinumerik CNC platformjába, így a gépkezelő a robotot és a szerszámgépet is egyetlen közös konzolról tudja vezérelni.

A robot mozgási szekvenciáját a Siemens Sinumerik 840D sl generálja, ami a 840D PLC modulján keresztül jut el a Kuka Robotics KR C4 robotvezérlőben található mxAutomation feldolgozó szoftverig. A hattengelyes robot vezérlésének így minden lépése könnyedén módosítható a CNC vezérlő második csatornáján keresztül. Ez az integráció sokkal hatékonyabb automatizált üzemet eredményez, és lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy helyben módosítson a programon, ami lecsökkenti a szükséges leállási időket. A módosításokhoz semmilyen különleges programnyelv ismerete sem szükséges, és a szerszámgép munkaideje közben végrehajtott változtatások mindegyike grafikusan is megjelenik a CNC vezérlő képernyőjén. Az IMTS-en bemutatott Siemens Sinumerik 840D sl úgy lett beprogramozva, hogy a gépkezelő irányíthassa a megfogót, meglökhesse a robotot, illetve egyéb módokon is szimulálhassa a CNC szerszámgépekkel történő kölcsönhatásokat.

A kétcsatornás Siemens CNC vezérlő képernyője

A kétcsatornás Siemens CNC vezérlő képernyője

“Az mxAutomation egyetlen közös I/O nyelvet biztosít a szerszámgépgyártók számára, amivel könnyedén integrálhatják a robotrendszereket a szerszámgépekbe, a végfelhasználók pedig egyetlen képernyőn keresztül vezérelhetik a robotot és a szerszámgépet egyaránt.” – foglalta össze a fejlesztés legfőbb előnyeit Andreas Schuhbauer, a Kuka szerszámgép automatizálásért felelős technológiai menedzsere. A rendszer kiépítése során a Kuka készítette el a Siemens Step 7 PLC plug-in moduljait, valamint ők biztosították a megfelelő robotikai ismereteket a Siemens számára a CNC vezérlő második csatornájának elkészítése során.

A megfogásért, az eleresztésért, a megszakításért és a robot kommunikációért felelős összes biztonsági és tesztfunkciót a Profinet és a Profisafe kommunikációs rendszerek biztosítják. Az mxAutomation további fejlesztése során a robotalkalmazások palettájának szélesítése fogja a fő célt jelenteni.

forrás: bernardandcompany.wordpress.com